Witam
Sprawa wygląda na żenująco prostą, ale co zrobić skoro moje półkule nie tworzą właściwych połączeń by sobie z nią poradzić.
Mój aktualny problem to wysyłka sygnału z windows media player (internet radio) do wavelaba.
Na mikserze (fireface 800) wszystko ładnie się świeci (out/playback), w wavelabie out i playback ustawiony na MME-WDM Fireface Analog (1+2) MME, ale sygnału nie ma (na MME-WDM Fireface SPDiF MME - też próbowałem).
I co ja takiego przeoczyłem? Kto pomoże?
dzięki
j.h
Z WMPlayer do Wavelab
Re: Z WMPlayer do Wavelab
... i nikt nic nie poradzi?
pozdrawiam
j.h
...http://streamripper.sourceforge.net/
a potem wavelab
...
A dokładniej:
- zobacz o co chodzi w temacie transmisji strumieniowej
- znajdź hosta
- wtyki aby to mógł obsłużyć
- zapisz materiał na dysku
- odpal w ukochanym Wavelab
[addsig]
a potem wavelab

A dokładniej:
- zobacz o co chodzi w temacie transmisji strumieniowej
- znajdź hosta
- wtyki aby to mógł obsłużyć
- zapisz materiał na dysku
- odpal w ukochanym Wavelab
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Pamiętaj, że RME HDSP ma możliwość przekierowania sygnału wychodzącego na wejście, tym samym możesz w jednym programie nagrać to, co drugi odtwarza. Wystarczy zajrzeć do podręcznika - z Ctrl klikasz na wyjścia (mają wtedy różwy kolor).
Jacek
Jacek
...odpal w ukochanym Wavelab
Wszystko fajnie z tym, że mnie interesuje bezpośrednie nagrywanie do Wavelaba. Problem zasadza sie raczej na braku umiejętności (fundamentalnych) wypuszczenia sygnału na wejscia w mikserze karty (chyba?!), przez co sygnał nie pojawia się również i w Wavelabie. Dobrze myślę?
Pamiętaj, że RME HDSP ma możliwość przekierowania sygnału wychodzącego na wejście,
To wiem, tylko jak tego dokonać? Oto jest pytanie
Wystarczy zajrzeć do podręcznika - z Ctrl klikasz na wyjścia (mają wtedy różwy kolor).
Z podręcznika - póki co niewiele łapię, ale pracuje nad tym - a i funkcja podświetlania z Ctrl w fireface nie działa. Czy moge liczyć na dalszą podpowiedź?
pozdrawiam
jh
Wszystko fajnie z tym, że mnie interesuje bezpośrednie nagrywanie do Wavelaba. Problem zasadza sie raczej na braku umiejętności (fundamentalnych) wypuszczenia sygnału na wejscia w mikserze karty (chyba?!), przez co sygnał nie pojawia się również i w Wavelabie. Dobrze myślę?
Pamiętaj, że RME HDSP ma możliwość przekierowania sygnału wychodzącego na wejście,
To wiem, tylko jak tego dokonać? Oto jest pytanie
Wystarczy zajrzeć do podręcznika - z Ctrl klikasz na wyjścia (mają wtedy różwy kolor).
Z podręcznika - póki co niewiele łapię, ale pracuje nad tym - a i funkcja podświetlania z Ctrl w fireface nie działa. Czy moge liczyć na dalszą podpowiedź?
pozdrawiam
jh
> Z podręcznika - póki co niewiele łapię, ale pracuje nad tym - a i funkcja podświetlania z Ctrl w fireface nie działa. Czy moge liczyć na dalszą podpowiedź?
Podręcznik, rozdział 33.5 Recording a Subgroup (Loopback). W streszczeniu tłumaczenia:
TotalMix pozwala na przekierowanie sygnału z wyjść sprzętowych (najniższy rząd w mikserze) do wejść, dzięki czemu możesz wyjście z jednego lub więcej programów nagrać w innym programie, oczywiscie możesz też zrobić miks z wejść i wszystkie skierować na jedno wyjście, a to ponownie na wolną parę wejść, którą użyjesz do nagrania tego miksu. Żeby uaktywnić ten tryb trzymając Ctrl kliknij na etykietkę w trzecim rzędzie miksera (TotalMix) - Output. Wtedy zmieni się kolor tej etykiety na różowo/czerwony, jeżeli dany tłumik jest przypisany do grupy to etykietka przybierze kolor pomarańczowy. Po uaktywnieniu tej funkcji sygnał z wejścia sprzętowego (wybranego kanału) nie trafia jako źródło nagrania do programu, ale oczywiście jest obecny w Totalmix, natomiast wyjście przekierowane na wejście wewnętrznie przekierowane umożliwiając jego rejestrację we wspomnianym WaveLabie. Zauważ, ze dzięki temu możesz zmiksować nie tylko to, co wychodzi z programu, ale i to, co wchodzi do karty - nawet przez ten zajety routowaniem kanał. Pamiętaj tylko, żeby nie włączać monitorowania w programie, bo wtedy łatwo o zapętlenie sygnału, a to może być niemiłe ;)
Generalnie polecam podręcznik - to jest naprawdę łopatologicznie wyjaśnione, nawet jest rysunek ze schematem - to naprawdę nie wymaga jakiejś tajemnej wiedzy.
Jacek
Podręcznik, rozdział 33.5 Recording a Subgroup (Loopback). W streszczeniu tłumaczenia:
TotalMix pozwala na przekierowanie sygnału z wyjść sprzętowych (najniższy rząd w mikserze) do wejść, dzięki czemu możesz wyjście z jednego lub więcej programów nagrać w innym programie, oczywiscie możesz też zrobić miks z wejść i wszystkie skierować na jedno wyjście, a to ponownie na wolną parę wejść, którą użyjesz do nagrania tego miksu. Żeby uaktywnić ten tryb trzymając Ctrl kliknij na etykietkę w trzecim rzędzie miksera (TotalMix) - Output. Wtedy zmieni się kolor tej etykiety na różowo/czerwony, jeżeli dany tłumik jest przypisany do grupy to etykietka przybierze kolor pomarańczowy. Po uaktywnieniu tej funkcji sygnał z wejścia sprzętowego (wybranego kanału) nie trafia jako źródło nagrania do programu, ale oczywiście jest obecny w Totalmix, natomiast wyjście przekierowane na wejście wewnętrznie przekierowane umożliwiając jego rejestrację we wspomnianym WaveLabie. Zauważ, ze dzięki temu możesz zmiksować nie tylko to, co wychodzi z programu, ale i to, co wchodzi do karty - nawet przez ten zajety routowaniem kanał. Pamiętaj tylko, żeby nie włączać monitorowania w programie, bo wtedy łatwo o zapętlenie sygnału, a to może być niemiłe ;)
Generalnie polecam podręcznik - to jest naprawdę łopatologicznie wyjaśnione, nawet jest rysunek ze schematem - to naprawdę nie wymaga jakiejś tajemnej wiedzy.
Jacek
Dzięki serdeczne. Poszło gładko. Już wcześniej próbowałem zrozumiec ten rozdział (u mnie str. 45 roz.20.5), ale angielski był tutaj dodatkowym utrudnieniem. Lecz po Twoim wyłuszczeniu tematu jakby nagle mnie oswieciło i angielski w cudowny sposób przemówił.
pozdrawiam
Twój imiennik
j.h
pozdrawiam
Twój imiennik
j.h