...Powinno się tak dobierać przetworniki, zeby równoważyć nimi brzmienie drewna gitary.
Seymour Duncany generalnie mają więcej wysokich tonów w brzmieniu w porównaniu z DiMarzio, zatem IMO nie nadają się do olchowych (i innych jasno brzmiących) korpusów - do mahoniowych pewnie lepiej. Ale oczywiście zależy jaki efekt chcesz osiągnąć...
Zauważ ze Ibanez w swoich wyższych modelach (też korpus z lipy) montuje DiMarzio a nie Seymour
...
Z tego co słyszałęm to Ibazez powoli wycofuje się z montowania DiMarzio w swoich modelach, tak bynajmniej słyszałem. Słyszałem kiedyś Ibaneza (lipa) z DiMarzio i moim zdaniem to był tylko zgrzyt, już lepsza była ta V-ka. I nie był to kiepski Ibanez, oczywiście Japan.Być może była to kiepska DiMarzio. Problem polega na tym, że nie kupisz przetwornika żeby go tylko przetestować, stąd mój dylemat.
Ostatnio jara mnie brzmienie uzyskiwane przez Amona Tobina. Pomimo tego, że muza ta jest robiona głównie na klawiszach nie jest wykluczone, że na wieśle nie da się tego zrobić. Wystarczy dobry multi i pomysł na zmontowanie kilku efektów.
Z tego co widzę to cięzko będzie co kolwiek wybrać :).
Członek zespołu EQ z Gliwic.