Mastering - prośba o namiary

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
abproject
Re: Mastering - prośba o namiary

Post autor: abproject » wtorek 29 sie 2006, 20:02

Byłem żeby sprawdzić-trzeba czytać opisy wszystko dziala
...
Bajer... nic tylko czekac az podobna firma powstanie u nas w kraju, moze za 10 lat ?

Swietna strona.

Ps. Kto był na rozmowie w pokoju prezydenta ?
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

BRAF1

Post autor: BRAF1 » wtorek 29 sie 2006, 20:12

...Byłem żeby sprawdzić-trzeba czytać opisy wszystko dziala
...
Bajer... nic tylko czekac az podobna firma powstanie u nas w kraju, moze za 10 lat ?

Swietna strona.

Ps. Kto był na rozmowie w pokoju prezydenta ?...
Nie wiem dlaczego nie mogę wejśc dalej na tę stronę? Pokazują się tylko obrazki i nie da się dalej wejśc..
Pomóżcie proszę!
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 29 sie 2006, 20:15

Pomóżcie proszę! ...

Jaki jezyk wybrales?
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

abproject

Post autor: abproject » wtorek 29 sie 2006, 20:15

Nie wiem dlaczego nie mogę wejśc dalej na tę stronę? Pokazują się tylko obrazki i nie da się dalej wejśc..
Pomóżcie proszę! ...
heh..musisz kliknąc na select language i wybierasz np. angielski ...

BRAF1

Post autor: BRAF1 » wtorek 29 sie 2006, 20:41

...Nie wiem dlaczego nie mogę wejśc dalej na tę stronę? Pokazują się tylko obrazki i nie da się dalej wejśc..
Pomóżcie proszę! ...
heh..musisz kliknąc na select language i wybierasz np. angielski ... ...
Ale ja nie mam niczego takiego jak selct langage, bo widze tylko te obrazki i nie da się wejśc dalej...
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

Awatar użytkownika
monstrum

Post autor: monstrum » wtorek 29 sie 2006, 21:43

...Witam.
Zrobilem dwa utwory w klimacie progressive trance, bede to wysyłał do zachodnich labeli - nasz rynek jest za młody na tego typu klimaty.

Zwracam sie z prozba o namiary na jakies studio co mi zrobia porzadny master tego materiału, oczywiscie nie za darmo...

Jestem ze ślaska... moze jest ktos z okolicy ?

Prosze o namiary, lub kontakt :

abproject@onet.eu...
Czy to nie powinna być taka kolejność: robisz najlepsze demo jakie mozesz nawet bez mastera, wysylasz do labeli, dostajesz odpowiedz, że im pasuje, umowa, nagrywasz wiecej i to oni ci podsuwaja propozycje masteringu. Jezeli to trance to chyba wiedzą kto sie w tym buja..No ale może się mylę

abproject

Post autor: abproject » wtorek 29 sie 2006, 22:02

Czy to nie powinna być taka kolejność: robisz najlepsze demo jakie mozesz nawet bez mastera, wysylasz do labeli, dostajesz odpowiedz, że im pasuje, umowa, nagrywasz wiecej i to oni ci podsuwaja propozycje masteringu. Jezeli to trance to chyba wiedzą kto sie w tym buja..No ale może się mylę ...
Witaj.
Opisana wyzej sytuacja ma aktualnie miejsce u nas w kraju. Poslalem produkcje do wydawcy (komercja) , spodobała sie... bedzie na skladance i juz nie martwie bo oni robia mi master. Temat zalozylem poniewaz chce wysłac na zachod inny materiał....mocniejszy i musi to dobrze brzmiec...

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » wtorek 29 sie 2006, 23:13

Widze ze szanowna cześć powoli łapie o co tak naprawdę biega, gdzie jest mit a gdzie fałsz.

Od wieków obecne są magiczne słowa, mastering, mixing, editing, authoring itp.

Niektórzy na samą myśl, juz bledną, a nikt nie oczekuje rewelacji. Jesli ma byc Demo to musi brzmieć, miec potencjał, ale od dema do wydania sporo czasu mija.

Ja z kolei nie zgadzam się, ze masteringu nie można zrobic samemu, można, czego przykładem są produkcje wielu osób tu na forum.

Jesli sie jest autorem, wie jak budowac utwór by brzmiał, to mastering jest tylko poprawieniem dobrego, by było lepsze.

Czesto i gensto dobry mix brzmi lepiej niz utwory po masteringu. Zobaczmy na lata 50 czy 60, muze cechowała nie głosność, ale miodność. Zabiegi masteringowe, robione niejako na siłe czesto niszczą nagranie, odbierają mu duszę.

Jesli ktoś potrafi ułożyć muzykę na obecnych programach to i masteringu sie nauczy. Kluczem jednak jest pewna pokora co do tracków, nic na siłe, utwór musi byc przejrzysty, spójny, wszystko ma być czytelne, być w harmonii, jesli tak będzie to mastering nie będzie potrzebny.

Ja ograniczam zabiegi masteringowe do Limitera i ewentualnie EQ, wszystko staram sie robic juz w trakcie tworzenia - jesli mi coś przeszkadza nie staram sie na siłe tego do mixu wepchnać.

Kolejnym błędem jest na siłe używanie najnowszych wtyczek, chociaż bladego pojecia sie nie ma jak je zastosować. Po prostu ludziki wciskają coś z PRESET LIST i oczekują cudów.

ech, nie bede wywodził

niech każdy próbuje, praktyka czyni mistrza.
Człowiek ciągle sie uczy.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

ODPOWIEDZ