Podkładanie mp3 lub WAV pod filmik

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Mruczasss
Re: Podkładanie mp3 lub WAV pod filmik

Post autor: Mruczasss » piątek 06 paź 2006, 19:21

Robie na kubusiu filmy po 40 minut, z karta przechwytujaca video na zwykly telewizor (stary matrox, nowoczesna prawie kazda tak moze). Zadnych problemow. Jeden warunek - raczej nie divx - z videocd dziala idealnie....
Ja mam radeona 9550 jakas podroba. A film odpalalem zakodowany do formatu wma. Co to za format Videocd? jak wyglada rozszerzenie takiego pliku ? Poza tym Cubase nie ma chyba takich mozliwosci jak vegas tak mi sie przynajmniej wydaje. W vegasie sa bardzo fajne filtry, efekty, ktore mozesz zastosowac oddzielnie na text lub na wybrany fragment klatki. Wszystko dzieki uzyciu masek. Przydaje sie b. dobrze do robieniu roznych graficznych efektow brakuje tylko tego pie@$!# tempa.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 06 paź 2006, 19:48

...ale ten program nie pozwala na np. dokładne osadzanie klipów audio czy wideo...

Zdecydowanie pozwala (na użytek amatorski), trzeba go tylko troszkę lepiej poznać. Np. nauczyć się ciąć i kopiować to i owo, w różnych zoomach.

...Poza tym ubogie opcje zapisywania do formatu WMV (innych chyba nie obsługuje, poza PAL DV)...

Obsługuje też nieskompresowane AVI, a z tego formatu można zrobić co się chce.

...Jest też taka alternatywa. Program darmowy...

Program fajny, tyle, że trzeba mocno nad nim posiedzieć, odpóścić na "dzień dobry" też dobrych kilkadziesiąt MB miejsca na dysku tylko dla niego, ciężko się go pozbyć z systemu, a enkoduje tylko do QuickTime (mov), czyli najgorszego syf.. pod Windę

...Można też sciągnąć przyzoitego Adobe Premiere Elements 2.0. 30-dniowy trial...

I to byłaby najlepsza propozycja gdyby nie to, że ponoć chodzi o proste podłożenie soundu na całość obrazka.

Konkluzja - BigGuns, do prostych prac z obrazkiem i audio nie znajdziesz nic lepszego od WMM (masz go w systemie, sprawdź tylko aktualizacje). Warto przy tym zajrzeć na stronę:
www.microsoft.com/windowsxp/using/moviemaker/create/default.mspx i zobaczyć czego Ci brakuje, ew. co może się jeszcze przydać.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 06 paź 2006, 20:29

Ja mam radeona 9550 jakas podroba.

Nie znam sie dokladnie na tym - jezeli karta ma drugie wyjscie na telewizor, to prawdopodobnie mozna ustawic w driverze przechwytywanie overlaya i dziala, okno video F8 nie musi byc otwarte.

A film odpalalem zakodowany do formatu wma. Co to za format Videocd? jak wyglada rozszerzenie takiego pliku ?

Wma to blad. VideoCD to mpg1, rozszerzenie mpg. Przed praca kazdy filmik przekodowuje do videocd przy pomocy TMPEGa i dalej bez problemu. Praca z divxami czy wmv (albo jakis egzotyczny kodek avi), teoretycznie mozliwa, uposledza stabilnosc systemu okrutnie. A - no i trzeba miec troche wiecej RAMu.

Poza tym Cubase nie ma chyba takich mozliwosci jak vegas tak mi sie przynajmniej wydaje.

Cubase nie ma zadnych mozliwosci edycji video (czworka moze ciac i kleic klipy, jak Pro-Tools 7.2, ale to wszystko) - ale o co chodzi? Czy chcesz zmontowac film czy podlozyc do niego muzyke? Do tego sluza oddzielne programy i chyba rzeczywiscie Vegas najlepiej godzi te dwie dziedziny, ale to raczej trudno pogodzic...

W vegasie sa bardzo fajne filtry, efekty, ktore mozesz zastosowac oddzielnie na text lub na wybrany fragment klatki. Wszystko dzieki uzyciu masek. Przydaje sie b. dobrze do robieniu roznych graficznych efektow brakuje tylko tego pie@$!# tempa

No - jak wyzej

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » piątek 06 paź 2006, 22:47

Nie znam sie dokladnie na tym - jezeli karta ma drugie wyjscie na telewizor, to prawdopodobnie mozna ustawic w driverze przechwytywanie overlaya i dziala, okno video F8 nie musi byc otwarte.

>Mam takie wyjscie w karcie graficznej pozwalajace wysylac obraz na tv. Ale w zyciu o tym nie pomyslalem ze moge sobie robic podglad na tv
podczas jednoczesnego grzebania w projekcie. Pewnie dlatego ze robilem to jedynie amatorsko. Ale przy nastepnej takiej zabawie napewno podlacze ten sprzet.

przy pomocy TMPEGa i dalej bez problemu. Praca z divxami czy wmv (albo jakis egzotyczny kodek avi), teoretycznie mozliwa, uposledza stabilnosc systemu okrutnie. A - no i trzeba miec troche wiecej RAMu.

1 giga przy krotkich filmikach mi wystarcza. (kwestia kompromisow)
TMPEGa stestuje.

Poza tym Cubase nie ma chyba takich mozliwosci jak vegas tak mi sie przynajmniej wydaje.

Cubase nie ma zadnych mozliwosci edycji video (czworka moze ciac i kleic klipy, jak Pro-Tools 7.2, ale to wszystko) - ale o co chodzi? Czy chcesz zmontowac film czy podlozyc do niego muzyke?

Chce podlozyc video zgodnie z tempem pod wczesniej zrobiony przeze mnie mix.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 07 paź 2006, 01:53

vegas 7

kiedys w wersji 2 czy tam 3 nagrywalem wokale bo nie mialem czegos takiego jak acid a i tak byly praktyczxnie identyczne

KYMY

Post autor: KYMY » sobota 07 paź 2006, 11:42

Malutkim nieznanym programem do filmów, a bardzo ciekawym jest Multiquence. Pisze go programista który tworzy Goldwave (program audio o najszybszych wskaźnikach poziomu i pasma, jaki widziałem).
Programy te mają wspólna cechę: małe wymagania co do "mocy" komputera.

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » sobota 07 paź 2006, 15:56

...vegas 7

kiedys w wersji 2 czy tam 3 nagrywalem wokale bo nie mialem czegos takiego jak acid a i tak byly praktyczxnie identyczne...
Zbynia mowisz ze siódemka ma mozliwosc ustawiania tempa ? To by bylo kapitalne. Zaraz poczytam w google jakie ma mozliwosci bo ostatnio pracowalem ale na wersji... 5.0 :) Jak juz mowilem kiedys sie tym bawilem czysto amatorsko ale i tak inspirujace rzeczy mozna zrobic.

ODPOWIEDZ