Monitory audiofilskie do mixu?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
BRAF1
Monitory audiofilskie do mixu?

Post autor: BRAF1 » piątek 02 cze 2006, 23:39

Czy monitory audiofilskie nadają się do mixu.Z tego co wiem monitory na których słuchają audiofile np. B&W grają równo, płasko, liniowo.Czy nie o to chodzi w pracy nad dźwiękiem?
Mam wzmacniacz Nad 3020 i monitorki Heco, zastanawiam sie czy da rade na nich ukręcic jakis w miare sensowny miks?
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

Awatar użytkownika
MB

Re: Monitory audiofilskie do mixu?

Post autor: MB » piątek 02 cze 2006, 23:50

Większość monitorów audiofilskich wcale nie gra płasko i liniowo. Znam wiele głośników B&W i zdecydowanie nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że są liniowe.

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 02 cze 2006, 23:52

...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 03 cze 2006, 00:20

zwracam uwagę, że pytanie dotyczyło miksu, a nie masteringu.

Mnementh1

Post autor: Mnementh1 » sobota 03 cze 2006, 00:47

MB, a co sądzisz o tych modelach?
B&W DM110
B&W DM110i
To udane modele B&W, czy takie średniawe?
Noszę się z zamiarem kupna, ale nie jestem jakoś przekonany.

pawelq

Post autor: pawelq » sobota 03 cze 2006, 06:34

Następujący dwuczęściowy artykuł porusza kwestię monitorów hi-fi vs. studyjnych. Nawet wystepuje tam jeden B&W, choć inny model:
http://www.soundonsound.com/sos/Jun02/articles/monitors.asp
http://www.soundonsound.com/sos/Jul02/articles/monitors2.asp

Awatar użytkownika
Jarecky

Post autor: Jarecky » sobota 03 cze 2006, 07:57

......
Ja znowu kiedyś gdzieś, juz nie pamiętam gdzie, przezczytałem takie stwierdzenie, że "...nawet najlepsza i najdroższa wieża, czy najwyższej klasy odsłuch Hi-Fi..., nie zdołaja zastąpić najsłabszych monitorów studyjnych - jakie by one nie były...". Może nie było to tak dokładnie ujete, ale sens wypowiedzi jest podobny. A inna sprawa to cena, przeciez w cenie owych B&W, mieszczą się zestawy w miarę jak na cene, dobrych monitorków, np. Alesis'a M1MK2, czy NADY SM 250A, jak tez i nieco droższe EVENTY TR6~8.

Awatar użytkownika
Jarecky

Post autor: Jarecky » sobota 03 cze 2006, 08:03

(...) A inna sprawa to cena, przeciez w cenie owych B&W, mieszczą się zestawy w miarę jak na cene, dobrych monitorków, np. Alesis'a M1MK2, czy NADY SM 250A, jak tez i nieco droższe EVENTY TR6~8. ...

Sorry, z tą cena, troche przeleciałem za daleko...

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » sobota 03 cze 2006, 09:41

B+W 802 + Bryston. To najczęściej spotykana parka (w przypadku B+W) jeśli chodzi o studia masteringowe. Należy pamiętać w przypadku drogich/dużych paczek kością w gardle staje się akustyka pomieszczenia. Nasze psie budy w blokach jakoś niezbyt ochoczo chcą współpracować z tymi 8" wooferami.
W dodatku, fakt używania ich w studiach mast. nie oznacza, że grają liniowo(sic!). Wielu realizatorów w swych szanownych głowach ma odciśnięty fingerprint konkretnych (nie koniecznie liniowych) paczek i do tego wzoru odpowiednio nagrywają/miksują/masterują. Ot, przykład pierwszy z brzegu - NS10. Takie paczki się po prostu zna na wylot.

BRAF1

Post autor: BRAF1 » sobota 03 cze 2006, 10:34

Wielu realizatorów w swych szanownych głowach ma odciśnięty fingerprint konkretnych (nie koniecznie liniowych) paczek i do tego wzoru odpowiednio nagrywają/miksują/masterują. Ot, przykład pierwszy z brzegu - NS10. Takie paczki się po prostu zna na wylot....
No wlasnie.Skoro kultowe monitory NS10 nie graja liniowo, a robi sie na nich swietne miksy, to czemu nie np.B&W?
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

ODPOWIEDZ