Co zrobić z siejącym komputerem?
ja nagrywam bas u siebie, po prostu musze wylaczyc monitor lub TV. U mnie tez jest to skwierczenie, ale tylko jesli na grywam na emu1212m (PCI), bo na Edirolu (USB) nic nie skwierczy.
Re: Co zrobić z siejącym komputerem?
pokombinuj z uziemieniem - nawet tak banalnym jak druty do grzejnikow.....
na usb moze nie skwierczec bo bardzo czesto zdaza sie ze kabel nie laczy mas(choc powinien)
na usb moze nie skwierczec bo bardzo czesto zdaza sie ze kabel nie laczy mas(choc powinien)
......Odsun sie z instrumentem kilka metrow od komputera, obracaj sie i zobacz czy wtedy w jakiejs pozycji przetworniki gitary mniej zbieraja tych smieci....
To trudny problem. Spróbuj jeszcze ułożyć kable prostopadle do komputera. Najlepiej mieć gitarę z układem aktywnym z wyjściem niskorezystancyjnym....
moj bas jest aktywny, niewiele to pomaga - ale rzeczywiscie gitary archtop jazzowe i akustyczne z piezo siały bardziej.
To trudny problem. Spróbuj jeszcze ułożyć kable prostopadle do komputera. Najlepiej mieć gitarę z układem aktywnym z wyjściem niskorezystancyjnym....
moj bas jest aktywny, niewiele to pomaga - ale rzeczywiscie gitary archtop jazzowe i akustyczne z piezo siały bardziej.
Też mi sę wydaje , że to kwestia uziemienia, no chyba że używasz sounblastera to wtedy inna kwestia.Ta karta zbiera chyba wszystko co brzęczy i buczy w kompie. Pozdro
...moj bas jest aktywny, niewiele to pomaga... **********************
Może to być jeszcze jest kwestia rodzaju przystawek (czy podwójne).
Wydaje mi się (teoretycznie), że najlepiej sprawdziłby się tu układ o następujących cechach:
1. Przedwzmacniacz z wejściem symetrycznym oddalony od komputera.
2. Kabel symetryczny pomiędzy gitarą i owym przedwzmacniaczem.
3. Przeróbka układu elektrycznego gitary na wyjście symetryczne. (Niestety gitary mają wyjście niesymetryczne). Ten warunek jest konieczny, by warunki 1 i 2 miały sens.
4. Odpowiednie przystawki w gitarze.
O dobrej instalacji elektrycznej sieci z uziemieniem nie będę pisał. Lecz nie uziemianie do kaloryfera. Dlaczego? - poszukajcie w wyszukiwarce.
Może to być jeszcze jest kwestia rodzaju przystawek (czy podwójne).
Wydaje mi się (teoretycznie), że najlepiej sprawdziłby się tu układ o następujących cechach:
1. Przedwzmacniacz z wejściem symetrycznym oddalony od komputera.
2. Kabel symetryczny pomiędzy gitarą i owym przedwzmacniaczem.
3. Przeróbka układu elektrycznego gitary na wyjście symetryczne. (Niestety gitary mają wyjście niesymetryczne). Ten warunek jest konieczny, by warunki 1 i 2 miały sens.
4. Odpowiednie przystawki w gitarze.
O dobrej instalacji elektrycznej sieci z uziemieniem nie będę pisał. Lecz nie uziemianie do kaloryfera. Dlaczego? - poszukajcie w wyszukiwarce.
a tu Cie zaskocze - moj bass - Pedulla -ma uklad Bartolinii, ktroy ma wyjscie ... symetryczne ! jest to rzadkoscia i jak go kupilem to nie wiedzialem dlaczego mam wyjscie stereo-jack z bassu (kupilem wtedy jak-jack stereo - myslame ze mam bass stereo :)
Skwierczy bardziej, gdy jest przodem (pick-uapami) do ekranu. Przystawki nie sa dwucewkowe (2xjazz bass).Kabel exalibur (czyli solidny bardzo i dobrze ekranowany).
W prof. studiach sa bardzo zadowoleni z sygnalu i szumow ktore posiada ten instrument - wiec nie jest on winien skwierczeniu. Zdecydowanie TV.
Skwierczy bardziej, gdy jest przodem (pick-uapami) do ekranu. Przystawki nie sa dwucewkowe (2xjazz bass).Kabel exalibur (czyli solidny bardzo i dobrze ekranowany).
W prof. studiach sa bardzo zadowoleni z sygnalu i szumow ktore posiada ten instrument - wiec nie jest on winien skwierczeniu. Zdecydowanie TV.
Symetryzacja chyba wiele nie pomoże, bo kable są stosunkowo krótkie
.Problem tkwi w wysokiej impedancji przetwornika i jego czułości na pole magnetyczne. Proponuję zewrzeć jack’a i zobaczyć czy są zakłócenia.
.Problem tkwi w wysokiej impedancji przetwornika i jego czułości na pole magnetyczne. Proponuję zewrzeć jack’a i zobaczyć czy są zakłócenia.
nie ma (nie bylo - spradzalem kiedys)
ja stawiam na przetworniki - jesli dodaje sie wysokie na preampie w gitarze, wyraznie brudu jest wiecej - poza tym nie wiem jak zalozyciel tematu - ale mam wrazenie ze jest go wiecej gdy na ekranie CRT jest wiecej jasnych barw czy litery (?!)
ja stawiam na przetworniki - jesli dodaje sie wysokie na preampie w gitarze, wyraznie brudu jest wiecej - poza tym nie wiem jak zalozyciel tematu - ale mam wrazenie ze jest go wiecej gdy na ekranie CRT jest wiecej jasnych barw czy litery (?!)
...A Panowie mają uziemioną obudowę komputera?
...
yyyyy...tzn?
Jeszcze jedno!U mnei te zakłucenia zależne są czasem od pracy na kompie,w danym programie.Czy to nei jest poprostu wina kiepskiej karty?
Pozdrawiam
[addsig]
...
yyyyy...tzn?
Jeszcze jedno!U mnei te zakłucenia zależne są czasem od pracy na kompie,w danym programie.Czy to nei jest poprostu wina kiepskiej karty?
Pozdrawiam
[addsig]
from one source all things depend....
a masz kabelek audio od cdromu?jak tak to go wywal - w kompie najczesciej on zbieral - slychac bylo ruch myszy po ekranie
jm - nie wazne co pisza wazne ze dziala gdy ma sie stalowa instalacje grzewcza - ona jest uziemiona......w bloku czesto nic innego nie wymyslisz
tox po czym wnioskujesz swoje teorie?po nie umiejetnym skorzystaniu z karty?
jm - nie wazne co pisza wazne ze dziala gdy ma sie stalowa instalacje grzewcza - ona jest uziemiona......w bloku czesto nic innego nie wymyslisz
tox po czym wnioskujesz swoje teorie?po nie umiejetnym skorzystaniu z karty?