Sztuczne dźwięki z DX i SY77 ?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
jarekz
Re: Sztuczne dźwięki z DX i SY77 ?

Post autor: jarekz » piątek 12 maja 2006, 21:25

Wlasnie uruchomilem program Native instruments FM 7 i nie ma w brzmieniu tego plastiku. To występuje tylko w realnych instrumentach SY 77 i dx7.

To chyba kwestia dokladnosci arytmetyki uzytej w ukladzie syntezy, no i rozdzielczosci przetwornika cyfrowo-analogowego. W latach 80. oszczedzano kazdy bit. W DX7 przetworniki byly 12-bitowe. A w emulacji na PC z pewnoscia uzyto 80-bitowej arytmetyki zmiennoprzecinkowej.

Mialem kiedys automat perkusyjny Yamaha RX5. Byl 12-bitowy (i chyba z probkowaniem 31,25kHz), przez co jego dzwiek byl specyficzny, szorstki, suchy - wlasnie z gatunku "love it or hate it".

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » piątek 12 maja 2006, 21:58

...Wlasnie uruchomilem program Native instruments FM 7 i nie ma w brzmieniu tego plastiku. To występuje tylko w realnych instrumentach SY 77 i dx7.

To chyba kwestia dokladnosci arytmetyki uzytej w ukladzie syntezy, no i rozdzielczosci przetwornika cyfrowo-analogowego. W latach 80. oszczedzano kazdy bit. W DX7 przetworniki byly 12-bitowe. A w emulacji na PC z pewnoscia uzyto 80-bitowej arytmetyki zmiennoprzecinkowej.

Mialem kiedys automat perkusyjny Yamaha RX5. Byl 12-bitowy (i chyba z probkowaniem 31,25kHz), przez co jego dzwiek byl specyficzny, szorstki, suchy - wlasnie z gatunku "love it or hate it".

...

Dzieki jarekz

to pewnie to.

Mam jeszcze jeden zabytek roland U110 tez ma 12 bitowe przetworniki i czestot.probkowania 31Khz.Przy niektorych brzmieniach słychac alliasing.

Bardzo go lubie mam 7 kart do niego uzywam wciąż.

Od pewnego czasu zastanawiam sie czy przesiąść calkowicie na komputer.

No moze zostawilbym jedną klawiature 5 oktaw i jedną 88 klawiszy.

Praktycznie nawet mikser niebylby ptrzebny przy rozbudowanej karcie dzwiekowej.

Jeszcze rok temu uzywalem wyłącznie atari ste i modułów,

procesorów dźwieku.

Ze smutkiem patrze na te starocie-klamoty i

zastanawiam sie czyzby zmierzch pewnej epoki?

(mozliwe?)

pozdr

synt

Interesuję się elektroniką muzyczną. Projektuję i konstruuję proste syntezatory i przystawki modyfikujące dźwięk.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 12 maja 2006, 22:27

Jak słusznie zauważył Matiz, ten zmierzch nastąpił 15 lat temu. Nie wiem, pod jakim głazem żyłeś przez ten czas, ale skoro korzystasz z internetu, to najwyższy czas zauważyć istnienie czegoś takiego jak wyszukiwarka. Miliony postów już napisano na ten temat, nie tylko na tym forum.

Nuda i flaki z olejem.

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » sobota 13 maja 2006, 19:57

Miliony postów już napisano na ten temat, nie tylko na tym forum.

Nuda i flaki z olejem....

Zeby zamknąć temat i juz nie przynudzac

pozwole sobie nadmienic,ze niestety U110 ani kawai 1pomimo,ze mają 12 i 8 bitowe przetworniki nie mają tego czegos nieprzyjmnego w brzmieniu

jak dx7 i sy77.

Problem chyba tkwi gdzie indziej(sy77 ma AWM i probki i te nie mają tego

czegos nieprzyjemnego co operatory FM)

mnie po prostu po dluzszym muzykowaniu na dx7 i sy77 bolą doslownie uszy . pomimo ,ze widze potezny poetncjal w syntezie FM.

Ukonczylem juz przeróbke Vermona synt.mono dodalem mozliwosc modulacji jednego generatora drugim a,ze mam teraz 4 vco(to przeciez 4 operatory FM z algorytmami róznej konfiguracji)

Nawet nie ma co porównywac z nieprzyjemnym brzmieniem bohaterów tego tematu

i uszy nie bolą

pozdr

synt

p.s (i wciąż sie dziwie co jest powodem tego wstretnego brzmienia (nie wiem))
Interesuję się elektroniką muzyczną. Projektuję i konstruuję proste syntezatory i przystawki modyfikujące dźwięk.

Awatar użytkownika
jarekz

Post autor: jarekz » sobota 13 maja 2006, 22:23

mnie po prostu po dluzszym muzykowaniu na dx7 i sy77 bolą doslownie uszy

Ja tez mam podobne odczucia - po pol godzinie eksperymentowania na SY77 zrywalem sluchawki z glowy i wylaczalem caly kram. To chyba przez duze natezenie wysokich harmonicznych.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » sobota 13 maja 2006, 23:42

To chyba przez duze natezenie wysokich harmonicznych.

...

No to trzeba głębokość modulacji zmniejszyć - bo przy ekstremalnych ustawieniach rzeczywiście FM potrafi zabrzmieć jak gwoździem po szkle...

Albo korektorem troszkę wysokich ująć... Ale ja tą ostrość lubię - chociaż raczej z FM bawię się na głośnikach niż na słuchawkach - przede wszystkim na słuchawkach dźwięk DX'a męczy przez brak jakiegokolwiek pogłosu.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

ODPOWIEDZ