Odwracanie fazy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
zwierzu
Re: Odwracanie fazy

Post autor: zwierzu » czwartek 13 kwie 2006, 15:32

...kiepskie korektory potrafią też wprowadzac istotne przesunięcia fazowe w wyniku wzmocnienia danych częstotliwości

I te wszystkie slynne analogowe EQ za kilka (nascie) tys dolcow, u ktorych przesuniecie fazy jest czyms normalnym, tez uwazasz za kiepiskie? ...

oczywiście wszystkie analogowe eq przesuwają fazę (chyba?:)) ale wydawało mi się do tej pory, że te lepsiejsze (cokolwiek to znaczy) są bardziej precyzyjne, jeśli się mylę to proszę o sprostowanie
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 13 kwie 2006, 15:43

...Oberwacja jest powtarzalna, co więcej powtarzalna na conajmniej 3 różnych odsłuchach. Problem może polegać na tym że odsłuchuję głównie muzyke metalową, gdzie są duble gitary w poszczególnych kanałach....

nie wiem, czy się dobrze rozumiemy:

1. jeśli mowa o powszechnie stosowanym rozstawieniu w panoramie instrumentów, które grają w różnych rejestrach, to zjawisko różnego rozkładu mocy dla różnych pasm (odpowiadających rejestrom tych instrumentów) jest naturalne i oczywiste

2. jeśli mowa o tym, że jest odczuwalne celowe zastosowanie korecji dolnopasmowej w jednym kanale stereo a górnopasmowej w drugim, to jest to piramidalny nonsens. Tak się nie robi, nie ma to żadnego uzasadnienia ani technicznego ani estetycznego (chyba, że ktoś celowo chce zrobić wbrew regułom i zdrowemu rozsądkowi, bo to taki "artystyczny środek wyrazu").

Jeśli zachodzi pkt 2 i to regularnie to widzę tylko dwa wytłumaczenia: słuchasz bardzo nietypowo zrealizowanej muzyki (amatorskie, spartolone nagrania), albo masz uszkodzony słuch (niestety całkiem prawdopodobne).

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 13 kwie 2006, 15:59

...Oberwacja jest powtarzalna, co więcej powtarzalna na conajmniej 3 różnych odsłuchach. Problem może polegać na tym że odsłuchuję głównie muzyke metalową, gdzie są duble gitary w poszczególnych kanałach....

Rozsadni realizatorzy bas zwykle daja w srodku, ale za to hi-hat z prawej - w zwiazku z tym prawy kanal moze miec "odczuwalnie" wiecej gory, a w zwiazku z tym lewy "w nagrode" wiecej basu (bo ciemniejszy)

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 13 kwie 2006, 16:54

Rozsadni realizatorzy bas zwykle daja w srodku, ale za to hi-hat z prawej - w zwiazku z tym prawy kanal moze miec "odczuwalnie" wiecej gory, a w zwiazku z tym lewy "w nagrode" wiecej basu (bo ciemniejszy) ...

HH z prawej lub z lewej!
drummer

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 13 kwie 2006, 18:23

HH z prawej lub z lewej!...

Realizatorzy daja z prawej - chyba, ze to Deep Purple albo Phil Collins

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 13 kwie 2006, 19:06

Realizatorzy daja z prawej - chyba, ze to Deep Purple albo Phil Collins ...

Realizacji perkusji od strony perkusisty jest mniej więcej tyle samo co od strony widowni. osłuchaj uważniej różnych produkcji

pozdrawiam
drummer

Damien

Post autor: Damien » czwartek 13 kwie 2006, 19:25

...Rozsadni realizatorzy bas zwykle daja w srodku, ale za to hi-hat z prawej - w zwiazku z tym prawy kanal moze miec "odczuwalnie" wiecej gory, a w zwiazku z tym lewy "w nagrode" wiecej basu (bo ciemniejszy) ...

Właśnie przesłuchałem kawałek Glass Prison gdzie miniej więcej w połowie kawałka jest motyw w któym przez moment gra sama gitara bez hihatu, basu, czegokolwiek i ewidentnie lewy kanał ma bardziej podbitą górę. Amerike Rammsteina także przesłuchałem i to samo choć tu można to tłumaczyc tym hihatem. To samo przy Acid Drinkers "Infernal Connection" oraz Hey "Echosystem" lewy kanał zawsze ma ciut podbitą góre. Odsłuchu dokonywałem z kolumn, słuchawek, lewym uchem, prawym, obydwoma - efekt zawsze ten sam, lewy kanał ma więcej góry (choć przyznam że przy odsłuchu słuchawkami różnica między kanałami juz nie jest tak istotna. Czy to możliwe abym miał aż tak spierniczony słuch?

Damien

Post autor: Damien » czwartek 13 kwie 2006, 19:26

Właśnie przesłuchałem kawałek Glass Prison

Chodzi o kawałek Dreamów rzecz jasna :)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 13 kwie 2006, 22:11

Realizacji perkusji od strony perkusisty jest mniej więcej tyle samo co od strony widowni. osłuchaj uważniej różnych produkcji

Nie moja wina, ze nie wiedza, jak powinno byc - skrzypce tez daja po prawej a kontrabasy po lewej?

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » czwartek 13 kwie 2006, 22:19

...Realizacji perkusji od strony perkusisty jest mniej więcej tyle samo co od strony widowni. osłuchaj uważniej różnych produkcji

Nie moja wina, ze nie wiedza, jak powinno byc - skrzypce tez daja po prawej a kontrabasy po lewej? ...

...a jak perkusista jest leworęczny i wszystko ma odwrotnie?? spotkałem się z wieloma takimi przypadkami

ODPOWIEDZ