......Jesli jako "caly proces tworczy" rozumiesz nagranie i aranzacje sciezek, to mozna. Monitory staja sie dosc niezbedne dopiero na etapie miksu....
Tak, ale jakość torów wejściowych też jest istotna.
Zaś co do porównania ESI vs RME, różnic jest sporo i to we wszystkich przypadkach na korzyść RME. RME ma:
- wydajniejsze sterowniki (ASIO ładowane do pamięci karty - nie powodują obciążenia procesora przy rejestracji audio),
- zdecydowanie bardziej rozbudowany mikser - większa funkcjonalność,
- wyraźnie lepsze brzmienie, lepsza dynamika (w tym w skali mikro), pasmo (szczególnie ładna wyrazista i szczegółowa góra, w ESI matowa i wycofana), scena stereo i lokalizacja pozornych źródeł dźwięku.
Reasumując jeśli stać Cię na RME na pewno nie będziesz rozczarowany.
...
Dzieki, to argumenty, ktore do mnie przemawiaja. Zdeczdowalem sie na RME poki co kosztem mixera Soundraft compact 4. Mam jeszcze jedno pytanie czym roznia sie zasadniczo RME HDSP 9632 od 9652- Gdyz te druga ma okazje dosyc tanio kupic.
Pozdrawiam
Seria pytań do fachowców (1212m, 9632...?)
-
Re: Seria pytań do fachowców (1212m, 9632...?)
....czym roznia sie zasadniczo RME HDSP 9632 od 9652- Gdyz te druga ma okazje dosyc tanio kupic....
HDSP 9652 to karta cyfrowa, bez wejść audio. Ma tylko ADATy i SPDIF, także nie bardzo Ci się przyda.
HDSP 9652 to karta cyfrowa, bez wejść audio. Ma tylko ADATy i SPDIF, także nie bardzo Ci się przyda.
-
Re: Seria pytań do fachowców (1212m, 9632...?)
.......czym roznia sie zasadniczo RME HDSP 9632 od 9652- Gdyz te druga ma okazje dosyc tanio kupic....
HDSP 9652 to karta cyfrowa, bez wejść audio. Ma tylko ADATy i SPDIF, także nie bardzo Ci się przyda....
Kupiłem już RME 9632 i słuchawki Beyerdynamic DT150, wybierając pomiędzy nimi a Sennheiser HD600 w tej samej cenie. Dobrze zrobiłem?
Jestem też prawie zdecydowany na ten zestaw:
Dysk twardy: Samsung SpinPoint 200 GB (8MB cache, Serial ATA II)
Napędy optyczne: Lite-ON DVD+/-RW SOHW-1693S BOX
Procesor: Intel Pentium D 830 (S775) 3.00 GHz (2x1MB cache)
Pamięć RAM: Kingston DDR2 1024MB 533MHz CL4 (póki co tyle)
Płyta główna: Gigabyte GA-8I945G Intel 945G (karta graficzna & muzyczna & karta sieciowa)
Obudowa: Thermaltake SOPRANO Silver lub Chieftec LCX-06B-B-BL-A-OP
Zasilacz: Zasilacz Thermaltake PurePower 420W Standard
Wentylator procesora: Arctic Cooling Freezer 7 Pro
Jeżeli miałby ktoś jakieś sygestie apropo zestawu byłbym wdzięczny za podzielenie się nimi
HDSP 9652 to karta cyfrowa, bez wejść audio. Ma tylko ADATy i SPDIF, także nie bardzo Ci się przyda....
Kupiłem już RME 9632 i słuchawki Beyerdynamic DT150, wybierając pomiędzy nimi a Sennheiser HD600 w tej samej cenie. Dobrze zrobiłem?

Jestem też prawie zdecydowany na ten zestaw:
Dysk twardy: Samsung SpinPoint 200 GB (8MB cache, Serial ATA II)
Napędy optyczne: Lite-ON DVD+/-RW SOHW-1693S BOX
Procesor: Intel Pentium D 830 (S775) 3.00 GHz (2x1MB cache)
Pamięć RAM: Kingston DDR2 1024MB 533MHz CL4 (póki co tyle)
Płyta główna: Gigabyte GA-8I945G Intel 945G (karta graficzna & muzyczna & karta sieciowa)
Obudowa: Thermaltake SOPRANO Silver lub Chieftec LCX-06B-B-BL-A-OP
Zasilacz: Zasilacz Thermaltake PurePower 420W Standard
Wentylator procesora: Arctic Cooling Freezer 7 Pro
Jeżeli miałby ktoś jakieś sygestie apropo zestawu byłbym wdzięczny za podzielenie się nimi