W książkach jak i na forach internetowych doświadczeni użytkownicy/zawodowcy nie widzą problemu w używaniu USB.
Większa przustowość umożliwia poprostu pracę z większą liczbą kanałów.
Zestawienie prędkości:
http://www.thomann.de/gb/onlineexpert_105_3.html
Reszta należy do bardzo dobrze napisanych sterowników. Stąd pakietowość usb jest do obejścia.
Myślę, ze takie firmy jak M-Audio czy Tascam nie wypszczają na rynek sprzętu, który nie spełnia podstawowych wymagań: staiblności i swobody pracy.
Takie uprzedzenie do USB widzę głównie na forach polskich, nie wiem skad to się wzięło. Może kwsetai mentalnośći ludzi: przyniść kartę ze sklepu i podłączyć, a za 5 min szukać pomocy na forum.
A co z poprawną konfiguracją całego sprzętu (komputera) oraz oprogramowania?...
Laptop i audio przez Firewire/USB2.0
Re: Laptop i audio przez Firewire/USB2.0
Myślę, ze takie firmy jak M-Audio czy Tascam nie wypszczają na rynek sprzętu, który nie spełnia podstawowych wymagań: staiblności i swobody pracy.
Nie wiem jak tascam, ale z Fast Track Pro (nie testowałem Ultra) są problemy ze stabilnoscią. Problem nawet nie w sterowniku, ile w konstrukcji i wrazliwosci na skoki napięcia. Ale to nie do końca wina USB. Dobre USB nawet 1.1 ma bardzo przyzwoitą jakość i niskie opóznienie - np. Novation nio 2/4 spisuje się znakomicie, a to tylko USB 1.1.
Nie wiem jak tascam, ale z Fast Track Pro (nie testowałem Ultra) są problemy ze stabilnoscią. Problem nawet nie w sterowniku, ile w konstrukcji i wrazliwosci na skoki napięcia. Ale to nie do końca wina USB. Dobre USB nawet 1.1 ma bardzo przyzwoitą jakość i niskie opóznienie - np. Novation nio 2/4 spisuje się znakomicie, a to tylko USB 1.1.
...Myślę, ze takie firmy jak M-Audio czy Tascam nie wypszczają na rynek sprzętu, który nie spełnia podstawowych wymagań: staiblności i swobody pracy.
...
Napisałem to w kontekscie montowania USB w sprzęcie tej klasy (przepustowośc, szybkośc portu). Wiadomo, że mogą sie pojawić w poszczególnych modelach jakieś wady.
...
Napisałem to w kontekscie montowania USB w sprzęcie tej klasy (przepustowośc, szybkośc portu). Wiadomo, że mogą sie pojawić w poszczególnych modelach jakieś wady.
Podczas różnych projektów moi znajomi narzekali ( co i sam widziałem ) na urządzenia z FireWire ?
Co do usb, wspomnianej przeze mnie Emu 0404usb osobiście, często pracując z nią nie widziłem żadnych. Nawet podczas podpięcia jej do kilku innych komputerów ( Pcetów też ).
Inny znajomy znowu posiada MAudio ( niepamiętam modelu ) ale na usb i ciągle coś mu tam nie pasuje - ale wydaje mi się, że to bardziej wina samego systemu aniżeli interfejsu czy sterowników.
Co do usb, wspomnianej przeze mnie Emu 0404usb osobiście, często pracując z nią nie widziłem żadnych. Nawet podczas podpięcia jej do kilku innych komputerów ( Pcetów też ).
Inny znajomy znowu posiada MAudio ( niepamiętam modelu ) ale na usb i ciągle coś mu tam nie pasuje - ale wydaje mi się, że to bardziej wina samego systemu aniżeli interfejsu czy sterowników.
Z kontrolerami firewire do laptopów jest tak :
Więkkszość kontrolerów do laptopów do kontrolery które są tak zwanymi combami. Wpinamy kontroler i dostajemy nie transfer 400mb/s lecz 200mb/s. Gdyż dostępne na polskim rynku kontrolery na express card, pcimcia mają zazwyczaj dostępne dwa porty a do nich podpiety jest jeden kontroler. Na tą rzecz zwraca uwagę SSL na swojej stronie.
Bardzo dobre kontrolery produkuje firma Belkin np:
ja używam kontrolera Belkin model F5U505ea ale nie dostałem go w tylko kupiłem go w w Niemczech co najsmniejsze w sklepie Saturn. W polskim na próżno szukać.
Testu nie zrobię gdyż jego wynik nie byłby miarodajny.
Bo laptopa złożyłem od podstaw sam (sugerując się komponetami macbooka pro z lutego 2008r. Koledzyi z Politechniki Śląskiej
nieźle popracowali nad systemem operacyjnym.
Powiem tyle do tego kontrolera mam podpiętego alesisa IO-26,
ide do kolegi do drugiego gniazda przypinam duende, gitarzysta,gramofon,wtyczki,klawiatura sterująca latencja na 5ms.
Sesja nagraniowa żadnych trzasków, stabilnie, spokojnie.
Więkkszość kontrolerów do laptopów do kontrolery które są tak zwanymi combami. Wpinamy kontroler i dostajemy nie transfer 400mb/s lecz 200mb/s. Gdyż dostępne na polskim rynku kontrolery na express card, pcimcia mają zazwyczaj dostępne dwa porty a do nich podpiety jest jeden kontroler. Na tą rzecz zwraca uwagę SSL na swojej stronie.
Bardzo dobre kontrolery produkuje firma Belkin np:
ja używam kontrolera Belkin model F5U505ea ale nie dostałem go w tylko kupiłem go w w Niemczech co najsmniejsze w sklepie Saturn. W polskim na próżno szukać.
Testu nie zrobię gdyż jego wynik nie byłby miarodajny.
Bo laptopa złożyłem od podstaw sam (sugerując się komponetami macbooka pro z lutego 2008r. Koledzyi z Politechniki Śląskiej
nieźle popracowali nad systemem operacyjnym.
Powiem tyle do tego kontrolera mam podpiętego alesisa IO-26,
ide do kolegi do drugiego gniazda przypinam duende, gitarzysta,gramofon,wtyczki,klawiatura sterująca latencja na 5ms.
Sesja nagraniowa żadnych trzasków, stabilnie, spokojnie.

uwielbiam cisze bo wtedy głosy słyszę
Ja zapytam się o najlepszy interfejs USB do 100 Euro lub FW do 200 Euro (nie będę liczył złotówek, bo w Polskich sklepach zdzierają koszmarnie, najlepszy chyba przykład to Terratec Phase 26 USB- dwukrotne!! przebicie ceny)
Stay Psychedelic People!
...Ja zapytam się o najlepszy interfejs USB do 100 Euro lub FW do 200 Euro (nie będę liczył złotówek, bo w Polskich sklepach zdzierają koszmarnie, najlepszy chyba przykład to Terratec Phase 26 USB- dwukrotne!! przebicie ceny)...
Nie ma czegoś takiego jak najlepszy. W tej klasie cenowej wybiera się takie urządzenie, jakie spełnia nasze oczekiwania i potrzeby.
pomoc:
http://www.recordingreview.com/soundcard/soundcard_wizard.php
Nie ma czegoś takiego jak najlepszy. W tej klasie cenowej wybiera się takie urządzenie, jakie spełnia nasze oczekiwania i potrzeby.
pomoc:
http://www.recordingreview.com/soundcard/soundcard_wizard.php