Dwie karty w komputerze

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Jimmi
Re: Dwie karty w komputerze

Post autor: Jimmi » niedziela 11 cze 2006, 19:42

.......Chciałbym prosić o opinie osoby mające dwie różne karty dżwiękowe w swoim PC. Jedną multimedialną a drugą profesjonalną ...

... Wiem że np karty E-mu nie współpracują z innymi, nawet z Audigy, co mnie dziwi ...

.........mam karte E-mu 1820, Terrateca EWX 24796 i jakies dziadostwo zintegrowane na plycie z ktorego tez korzystam. Do tej pory bezproblemowo wszystko chodzi..........

Awatar użytkownika
Meduz

Post autor: Meduz » niedziela 11 cze 2006, 22:13

Witam

A takie pytanie. Czy używał ktoś 2 kart EMU 0404 jednocześnie w komputerze?

Bo pisałem kiedyś do dystrybutora i podobno nie da rady. Ale powtarzam 'kiedyś'. A są już kolejne sterowniki i poprawki.

Mam już taką jedną i przy obecnych niskich ich cenach dodał bym sobie kolejne wejścia i wyjścia w systemie.

Pozdrawiam

RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » niedziela 05 sie 2007, 17:56

Witam wszystkich.

Pragnę odświeżyć ten bardzo dobry temat.

Mój osprzęt to SB Audigy Platinum Ex, Pentium 4 1.7 GHz, Windows XP HE, płyta głowna MSI VIA P4XB na chipsecie VIA VT8753 Apollo P4X266.

Planuję zakup karty dźwiękowej i na 99% wybieram M-Audio Audiophile 192 lub 2496. Chcę używać dwóch kart jednocześnie (podobnie jak cichydd Audigy do konsumenckiego używania, M-Audio do "produkcji" muzyki). Czy ktoś już pracował mając Audigy i Audiophila 192 lub 2496? Mam nadzieję, że moja płyta główna nie zrobi problemów, bo widziałem niepochlebne opinie o MSI.
Pozostaje jeszcze kwestia napędzania Beyerdynamic'ów DT 150. Póki co zmuszony jestem używać tylko słuchawek do "odsłuchu", więc poza jakimś konsumenckim hifi itp będzie to moje referencyjne źródło odsłuchu. Po podpięciu do panelu Audigy "Bajery" grają fajnie i głośno. Czy jest sens nagrywać używając Audiophila, a potem słuchać, edytować, "miksować" z słuchawkami podpiętymi do Audigy? (Czy w ogóle w Cubase będzie to tylko kwestia zmiany wyjścia na Audigy i nie trzeba jakoś łączyć obu kart?)

W tym całym "zamieszaniu" chodzi mi oczywiście o jak największą jakość dźwięku. O ile, mam nadzieję, Audiophile zapewni mi o niebo lepszą jakość nagranego dźwięku (w tym o wiele mniejsze szumy!!!), to czy Audigy + DT 150 będzie "dobrym" źródłem odsłuchowym?
Rozchodzi się tu (a jakże) o kasę. Audiophile 192 kosztuje 300-350 zł więcej od 2496. Do tego musiałbym dokupić wzmacniacz słuchawkowy (tani behringer to 100 zł, droższy Samson to 250 zł), który jest już w panelu Audigy, oraz kabel insertowy. O ile więc jest możliwość wspólpracy obydwu kart w komputerze, to która gra jest bardziej "warta świeczki" - tańsza czy droższa (bo teoretycznie droższa lepsza, tylko czy rzeczywiście warto?)

Z góry dzięki za pomoc!

P.S. Audigy ma straszne szumy na wejściach, czy jest możliwość, że jej słabe wyniki mogą degradować wyniki Audiophile'a? Jeśli tak, to (po wywaleniu Audigy z kompa) czy miałoby sens użycie Audiophile 192 ze wzmacniaczem słuchawkowym, a na jednym z wyjść wzmacniacza podpięcie weży hifi? (teraz, jaknie "produkuję muzyki", mam na wyjściu słuchawkowym Audigy dwójnik (taki za 5 zł lol) i sygnał napędza słuchawki bezprzewodowe oraz głośniczki PC).

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 05 sie 2007, 22:43

czy tym konsumenckim odsluchem jest wieza??jesli tak to do niej wepnij sluchawki

a najlepiej zainwestuj pare groszy w minimon behringera - podlaczysz do niego obydwie karty sluchawki i odsluch.......be klopotu wybierzesz tez zrodlo

Awatar użytkownika
jace-nty

Post autor: jace-nty » niedziela 05 sie 2007, 22:56

Witam. Ja do niedawna miałem dwie karty w swoim kompie:
1 – audigi soudblaster
2 – maya 44

Wszystko pracowało w jak najlepszym porządku, jednak trzeba uważać z “szumblasterem”. W moim przypadku gryzły się z mayą na płaszczyźnie asio i generalnie midi. Musiałem w audigy wyłączyć port midi ponieważ występowal konflikt sprzętowy.
Później zainstalowałem kartę firewire. Tu już w ogóle były schody. Na początku nie mogłem zainstalować tejże karty, ponieważ powstał konflikt portów firewire.
Sumując moje doświadczenia jest możliwość instalacji dwóch kart. Jest to często przydatne w różnych „manewrach” w obróbce dźwięku. Jednak trzeba uważać na konflikty powodowane używaniem tych samych portów. Na pewno nie obejdzie się bez wyłączenia jakiejś funkcji w jednej z kart.
Pasjonat muzyczny, mikser in the box.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » poniedziałek 06 sie 2007, 20:15

...Czy jest sens nagrywać używając Audiophila, a potem słuchać, edytować, "miksować" z słuchawkami podpiętymi do Audigy?...
Czemu nie. Panel Audigy ma wyjście słuchawkowe. W przeciwieństwie do wejścia mikrofonowego - dobre.

...Czy w ogóle w Cubase będzie to tylko kwestia zmiany wyjścia na Audigy i nie trzeba jakoś łączyć obu kart?...
Musiałbyś połączyć przez SPDiF (obie karty mają we/wy cyfrowe) wyjście Audiophila z wejściem Audigy (wzmacniacz słuchawkowy musi być na końcu - sumie wszystkich sygnałów).
Oczywiście należy odpowiednio pouaktywniać, skonfigurować i poustawiać we/wy mikserów kart wyłączając nieużywane.
W programie aranżacyjnym wybierasz odpowiednie wejścia i wyjścia zainstalowanych kart. To samo tyczy się obsługi dźwiękowej systemu.

...czy Audigy + DT 150 będzie "dobrym" źródłem odsłuchowym?...
Będzie, jak dla każdych innych.

...Audigy ma straszne szumy na wejściach...
To użyj wejść Audiophila.

...czy jest możliwość, że jej słabe wyniki mogą degradować wyniki Audiophile'a?...
Jeśli wyłączysz (zdezaktywujesz) w mikserze Audigy szumiące wejścia to nie.

...Jeśli tak, to (po wywaleniu Audigy z kompa) czy miałoby sens użycie Audiophile 192 ze wzmacniaczem słuchawkowym, a na jednym z wyjść wzmacniacza podpięcie weży hifi? (teraz, jak nie "produkuję muzyki", mam na wyjściu słuchawkowym Audigy dwójnik (taki za 5 zł lol) i sygnał napędza słuchawki bezprzewodowe oraz głośniczki PC)....
Po co tak kombinować? Nie radziłbym podłączać do wyjścia słuchawkowego słuchawek i wejścia jakiegoś wzmacniacza zewnętrznego. Bynajmniej, nic się temu wyjściu nie stanie, lecz indukcyjność słuchawek może wpłynąć na pasmo podawane na wzmacniacz i je deformować.

I jeszcze jedna uwaga na temat ewentualnych konfliktów sprzętowych. Gdyby się przydarzyły włóż kartę do innego slotu PCI. A wogóle należy przestudiować książeczkę płyty głównej.

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » poniedziałek 06 sie 2007, 22:21

dzięki wielkie wszystkim za odpowiedzi!

póki co spróbuję bez kupna dodatkowego urządzenia Behringera.

mam nadzieję, że M-Audio nie będzie się gryzło, tak jak Maya, ale wyłączenie np MIDI w Audigy oczywiście wchodzi w grę, bo mi nie będzie dłużej potrzebne.

...Czy w ogóle w Cubase będzie to tylko kwestia zmiany wyjścia na Audigy i nie trzeba jakoś łączyć obu kart?...
Musiałbyś połączyć przez SPDiF (obie karty mają we/wy cyfrowe) wyjście Audiophila z wejściem Audigy (wzmacniacz słuchawkowy musi być na końcu - sumie wszystkich sygnałów).
Oczywiście należy odpowiednio pouaktywniać, skonfigurować i poustawiać we/wy mikserów kart wyłączając nieużywane.
W programie aranżacyjnym wybierasz odpowiednie wejścia i wyjścia zainstalowanych kart. To samo tyczy się obsługi dźwiękowej systemu.

jeżeli dobrze rozumiem, to dźwięk podawany może być tylko na 1 kartę w danym czasie (więc Audiophile byłby ustawiony w Windzie) i trzebaby "przerzucić" dźwięk SPDIFem także na Audigy. Ten SPDIF w Audigy nie będzie robił problemów? (bo tam niby wszystko jest przepróbkowywane i tak na 48kHz. Nie będzie jakichś błędów synchronizacji czy coś?)

...Jeśli tak, to (po wywaleniu Audigy z kompa) czy miałoby sens użycie Audiophile 192 ze wzmacniaczem słuchawkowym, a na jednym z wyjść wzmacniacza podpięcie weży hifi? (teraz, jak nie "produkuję muzyki", mam na wyjściu słuchawkowym Audigy dwójnik (taki za 5 zł lol) i sygnał napędza słuchawki bezprzewodowe oraz głośniczki PC)....
Po co tak kombinować? Nie radziłbym podłączać do wyjścia słuchawkowego słuchawek i wejścia jakiegoś wzmacniacza zewnętrznego. Bynajmniej, nic się temu wyjściu nie stanie, lecz indukcyjność słuchawek może wpłynąć na pasmo podawane na wzmacniacz i je deformować.

trochę zamieszałem. Chodzi o to, że (o ile okaże się koniecznie wywalenie Audigy z kompa w ogóle) Audiophile nie ma wyjścia słuchawkowego, instrukcja sugeruje jednak możliwość podłączenia zewnętrznego wzmacniacza słuchawkowego do wyjść liniowych karty. Byłby więc wtedy podpięty wzmacniacz i dopiero na wyjściu wzmacniacza Bayerdynamiki. Obecnie używam jeszcze wyjścia liniowego z tyłu Audigy, gdzie podpięta jest miniwieża Technicsa (kabel stereo mini jack). Chciałbym dalej mieć możliwość podobnego połączenia i tu pytanie, czy możnaby tę wieżę podpiąć bezpośrednio pod drugie wyjście wzmacniacza? Jak nie, to z pomocą przyjdzie drugie wyjście liniowe Audiophila, tylko wtedy potrzebowałbym jakiegoś kabla/przejściówki (2xduży jack mono męski<-> 1 jack stereo żeński).

I jeszcze jedna uwaga na temat ewentualnych konfliktów sprzętowych. Gdyby się przydarzyły włóż kartę do innego slotu PCI. A wogóle należy przestudiować książeczkę płyty głównej....

z książeczką może być problem, bo komp ma 6 lat i trzeba będzie trochę przekopać :) sugerujesz coś konkretnego do szukania w książeczce?

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » wtorek 07 sie 2007, 12:58

nieco inne pytanie:

czy lepiej słuchać korzystając ze wzmacniacza słuchawkowego Audigy, czy może lepiej zakupić takie coś: http://muzyczny.pl/katalog/?id_dzialu=147&id_fragment=6542 i słuchać przez Audiophle'a?

Paweł

Post autor: Paweł » wtorek 07 sie 2007, 15:48

...a najlepiej zainwestuj pare groszy w minimon behringera - podlaczysz do niego obydwie karty sluchawki i odsluch.......
Ostrzegam przed Minimonem! Ma strasznie męczące brzmienie. Przypuszczam że ten mniejszy Behringer również. Jeśli już to Behr. PowerPlay PRO-XL HA4700, albo Presonus HP4.

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » wtorek 07 sie 2007, 23:35

......a najlepiej zainwestuj pare groszy w minimon behringera - podlaczysz do niego obydwie karty sluchawki i odsluch.......
Ostrzegam przed Minimonem! Ma strasznie męczące brzmienie. Przypuszczam że ten mniejszy Behringer również. Jeśli już to Behr. PowerPlay PRO-XL HA4700, albo Presonus HP4....

Minimona nie potrzebuję na tę chwilę. Potrzebuję tylko 1 wyjścia na słuchawki, żadnych dodatkowych wejść/wyjść i bajerów, więc po co przepłacać za Presonusa?

ODPOWIEDZ