Co zrobić z siejącym komputerem?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
grembo
Re: Co zrobić z siejącym komputerem?

Post autor: grembo » piątek 01 wrz 2006, 10:21

ja nagrywam bas u siebie, po prostu musze wylaczyc monitor lub TV. U mnie tez jest to skwierczenie, ale tylko jesli na grywam na emu1212m (PCI), bo na Edirolu (USB) nic nie skwierczy.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 01 wrz 2006, 10:38

pokombinuj z uziemieniem - nawet tak banalnym jak druty do grzejnikow.....

na usb moze nie skwierczec bo bardzo czesto zdaza sie ze kabel nie laczy mas(choc powinien)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 01 wrz 2006, 10:49

......Odsun sie z instrumentem kilka metrow od komputera, obracaj sie i zobacz czy wtedy w jakiejs pozycji przetworniki gitary mniej zbieraja tych smieci....
To trudny problem. Spróbuj jeszcze ułożyć kable prostopadle do komputera. Najlepiej mieć gitarę z układem aktywnym z wyjściem niskorezystancyjnym....
moj bas jest aktywny, niewiele to pomaga - ale rzeczywiscie gitary archtop jazzowe i akustyczne z piezo siały bardziej.

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » piątek 01 wrz 2006, 10:51

Też mi sę wydaje , że to kwestia uziemienia, no chyba że używasz sounblastera to wtedy inna kwestia.Ta karta zbiera chyba wszystko co brzęczy i buczy w kompie. Pozdro

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » piątek 01 wrz 2006, 11:54

...moj bas jest aktywny, niewiele to pomaga... **********************
Może to być jeszcze jest kwestia rodzaju przystawek (czy podwójne).

Wydaje mi się (teoretycznie), że najlepiej sprawdziłby się tu układ o następujących cechach:
1. Przedwzmacniacz z wejściem symetrycznym oddalony od komputera.
2. Kabel symetryczny pomiędzy gitarą i owym przedwzmacniaczem.
3. Przeróbka układu elektrycznego gitary na wyjście symetryczne. (Niestety gitary mają wyjście niesymetryczne). Ten warunek jest konieczny, by warunki 1 i 2 miały sens.
4. Odpowiednie przystawki w gitarze.

O dobrej instalacji elektrycznej sieci z uziemieniem nie będę pisał. Lecz nie uziemianie do kaloryfera. Dlaczego? - poszukajcie w wyszukiwarce.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 01 wrz 2006, 12:11

a tu Cie zaskocze - moj bass - Pedulla -ma uklad Bartolinii, ktroy ma wyjscie ... symetryczne ! jest to rzadkoscia i jak go kupilem to nie wiedzialem dlaczego mam wyjscie stereo-jack z bassu (kupilem wtedy jak-jack stereo - myslame ze mam bass stereo :)

Skwierczy bardziej, gdy jest przodem (pick-uapami) do ekranu. Przystawki nie sa dwucewkowe (2xjazz bass).Kabel exalibur (czyli solidny bardzo i dobrze ekranowany).

W prof. studiach sa bardzo zadowoleni z sygnalu i szumow ktore posiada ten instrument - wiec nie jest on winien skwierczeniu. Zdecydowanie TV.

maczeta

Post autor: maczeta » piątek 01 wrz 2006, 12:14

Symetryzacja chyba wiele nie pomoże, bo kable są stosunkowo krótkie
.Problem tkwi w wysokiej impedancji przetwornika i jego czułości na pole magnetyczne. Proponuję zewrzeć jack’a i zobaczyć czy są zakłócenia.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 01 wrz 2006, 12:33

nie ma (nie bylo - spradzalem kiedys)

ja stawiam na przetworniki - jesli dodaje sie wysokie na preampie w gitarze, wyraznie brudu jest wiecej - poza tym nie wiem jak zalozyciel tematu - ale mam wrazenie ze jest go wiecej gdy na ekranie CRT jest wiecej jasnych barw czy litery (?!)

Fant

Post autor: Fant » piątek 01 wrz 2006, 12:40

...A Panowie mają uziemioną obudowę komputera?
...
yyyyy...tzn?

Jeszcze jedno!U mnei te zakłucenia zależne są czasem od pracy na kompie,w danym programie.Czy to nei jest poprostu wina kiepskiej karty?
Pozdrawiam
[addsig]
from one source all things depend....

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 01 wrz 2006, 15:31

a masz kabelek audio od cdromu?jak tak to go wywal - w kompie najczesciej on zbieral - slychac bylo ruch myszy po ekranie

jm - nie wazne co pisza wazne ze dziala gdy ma sie stalowa instalacje grzewcza - ona jest uziemiona......w bloku czesto nic innego nie wymyslisz

tox po czym wnioskujesz swoje teorie?po nie umiejetnym skorzystaniu z karty?

ODPOWIEDZ