Znów o laptopie...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Montuno
Re: Znów o laptopie...

Post autor: Montuno » środa 02 sie 2006, 12:20

Hmm wpisalem w google o odziwo ten model wcale nie kosztuje 10 tys.
Wiec przeprszam za wprowadzenie w bład. Widocznie patrzylem jakis inny della tzn napewno jakis inny, ale ze strony producenta nie moglem trafic na ten . co podales ciekawy jestem ile by kosztowal dell z 2 GB ramu
Oj i wez tu badz czlowieku mardy:)

RME, MSP5, Yamacha P-120, Korg R-3, OSX

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 02 sie 2006, 12:49

hehe
no tak to jest

wiesz procek do zwyklych sesji(malo kto miksuje wszystko na laptopie choc zdazaja sie i tacy ludzie) wystarczy na poziomie p4 2.8ghz czy athlona 2000xp - wszystkie nowsze szybsze beda dzialaly tylko wydajniej(oczywiscie zalezy to ile wladujesz efektow pluginow i instrumentow)

ram tu tez duzej roli nie odgrywa jesli jest go minimum 512mb

no ale dyski owszem - 4200 na wielosladowe nagrywanie jest za cienki - nagrywalem na rme 8 kanalow i dysk nie dal rady - minuta dwie i stop

5400 juz jest lepszy co nawet widac golym okiem - a dwa dyski badz jeden 7200 to juz jest to co bedzie wygodne

ten dell mnie zaciekawil chocby dlatego ze ma matryce 17" o rozdzielczosci 1920x1200 - pewnie male ikonki i napisiki ale za to ile wlazi na taki ekran :)))

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » środa 02 sie 2006, 13:07

Moze zapytam inaczej.
CZy ktoś miał doczyeninia osobiście w testach (naprzyklad jak dzialaja sesje na ... P IV 3.2 procek 2 GB ramu. i to samo z innymi parametrami laptopa na laptopie hmm...
?
...
mój Icom PB 8200 (Pentium-M 760, 2Ghz, 1 GB ram, dysk 80 GB, 5400) z E-mu 1616 działa wydajniej (Ableton Live 5) od stacjonarnych AMD Athlon 64 2800+ (1 GB ram, dysk SATA) i Pentium IV 2,8 Ghz (1 GB ram, dysku nie pamiętam, ale na pewno nie SATA). oba desktopy mają w środku M-Audio Audiophile 2496.
myślę że nie masz się co obawiać.
[addsig]
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Montuno

Post autor: Montuno » środa 02 sie 2006, 15:00

Bruce... dzieki mniej wiecej o takie porownanie mi chodziło.
A co do kolegi przedmówcy.
Wiesz nie zawsze z tego co sie naczytałem nowszy model znaczy lepiej, a juz w przypadku wersji laptopowych w porównaniu z deskopami.

Stad jak to Bruce ujał moje obawy.

Aha jeszcze jedno pytanie:
czy ewentualnei kupujac sobie potem zewnetrzny dysk obrótów 7200 bedzie on mi pracował z taką predkością czy to zależne od czegos co mam w środku w laptopie... Amatorskie pytanie bo sie na tym nie znam.
Rozumeim ze taki dysk podpinany jest na USB 2.0? I rozumiem ze Usb nie stanowi waskiego gardla dla przesyłu danych na dysk....
Pytam bo zakladajac ze kupiłbym sobie teraz Icoma PB ten model 9300 albo 9310. a pote mchcaiłym dokupić do niego dysk to czy by ten dysk pracował na full swoich możliwości... ?

Co do mixów itd ... Bedę robićna tym kompie na którym bedzie wydajniej ... przeciez to oczywiste.
Co do ramu.. Ja uzywam VST. i duze banki probek . wiec musze miec go tyle...

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » środa 02 sie 2006, 15:13

przy okazji - był kiedyś test w EiS (przeprowadzany na wtyczkach PSP i różnych platformach sprzętowych), z którego wynikało że procesory Pentium-M są 1,5x wydajniejsze niż Pentium 4 (przy tym samym zegarze). 1,5x2,13 Ghz akurat wyjdzie 3,2Ghz.
[addsig]

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » środa 02 sie 2006, 15:20

dopiero teraz zauważyłem że bardziej interesuje Cię ten model z Core Duo (PB 9310) niż z Pentium-M (PB 9300). znajomy ostatnio kupił lapsa na Core Duo, ale jeszcze nie testowaliśmy go pod kątem muzyki, choć wydaje się że powinny być jeszcze wydajniejsze niż Pentium-M
[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 02 sie 2006, 15:57

dysk zawsze pracuje4 ze stala projektowa predkoscia - czyli powiedzmy 7200 obrotow.......ale przesyl danych zalezy od interfejsu - sata sa szybsze(teoretycznie) ale sata 2 juz sporo szybsze....
niestety usb2 czy chocby firewire to waskie gardlo dla przesylu danych wiec dysk bedzie dzialal(przesylal dane) ponad 2 razy wolniej(jak nie 3)

Montuno

Post autor: Montuno » czwartek 03 sie 2006, 10:29

Ok zatem byłbym dzwięczny za przesłąnei info na montuno_77@yahoo.com w sprawie jak ten z coreduo chodzi...

NEWS!!
"
PB8510CD IntelR Core Duo T2300
1.66GHz/2MB/DDRII512MB/HDD80SATA/DVDRW/15,4"/WiFi/CentrinoT DUO
Karta grafiki nVIDIA GeForce 7400Go 256MB (512MB Turbo Cache) PCI
Express,
Ekran z matryc± aktywn± 15,4" TFT WSXGA 1600x1050. !!!!!
Cena brutto = 4775 zł
+ rozbudowa pamięci do 2GB = 490 zł brutto
+ dopłata z dysku 80GB SATA 5400RPM do 80GB SATA 7200RPM = + 120 zł
brutto

Cało¶ciowo dałoby to kwotę 5385 zł brutto

*Turbo Cache oznacza, ze na karcie grafiki jest wlutowane 256MB
pamięci a
dodatkowe 256MB (razem 512MB) pobierane jest w miarę potrzeb z pamięci
operacyjnej"

Wyglada na to że jest lepiej niż myślałem bo nie 7300zł a 5300.
Jak widac z dyskiem 7200.
i 2 GB ramu.
Grafika No rozdzielczość no comnet jak dal mnei bomba.
Jescze czekam na informacje odnosnie fsb czy to 533 czy 667 ci czy ram w wersji 2x 1 GB dziaął w dualchannal.

Pozdrawiam... Dziekuje za informacje.
P.S.
Ide sprawdzic parametry USB2.0 i sata II. (nie zebym nie wierzył, poprostu dla siebie:)) ... ).

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » czwartek 03 sie 2006, 11:37

tak w temacie...

PAcoCases zrobi pro-walizke, na laptoka + karta dzwiekowa, wyprowadzenie gniazd itp - dzwoniłem coś 480-700pln - ale full pro walizeczka, dokładnie jak kto woli, co chce to bedzie miał....

tutaj pisze do kolegi co zakładał wątek, skoro przenosisz, warto sie w takie cos wyposarzyc.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Montuno

Post autor: Montuno » czwartek 03 sie 2006, 12:35

No tak od nich juz mam na mikser i na klawisz...
Swoja droga jakbys mial zdjecia takiego casu, na laptopa z karta to bylbym zaintersowany. Jakos wyobraznia nie podaje mi obrazu jak to moglo by wygladac... Mam rme. Wiec case musialby byc jakos powiekszony o ten mutliface i tak naprawde nie wiem czy to sie nei mija z celem...

P.s
Chociaz swoja droga wkurzam nie troszke fakt, ze koledzy z paco( nie mam doczyeniania z innymi firmami) pomimo wymiarow i konretnego modelu. Daja nam case... + dodatkowe gombeczki zeby uzytkownik (czyli ja) sam sobie jescze podoklejal tu gdzie chce...
Mowie to z doswiadczenia na podstawie dwóch casów.
Z jednej strony miło, ale z drugiej czy nie powinno byc tak, że dostajemy gotowy produkt wkladam klawisz i nie ma loozow!. Przeciez p-120 zawzse maja takie same wymiary. Tak samo konsola Mackie.
No nic;)) nie jest to jednak problem który woła o pomste...
AHA jescze jedno przetarła mi się raczka w casie w którym nosze klawizs... i wrzyna mi się te metalowe co w niej jest, czy to podelga wymianie w paco?... ( to kolejna wada, i to raczej duża... Case ma moze rok... I nie jest to przeciez anonim...

ODPOWIEDZ