Ile inkasujecie?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
leonx2
Re: Ile inkasujecie?

Post autor: leonx2 » niedziela 07 maja 2006, 00:56

......ale polski przemysł muzyczny przydałoby się przewietrzyć...

A raczej wreszcie zorganizować. Tyle, że przez swe, szemrane czasem, interesy naszym firmom (nawet, a może przede wszystkim tym wielkim) wciąż z tym jakoś nie po drodze. I tyle

...

leonx2

Post autor: leonx2 » niedziela 07 maja 2006, 01:18

...Rózna jest ta konkurencyjność, wielowymiarowa.

Dla przykładu: Fiat seicento konkuruje z Mercedesem.

Jest tańszy, ale za to mniej wygodny, awaryjny, mniej bezpieczny, ma mały bagażnik itp. wybór należy do konsumenta.

kolega może robić 2 impry dziennie po 30 zł i jest ok. inny walnie jedną na miesiąc za 5 tysi i też ok. to wszystko jest kwestia popytu. na cenę (głównie niestety), jakość, niezawodność, moc, itd...

trzeba znależć swoją niszę i drogę rozwoju.

a że konkurencja rzuca kłody? tak było zawsze i będzie. to jest wolny rynek. nowy gość wchodzący w biznes po minimalnych stawkach to też konkurencja dla wyjadaczy. i też rzuca kłody w postaci zaniżania cen.

pozdr

k....

Autentyk:

koncert rockowy w jednym z wiekszych miast w polsce>

Grają: mało znana kapela , średniacy( czyli my ) i wielka polska gwiazda.

Rodzaj muzyki wszystkich trzech kapel bardzo podobny.Akustyk obsługujący koncert - duży staz w branży , osoba znana w światku muzycznym , realizator nagran itd.Wszyscy grają na tym samym sprzęcie nagłaśniającym , a więc powinni podobnie brzmieć.

Wychodza debiutanci ( słyszeliśmy ich na próbach , chłopaki tak wymiatali ,

że stwierdziliśmy że zakasują gwiazde i nas.Próba przed koncertem na sprzecie , wszystko brzmi wspaniale , chłopaki robia taki odlot że szok.

Pech chciał że pod koniec ich próby pojawia się gwiazda ( też sie zdziwiłem,

że my maluczcy mamy zasczyt obcować z taka "osobowością) i stoją z rozdziawonymi gębami i nie za bardzo więdzą co się dzieje.

Dochodzi do koncertu , debiutanci brzmią tak że nie da się słuchać , groza

,mają cały wystep z pie....ony.Nasz gitarzysta w kurzony na maksa , i po kilku browarach maszeruje do akustyka , aże słynie z diość ciętego języka,

i za gościa który raczej nie przebiera w środkach , " tłumaczy " mu ( temu akustykowi) że lepiej dla niego i jego sprzętu będzie jak nie pomyli się w czasie naszego występu.O dziwo my zabrzmielismy dobrze , tak samo jak

na próbie,

Wnioski pozostawiam wam

Awatar użytkownika
cristo

Post autor: cristo » niedziela 07 maja 2006, 02:05

a kto powiedział, że nie ma w branży skur....ństwa, nepotyzmu, korupcji i innych takich zjawisk?

jak wszędzie

może nam się to nie podobać, ale musimy zaakceptować fakt istnienia tego w naszej nienajlepszej rzeczywistości. i walczyć w miarę skromnych możliwości....

a młoda kapela już wie, że lepszy swój akustyk, który czegoś nie dociągnie, niż przekupny maestro.

z pesymistycznym pozdr

k.
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....

KYMY

Post autor: KYMY » niedziela 07 maja 2006, 08:06

...a kto powiedział, że nie ma w branży skur....ństwa, nepotyzmu, korupcji i innych takich zjawisk?

jak wszędzie

może nam się to nie podobać, ale musimy zaakceptować fakt istnienia tego w naszej nienajlepszej rzeczywistości. i walczyć w miarę skromnych możliwości....

a młoda kapela już wie, że lepszy swój akustyk, który czegoś nie dociągnie, niż przekupny maestro.

z pesymistycznym pozdr

k....

To mi się skojarzyło z zeszłoroczną Mandaryną w Sopocie- nie słyszałem, ale i Wiśniewski w wywiadzie twierdził że ją załatwili.

Ale jeśli mam coś dorzucić do tej dyskusji to to, że nie ma tu mowy o robieniu zleceń za pieniądze publiczne. Polecam udać się do przeróżnych gminnych ośrodków kultury, szkół i.t.p. nawiązać kontakty, zrobić sobie dobrą opinię, zdobyć stałe zlecenia. W mniejszych gminach jest odwieczny problem z nagłośnieniem i obsługującymi. Podejrzewam że z otwartymi ramionami przyjmą kogoś kto za niewygórowane pieniądze obsłuży im występy dzieci, zespołu ludowego i.t.p. na festynie czy dożynkach. Z moich obserwacji wynika, że jest to duże pole do zagospodarowania. To chyba lepszy interes niż z "byznesmenem" z klubu , który ma satysfakcję z ogolenia kogoś z 20zł. A przy tym i misja społeczna wykonana- bo obsługa akustyczna i nie tylko imprez wiejskich jest do bani...

Oczywiście tutaj działalność musi być oficjalna, mile widziane są też: własna scena, zadaszenie, jakiś wodzirej... a potem kredycik i masz własną agencję artystyczną z kompleksową organizacją imprez:)

(placowe za nadmuchiwaną zjeżdżalnię dla dzieci i piłeczki 1500zł- jak się właśnie dowiedziałem):)

Awatar użytkownika
cristo

Post autor: cristo » niedziela 07 maja 2006, 10:44

To mi się skojarzyło z zeszłoroczną Mandaryną w Sopocie- nie słyszałem, ale i Wiśniewski w wywiadzie twierdził że ją załatwili.

Ale jeśli mam coś dorzucić do tej dyskusji to to, że nie ma tu mowy o robieniu zleceń za pieniądze publiczne. Polecam udać się do przeróżnych gminnych ośrodków kultury, szkół i.t.p. nawiązać kontakty, zrobić sobie dobrą opinię, zdobyć stałe zlecenia. W mniejszych gminach jest odwieczny problem z nagłośnieniem i obsługującymi. Podejrzewam że z otwartymi ramionami przyjmą kogoś kto za niewygórowane pieniądze obsłuży im występy dzieci, zespołu ludowego i.t.p. na festynie czy dożynkach. Z moich obserwacji wynika, że jest to duże pole do zagospodarowania. To chyba lepszy interes niż z "byznesmenem" z klubu , który ma satysfakcję z ogolenia kogoś z 20zł. A przy tym i misja społeczna wykonana- bo obsługa akustyczna i nie tylko imprez wiejskich jest do bani...

Oczywiście tutaj działalność musi być oficjalna, mile widziane są też: własna scena, zadaszenie, jakiś wodzirej... a potem kredycik i masz własną agencję artystyczną z kompleksową organizacją imprez:)

(placowe za nadmuchiwaną zjeżdżalnię dla dzieci i piłeczki 1500zł- jak się właśnie dowiedziałem):)

...

cześć

7 postów wyżej napisałem:

" Dalej... zamiast dokupić gratów wydrukuj pare wizytówek, rozdawaj, drenuj środowisko, poznawaj właścicieli lokali, osoby kręcące koncerty, ludzi decyzyjnych (UM, Dom Kultury, Księdza-serio, itp) przypominaj się swoim klientom. "

Chyba piszemy o tym samym.

A Mandarynie nic nie trzeba robić - robi sie sama.

pozdr

k.
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....

Marck9

Post autor: Marck9 » niedziela 07 maja 2006, 11:40

Załóżmy że przyszło wam pracować w mieście w którym ceny są niskie.

Nagle ktoś z branży wychodzi z inicjatywą zorganizowania spotkania na którym dochodzimy do porozumienia odnośnie ceny pobieranej za obsługę koncertów.

No nie jest to zbyt legalne. Przy takich działaniach, na dużą skalę zazwyczaj wkracza UOKiK.

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa

Awatar użytkownika
tommi1981
Kontakt:

Post autor: tommi1981 » poniedziałek 08 maja 2006, 03:38

...Załóżmy że przyszło wam pracować w mieście w którym ceny są niskie....

To oznacza, że nie jesteś w tym mieście pierwszą osobą, która psuje rynek.

Po drugie: kto Ci powiedział, że działalność "na czarno" jest legalna?

Jeśli masz zarejestrowaną firmę możesz gadać z poważniejszymi instytucjami, a z tym wiąże się poważniejsza kasa.

Z niepłacenia podatku nie wybronisz się kosztami amortyzacji, bo nabycie sprzętu musi być udokumentowane fakturą wystawioną na firmę, ewentualnie umową kupna sprzedaży w przypadku sprzętu od osób, które faktury Ci nie wystawią. A firmy przecież nie masz...

Tak ogólnie to mam wrażenie, że ten temat to jedna wielka prowokacja
Nie stać mnie na drogi sprzęt więc nagrywam komputerem ;-)

Awatar użytkownika
Marc.De.Marx

Post autor: Marc.De.Marx » poniedziałek 08 maja 2006, 12:32

Nigdy sie tym tak nie intersowalem , ale będac tak z bolu a nie w branzy sadzilem ze takie firmy co naglasniaja rozne koncerty kasują min. 5-10 tys zł. Jak tu uslyszalem 500zł nie mowiac juz o 150zł to parskłem smiechem.

Awatar użytkownika
Marc.De.Marx

Post autor: Marc.De.Marx » poniedziałek 08 maja 2006, 12:34

...Nigdy sie tym tak nie intersowalem , ale będac tak z bolu a nie w branzy sadzilem ze takie firmy co naglasniaja rozne koncerty kasują min. 5-10 tys zł. Jak tu uslyszalem 500zł nie mowiac juz o 150zł to parskłem smiechem. ...

Szczerze to bym wolal ziemiaki na rynku sprzedawac i wiecej zarobic niz sie tym zajmowac.

Awatar użytkownika
tommi1981
Kontakt:

Post autor: tommi1981 » poniedziałek 08 maja 2006, 13:39

......Nigdy sie tym tak nie intersowalem , ale będac tak z bolu a nie w branzy sadzilem ze takie firmy co naglasniaja rozne koncerty kasują min. 5-10 tys zł. Jak tu uslyszalem 500zł nie mowiac juz o 150zł to parskłem smiechem. ...

W jakimś mądrym piśmie (chyba EIS właśnie) przeczytałem, że za nagłośnienie imprezy należy brać minimum 10 % wartości użytego sprzętu. Wydaje mi się, że to dość racjonalny przelicznik
Nie stać mnie na drogi sprzęt więc nagrywam komputerem ;-)

ODPOWIEDZ