Software'owy analizator spektralny

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
isolatedsound
Re: Software'owy analizator spektralny

Post autor: isolatedsound » środa 16 lis 2005, 13:16

............P.S. Programik fajny, ale ja nadal poszukuję czegoś co pozwoliłoby mi analizować dźwięki ODTWARZANE przez komputer....

To w niczym nie przeszkadza. Wybierz wave outa jakbyś chciał go rejestrować i będziesz go miał na wejściu.

Mógłbyś rozwinąć tą myśl? wchodzę w options-> device i w Input mogę wybrać tylko "SB Audio PCI record"...

Nie wiem, jak w przypadku SB Audio, ale moze masz we wlasciwosciach nagrywania (windows, nie samej karty) przekierowanie wyjscia na wejscie. To juz wystarczy....

Eee.... dobra, nie było pytania, jedno klinnięcie w mikserze systemowym :) Stupido
Muzyka nie ma granic:)

Awatar użytkownika
isolatedsound

Post autor: isolatedsound » czwartek 17 lis 2005, 09:57

Takze pracuje na SONOSCOPE, doskonały Analizer , robiłem porównanie z KLARK TEKNIK DN6000 , po kalibracji Obydwa Analizery pokazuja dokladnie to samo , jedynie czym sie róznia to cena !! Link jest do demo , ale chyba nie dawno go umiescili . ...

Ok, program jest świetny, ale niepokoi mnie ta wzmianka o kalibracji? to znaczy że narazie nie pokazuje mi odczytów zgodnych z prawdą? Jak dokonać jego kalibracji tak żeby nie schrzanić?
Muzyka nie ma granic:)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 17 lis 2005, 10:56

Takze pracuje na SONOSCOPE, doskonały Analizer , robiłem porównanie z KLARK TEKNIK DN6000 , po kalibracji Obydwa Analizery pokazuja dokladnie to samo

Niestety nie podzielam tego zdania. Mam Klarka w studio, wizualizacja jest inna (chyba, ze mowimy o stalych sygnalach, jak szum, ciagly ton itp).

Niekiedy bardziej podobny do Klarka jest Brainspawn SpecR Pro.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

BANANE

Post autor: BANANE » czwartek 17 lis 2005, 22:36

Kurcze a moze ktoś mi podpowie jak przekierować wejcie na wyjscie w ECHO GINA 3G?? czy się w ogóle da?

krecę tu w panelu ale tylko mogę połączyć wejscia albo wyjscia ze sobą i tyle... (

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 17 lis 2005, 23:48

...Takze pracuje na SONOSCOPE, doskonały Analizer , robiłem porównanie z KLARK TEKNIK DN6000 , po kalibracji Obydwa Analizery pokazuja dokladnie to samo

Niestety nie podzielam tego zdania. Mam Klarka w studio, wizualizacja jest inna (chyba, ze mowimy o stalych sygnalach, jak szum, ciagly ton itp).

Niekiedy bardziej podobny do Klarka jest Brainspawn SpecR Pro....

Oczywiscie ze szumy i sygnały stałe. a jak inaczej porównac, Klark T. ma wezszy wyswietlacz wiec dla swojej wygody zawez Sonoscope a bedziesz miał podobny obraz, proponuje ustawic podobna ilosc pasm, Pracuje na sonoscope od wielu lat , mam 20 letniego Klarka T. DN 60 , wysietlacz diodowy , Sonoscope jest o wiele wygodniejszy .

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 18 lis 2005, 00:23

Oczywiscie ze szumy i sygnały stałe. a jak inaczej porównac, Klark T. ma wezszy wyswietlacz wiec dla swojej wygody zawez Sonoscope a bedziesz miał podobny obraz, proponuje ustawic podobna ilosc pasm,

To oczywiste - porownywac trzeba w podobnych warunkach, tak tez zrobilem

Pracuje na sonoscope od wielu lat , mam 20 letniego Klarka T. DN 60 , wysietlacz diodowy , Sonoscope jest o wiele wygodniejszy . ...

Ja mam stycznos z Klarkiem wiecej niz 10 lat. Jego wskazania sie 'czuje', jest adekwatny do dzwieku. Sonoscope moim zdaniem tak nie reaguje na dzwiek. Czy ustawie 31 pasm, czy wiecej na Sonoscope, na Klark-Teknik widze wiecej. Niezly jest tez analizator z kart RME, ale dla mnie to dalej nie jest DN60.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 18 lis 2005, 08:16

...Oczywiscie ze szumy i sygnały stałe. a jak inaczej porównac, Klark T. ma wezszy wyswietlacz wiec dla swojej wygody zawez Sonoscope a bedziesz miał podobny obraz, proponuje ustawic podobna ilosc pasm,

To oczywiste - porownywac trzeba w podobnych warunkach, tak tez zrobilem

Pracuje na sonoscope od wielu lat , mam 20 letniego Klarka T. DN 60 , wysietlacz diodowy , Sonoscope jest o wiele wygodniejszy . ...

Ja mam stycznos z Klarkiem wiecej niz 10 lat. Jego wskazania sie 'czuje', jest adekwatny do dzwieku. Sonoscope moim zdaniem tak nie reaguje na dzwiek. Czy ustawie 31 pasm, czy wiecej na Sonoscope, na Klark-Teknik widze wiecej. Niezly jest tez analizator z kart RME, ale dla mnie to dalej nie jest DN60....

proponuje zwiekszyc czułosc wskazan .

Uważam sonoscope za najciekawsza propozycje , mam kilka Analizerów , PINGWIN , PAZ wavsa , analizer w Ultra Curve Pro, i DN 60 , jednak na sonosope pracuje mi sie najlepiej .

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

odp, do kogos kto sie pytał o analizer na wyjsciu, Sonocope nie działa na wyjsciu tylko na wejsciu , podłaczasz wyjscie z karty do miksera potem wracasz nim spowrotem do karty , w ten sposob mozna analizowac wszystko co wchodzi , zreszta co wychodzi takze , po-przez mikser .

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 18 lis 2005, 19:16

proponuje zwiekszyc czułosc wskazan .

Czuloscia nie zmienisz sposobu wskazan. Szczegolnie od srodka pasma w gore Klark jest bardziej precyzyjny. Tam, gdzie Sonoscope pokazuje czesto plaski graf, DN60 pokazuje niuanse.

Mowiac obrazowo, dla mnie Sonoscope wyswietla tak, jakby sygnal byl przepuszczony przez wielopasmowy (nie troj- czy pieciopasmowy a wiecej) kompresor.

Kwiestia gustu, kto co lubi, nie ma co bic piany. Ja wole Klarka i tyle

odp, do kogos kto sie pytał o analizer na wyjsciu, Sonocope nie działa na wyjsciu tylko na wejsciu , podłaczasz wyjscie z karty do miksera potem wracasz nim spowrotem do karty

albo zrobic tak - jak bylo wczesniej napisane, bez miksera i bez kabli.

ODPOWIEDZ