Wyciszanie kompa

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Łukasz1985
Re: Wyciszanie kompa

Post autor: Łukasz1985 » sobota 11 lut 2006, 12:55

...z gowniana obudowa nic nie zdzialasz....

czyli z zadna tak naprawde...chocbys proca i zasilke chlodzil pasywnie to dyski szumia....i beda szumiec

chyba ze zrobisz sztywna mocna ciezko obudowe z drewna...

zrob szafke na kompa...wyciszona........

He he zawalisty pomysł zrobie z płyty MDK

Dzięki
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 11 lut 2006, 13:13

wasyl sam piszesz bzdury.....mialem maty wywalilem bo to pic na wode - likwiduja tylko brzeczenie blachy - bo mata bitumiczna nie wyglusza - zauwazyles to w samochodzie po co jest?

chlodzenie pasywne zasilacza to zbyt kosztowna sprawa - nawet bardzo kosztowna...

grafika to pryszcz w porownaniu z reszta..

proca latwo nie wyciszysz - chlodzenie wodne odpada bo wcale ciche nie jest a i do tego kosztowne i klopotliwe w montarzu....

no i dyski - mam kupilem amortyzatory - fakt ciszej jest ale i tak je slychac - szumialy szumia i beda szumiec - chyba ze czyms je oblozysz ale pieknie sie moga ugotowac

wlaczane wiatraki co jakis czas?ech.....jak w laptopach - tyle ze w niektorych zbyt czesto i zbyt glosno - do dopiero denerwuje.....

kiedys miale fajnego kompa - p3 1ghz tower firmy dell......myslalem ze bubla kupilem bo po wlaczeniu cisza - swietna obudowa - tyle ze samej nie moge kupic do teraz ......

ale obecne obudowy nawet cenionych firm sa nastawione na setki wiatrakow nie na cisze.....i tu jest blad bo malo kto potrzebuje swietnej wentylacji(jak jest kiepska to poprostu otwoprzy obudowe jak setki ludzi) a czesto potrzebuja prostej funkcjonalnoswci stabilnosci i ciszy.....

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » sobota 11 lut 2006, 14:31

to wyeliminuje tylko terkotanie dysku w czasie czytania/zapisu. a dyski wydają niestety jeszcze taki wysoki, ciągły dźwięk. prawdę mówiąc nie wiem jak sobie z tym poradzić. widziałem np. takie obudowy wytłumiające do dysków, które jednocześnie wyprowadzają ciepło na zewnątrz - żeby się nie przegrzał. albo można pokombinować z matami wyciszającymi całego kompa.

Nie wszystkie dyski wydają ten dźwięk, mój staaaary Samsung tak piszczy, ale np. obecny Hitachi Deskstar nie, jest b. cichy, tylko podczas naprawdę ciągłej pracy delikatnie go słychać.

P.S. Już zamówiłem radiator z wentylatorem zalman i zasilacz modecom. Kupiłbym obudowe ale szkoda mi kasy musze jeszcze kupić troche rzeczy na estrade i wreszcie chce kupić jakiś dobry samochód bo non stop inwestuje w graty na scenie i w studio

Niepotrzebnie ładowałeś tyle w tego Zalmana, wystarczyłby Ci spokojnie Pentagram 80mm, poza tym sprawdzałeś czy się zmieści w budzie i o nic nie będzie zahaczał? , co do zasiłki to uważaj żebyś się nie zawiódł przy mocnym obciążeniu (nie dość, że hałas to jeszcze kiepska wytrzymałość).

Nie rozumiem Cię zresztą - pytasz o opinie, a i tak kupujesz bez zastanowienia...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » sobota 11 lut 2006, 14:42

...to wyeliminuje tylko terkotanie dysku w czasie czytania/zapisu. a dyski wydają niestety jeszcze taki wysoki, ciągły dźwięk. prawdę mówiąc nie wiem jak sobie z tym poradzić. widziałem np. takie obudowy wytłumiające do dysków, które jednocześnie wyprowadzają ciepło na zewnątrz - żeby się nie przegrzał. albo można pokombinować z matami wyciszającymi całego kompa.

Nie wszystkie dyski wydają ten dźwięk, mój staaaary Samsung tak piszczy, ale np. obecny Hitachi Deskstar nie, jest b. cichy, tylko podczas naprawdę ciągłej pracy delikatnie go słychać.

P.S. Już zamówiłem radiator z wentylatorem zalman i zasilacz modecom. Kupiłbym obudowe ale szkoda mi kasy musze jeszcze kupić troche rzeczy na estrade i wreszcie chce kupić jakiś dobry samochód bo non stop inwestuje w graty na scenie i w studio

Niepotrzebnie ładowałeś tyle w tego Zalmana, wystarczyłby Ci spokojnie Pentagram 80mm, poza tym sprawdzałeś czy się zmieści w budzie i o nic nie będzie zahaczał? , co do zasiłki to uważaj żebyś się nie zawiódł przy mocnym obciążeniu (nie dość, że hałas to jeszcze kiepska wytrzymałość).

Nie rozumiem Cię zresztą - pytasz o opinie, a i tak kupujesz bez zastanowienia......

He he mam teraz codegena 300W i wszystko chodzi jeszcze nigdy mi się nie wyłączył, ten też jest 300w co zamówiłem. Co do do zelmana to widziałem u kumpla zero szumów więc dlatego go zamówiłem.

Bendę jeszcze robił obudowe z płyty MDK więc wszysko powinno być bardzo ciche.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » sobota 11 lut 2006, 15:51

He he mam teraz codegena 300W i wszystko chodzi jeszcze nigdy mi się nie wyłączył, ten też jest 300w co zamówiłem. Co do do zelmana to widziałem u kumpla zero szumów więc dlatego go zamówiłem.

Pozdrawiam...

Pogadamy jak Ci pójdzie pół kompa z dymem... kiedyś...

Zalman owszem, jest cichy, na niskich obrotach, ALE... Pentagram jest co najmniej 2x tańszy, a na najniższych obrotach tak samo cichy, stąd moja sugestia.

Co do obudowy, to nie z MDK tylko MDF jeśli już, a poza tym muszę przyznać, że widziałem już takie rozwiązania i nie mają one większego sensu, szkoda zachodu, bo efekty są niewymierne w stosunku do włożonej pracy i pieniędzy.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » sobota 11 lut 2006, 16:13

...He he mam teraz codegena 300W i wszystko chodzi jeszcze nigdy mi się nie wyłączył, ten też jest 300w co zamówiłem. Co do do zelmana to widziałem u kumpla zero szumów więc dlatego go zamówiłem.

Pozdrawiam...

Zalman owszem, jest cichy, na niskich obrotach, ALE... Pentagram jest co najmniej 2x tańszy, a na najniższych obrotach tak samo cichy, stąd moja sugestia.

Co do obudowy, to nie z MDK tylko MDF jeśli już, a poza tym muszę przyznać, że widziałem już takie rozwiązania i nie mają one większego sensu, szkoda zachodu, bo efekty są niewymierne w stosunku do włożonej pracy i pieniędzy....

Obudowa z MDF nie będzie mnie prawie nic kosztować bo bendę ją robił z kumplem. Napisz o co ci chodzi że komp mi pujdzie z dymem. Czy naprawde te zasilacze są takie badziewne? Mój trzy letni codegen jest leprzy?

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » sobota 11 lut 2006, 16:23

...He he mam teraz codegena 300W i wszystko chodzi jeszcze nigdy mi się nie wyłączył, ten też jest 300w co zamówiłem. Co do do zelmana to widziałem u kumpla zero szumów więc dlatego go zamówiłem.

Pozdrawiam...

Co do obudowy, to nie z MDK tylko MDF jeśli już, a poza tym muszę przyznać, że widziałem już takie rozwiązania i nie mają one większego sensu, szkoda zachodu, bo efekty są niewymierne w stosunku do włożonej pracy i pieniędzy....

Jeszcze jedno z tego co patrzyłem na www.komputronik.pl pentagram nie jest wcale tak dużo tańszy jak piszesz kosztuje 119zł a zalman 142zł

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » niedziela 12 lut 2006, 09:17

...wasyl sam piszesz bzdury.....mialem maty wywalilem bo to pic na wode - likwiduja tylko brzeczenie blachy - bo mata bitumiczna nie wyglusza - zauwazyles to w samochodzie po co jest?

chlodzenie pasywne zasilacza to zbyt kosztowna sprawa - nawet bardzo kosztowna...

grafika to pryszcz w porownaniu z reszta..

proca latwo nie wyciszysz - chlodzenie wodne odpada bo wcale ciche nie jest a i do tego kosztowne i klopotliwe w montarzu....

sam sobie zaprzeczasz:

".....mialem maty wywalilem bo to pic na wode - likwiduja tylko brzeczenie blachy..."

ja mam maty, i duzo daly, bo obudowa jest bardzie sztywna i nic mi nie brzeczy.

"chlodzenie pasywne zasilacza to zbyt kosztowna sprawa - nawet bardzo kosztowna..."

Fakt droga ale warta tych pieniedzy. bo zasilacze pasywne(dobrych

marek) pomijajac ze nie chalasuja do daja dobrze wystabilizowane napiecie. i tu jak mi ktos napisze ze to bzdury, to nawet nie mamy o czym rozmawiac, bo ja wiem tyle ze widac róznice.

"proca latwo nie wyciszysz - chlodzenie wodne odpada bo wcale ciche nie jest a i do tego kosztowne i klopotliwe w montarzu..."

pierwsze co wyciszylem w swoim sprzecie to byl wlasnie proc. Dalem pasywnego thermaltake i odrazu bylo widac rónice. dla mnie to byla połowa sukcesu."

a co do mat

obudowa, przynajmniej te tanie nie sa sztywne. jak wiadomo dzwiek to fala. fala dzwiekowa oddzialywuje na otaczajace ja przedmioty wprowadzajac je w rezonans, tym trudniej wprowadzic w rezonans przedmiot im jest on ciezszy i bardziej sztywny. to tyle. nie twierdze ze maty sa super bo sam napisalem ze jest to lekko przereklamowane. ale troche pomaga.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » niedziela 12 lut 2006, 09:29

...po 1

chłodzenie pasywne bardzo mocno wycisza kompa, ale trzeba brac pod uwage to ze jak ma sie chlodzenie pasywne to gromadzi sie w obudowie cieple powietrze. W zwiazku z tym trzeba wykonac(lub zakupic) system uruchamiajacy co jakis czas wentylatory ktore wydmuchaja nadmiar cieplego powietrza z obudowy i zastapia to powietrzem chlodniejszym z zewnatrz.

A czy Zbynia napisał gdziekolwiek, że pasywne chłodzenie nic nie daje? Napisał tylko, że dyski i tak będą hałasować, więc z czym masz problem? Z czytaniem?

po 2

mozna usztywnic obudowe matami wyciszajacymi APP(dostepne na allegro) to równiez pomaga(ale jest to wg. mnie malo skuteczne).

z tym ze trzeba brac pod uwage to ze jak "ocieplimy kompa matami" to musza byc zapewnione miejsca kturedy powietrze bedzie mogło wypływac i napływac.

Nieopłacalne i mało skuteczne.

po 3

dobrze jest umiescic dysk w amorytyzujacych sankach

to chyba jest skuteczne ale, niejestem pewien bo tego nie sprawdzalem

...

Nie ma sensu wydawać pieniędzy na drogie akcesoria do wyciszania HDD, wystarczy ok. metr gumki krawieckiej, szerokiej na ok. 4-5mm. Gumkę przeciągamy przez otwory w sankach dla dysku tak aby była w miarę sztywna i można było na niej położyć dysk - problem z głowy....

czlowieku ty chyba masz zeczywiscie problemy z czytaniem, a leczysz ten komplex jadac po innych. moze lepiej do szkoly sie udac, i jednak nauczyc sie wiecej niz pisania, ale i czytania ze zrozumieniem.

nom i ja twierzdze ze nawet z najgorsza "blaszanka" mozna zdzialac cuda, kwestia opłacalnosci.

a skoro twierdzisz ze nie umiem czytac, spujz na siebie :

Ja napisalem:

"mozna usztywnic obudowe matami wyciszajacymi APP(dostepne na allegro) to równiez pomaga(ale jest to wg. mnie malo skuteczne). "

Na co ty odpisales:

"Nieopłacalne i mało skuteczne."

Pomysl zanim cos napiszesz, i jeszcze przeczytaj to co pisza inni.

uwiez mi ze ja wiem o czym pisze bo mam to u siebie.

problem chalasu w kompie drazni mnie wybitnie, bo walczylem z tym przez polroku
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » niedziela 12 lut 2006, 11:11

Witam wszystkich. Olałem kupno zalmana i nowego zasilacza, przesmarowałem smarem wiatrak w zasilaczu i na procku i jest dużo ciszej Co do tych dziwnych teorii napisanych przez NETESA to jakoś w to nie wierzę żeby komp poszedł z dymem przez zasilacz mój chodzi już ponad 3 lata na codegenie 300W i jest OK.

ODPOWIEDZ