Zmiana wysokości dźwięków

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Petey
Re: Zmiana wysokości dźwięków

Post autor: Petey » czwartek 21 wrz 2006, 14:22

hmmm....ja nie ufam programom jeśli chodzi o przyspieszanie, spowalnianie, zmiane tonacji itp. Wydaje mi sie ze najlepiej nagrać to jescze raz...

Awatar użytkownika
RaiQ
Kontakt:

Post autor: RaiQ » czwartek 21 wrz 2006, 20:17

Bez wątpienia masz rację, Petey... z tym że nagrywanie wszystkiego od nowa jest dosyć czasochłonne :(
Szkoda, że nie ma żadnych darmowych wtyczek, rozwiązujących ten problem z zadowalającym efektem...
Sebastian Kochman
INFINITY - zespół metalowy z Poznania
http://www.infinity.metal.pl/

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » czwartek 21 wrz 2006, 21:09

...Bez wątpienia masz rację, Petey... z tym że nagrywanie wszystkiego od nowa jest dosyć czasochłonne :(
Szkoda, że nie ma żadnych darmowych wtyczek, rozwiązujących ten problem z zadowalającym efektem... ...
Myśle ze warto nawet jeśli ma być to robota na dniach. Bo przecież nie wiadomo co byś robił softem nie osiągniesz tego tak klarownie jak oryginalne brzmienie nagrania. Oczywiście nie dotyczy to perkusji bo ona pozostaje neutralna

Pszczoła

Post autor: Pszczoła » czwartek 21 wrz 2006, 21:22

...Sound Shifter jest niezly...
Używam go i potwierdzam,tylko w większej ilości traków żyłuje kompa,chyba że użyjesz go bezpośrednio w ścieszkach
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 21 wrz 2006, 22:12

perkusja nie jest do konca neutralna, tomy czesto sie przeciez stroi pod tonacje (gram na bebnach)

a nagrywanie od nowa to w tej sytuacji porada rownie cenna jak "wymiencie w takim razie wokaliste " ;)

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
GD

Post autor: GD » piątek 22 wrz 2006, 00:30

...perkusja nie jest do konca neutralna, tomy czesto sie przeciez stroi pod tonacje (gram na bebnach)

MOglbys napisac cos o dobieraniu stroju bebnow do tonacji? Robi sie to na ucho, czy sa do tego jakies 'tunery' czy inne wynalazki?
Amator.

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » piątek 22 wrz 2006, 00:34

na ucho i gust tylko i wylacznie, to nie gitara gdzie stroj jest precyzyjnie okreslony

wazne sa dzwieki tomow, jak i interwaly pomiedzy nimi. gdzies czytalem/slyszalem rozne aranzersko/producenckie prawidla dotyczace tego zagadnienia, ale szczerze mowiac robie to na ucho wlasnie, zeby pasowalo ...

oczywiscie im bardzie wytlumione tomy, tym mniejsze to ma znaczenie (jesli sa to kapcie rozniace sie tylko glebia to w ogole bym sie nie przejmowal ;)

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
RaiQ
Kontakt:

Post autor: RaiQ » piątek 22 wrz 2006, 00:46

Pamiętam, że jeden kumpel stroił tomy przy pomocy tunera (takiego specjalnego do wszelkich instrumentów akustycznych) - tak, aby między kolejnymi bębnami występował interwał kwarty.
Ale faktycznie - chyba jest to istotne dopiero przy lepszych beczkach...
Sebastian Kochman

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » piątek 22 wrz 2006, 01:12

moim zdaniem tu nie chodzi o jakosc (a przynajmniej nie to mialem na mysli piszac o kapciach) tylko o styl gry i brzmienia danej osoby

a kwartami jak najbardziej, tercje wielkie tez, ale jak mowie, to wszystko zalezy

a to ze tunerem to moim zdaniem zbyteczna dokladnosc, tu nie potrzeba takiej precyzji jak w skrzypcach czy gitarze

pozdr!
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
RaiQ
Kontakt:

Post autor: RaiQ » wtorek 26 wrz 2006, 16:32

Tak na marginesie... już znalazłem zadowalający algorytm zmiany wysokości dźwięku :)
Jest to Pitch Shifter z mojego multiefektu gitarowego - Zooma G2. Przepuściłem kolejne ścieżki przez to cudo i wszystko pięknie współgra ze sobą :) Zabieg trochę czasochłonny (wolałbym jakiś plug-in, który w pół minuty zajął się wszystkimi ścieżkami i po wszystkim ;)), ale najważniejsze, że daje dobre efekty! ;)
Sebastian Kochman

ODPOWIEDZ