Douszne słuchawki do MP3

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
elvira
Re: Douszne słuchawki do MP3

Post autor: elvira » sobota 06 maja 2006, 01:35

..ale jak widze taka cene i jak widze jaja sie ma wyplate to..normalnego czlowiek ku... bierze.

Co zrobic.

Jest wyjscie. Black market.

Ktos tutaj moze zalatwic po ludzku w nie ludzkim kraju te sluchawki o polowe taniej ? kupie z czystym sumieniem.

mnem

Post autor: mnem » sobota 06 maja 2006, 02:02

...http://www.4yourears.com/acatalog/pl_etymotic_er4.html

jedziesz trambajem i masz w dupie cale otoczenie.

sam na nie zbieram....

Zupełne stracenie poczucia dźwięku w tramwaju raczej nie jest zalecane - chyba, że się chce zostać gołym i wesołym, tudzież zostać przz tramwaj ewentualnie przejechanym.

Zresztą kolega szuka czegoś tańszego, a nie słuchawek za 1000zł, z którymi w tramwaju tym bardziej lepiej się nie pokazywać.

Inna sprawa, że słuchawki niezbyt zachęcająco wyglądają.

Z tańszych słuchawek mógłbym polecić jeszcze Sony MDR-E889LP (nie mylić z Sony MDR-E889 bez LP, bo to dwie półki w dół). Słuchawki niestety dostępne tylko w japonii. Ja je jupiłem za 65zł, podczas gdy cena wynici 70 euro. Głównymi zaletami tych słuchawej ją perfekcyjna góra i środek. Natomiast dół nie powala na kolana - w porównaniu do sennheisera, któy ma genialny aksamitny dół.

DANE TECHNICZNE:

Typ zamknięty: Douszne, Open-air (otwarte),

Pojemność (W): 50 mW

Częstotliwość (Hz): 8 - 27.00)

Czułość (dB/mW): 108

Magnes: Kalottowy

Impedancja (ohm): 16

Ale jak możesz to dopłać i kup kossa.

Te słuchaweczki wydają się być rozsądne:

http://www.allegro.pl/

No i masz wieczystą gwarancję, a sennheiser takiej nie daje. Wieczysta gwarancja to jest już coś.

Nie wiem czemu wszyscy się uparli na ten tulejkowy kształt słuchawek - mnie on drażni i mam dziwne przeświadczenie, że mój słuch jest bardziej niszczony niż gdybym używał "szerszych" dousznych słuchawek.

Awatar użytkownika
medoramas
Kontakt:

Post autor: medoramas » sobota 06 maja 2006, 09:23

... posłuchaj kiedyś słuchawek z np. Creative MuVo, mogą być nawet z niewspółmiernie tańszego modelu, choćby FM. Nie powiem, iż to jest mistrzostwo świata, ale szlag mnie trafia jak ktoś gloryfikuje "cuda" tylko dla tego, iż tzw. Ameryka ponoć cała ich słucha.

Oczywiście nic nie insynuuję, przeca się nie znamy.

...

No, to sa dobre sluchawki, tylko dla mnie mialy jeden problem - lewa wypadala mi z ucha.. Moze mam nieksztaltne uszy? Mimo wszystko od kilku dni mam przyjemnosc sluchania muzyki na sluchaweczkach Sony Ericsson - nie wiem, czy oni sprzedaja tez wersje do zwyklych odtwarzaczy, czy tylko do telefonow, ale jakosc dzwieku jest czadowa jak dla mnie.Wygluszaja otoczenie, daja glebokie basy (jak je dobrze wcisniesz blisko mozgu, to dopiero kopie! ) no i nie wypadaja!

Sluchawki Sony Ericsson

mnem

Post autor: mnem » sobota 06 maja 2006, 11:08

Wygluszaja otoczenie, daja glebokie basy (jak je dobrze wcisniesz blisko mozgu, to dopiero kopie! ) no i nie wypadaja!

Sluchawki Sony Ericsson...

No chyba każde słuchawki douszne jak wciśniesz to dają głęboie basy.

Wygłuszanie otoczenia wcale nie jest wskazane! Coście się tak uparli. Raz przepuściłem 3 autobusy a przystanku, bo coś czytałęm i w ogóle nie słyszałem, że coś jedzie! (na technicsach) Do wyciszania otoczenia to ja mam słuchawki nauczne (nie wiem czy to się tak nazywadokładnie) i to w otoczeniu domowym.

Ja osobiście mam:

Douszne

Sennheiser mx300

Sennheiser mx550

Sony MDR-E889LP (moje najlepsze douszne do odsłuchu - dają piękny dynamiczny dźwięk, wersja japońska)

Nauszne:

Sony MDR-Z700 DJ

Technics RP-F290

Aktualnie kożystam z Sennheiserów mx550 jak gdzieś wychodzę. Czasami biorę technicsy (któe kosztują 99zł, albo mniej w sklepie, ale to naprawdę dobre słuchawki).

W zasadzie każde z tych łuchawek są dobre, ale każde "gadają" inaczej, chodziaż mają podobne parametry i to naprawdę zależy chyba od indywidualnych preferencji.

I co ważne: na jednych ucho się szybciej męczy, na innych mniej.

Najlepiej - moim zdaniem jakbyś poszedł powiedzmy do jakiegoś sklepu firmowego z odtwarzaczem i poprosił o przetestowanie kilku "pchełek".

Awatar użytkownika
necc9

Post autor: necc9 » sobota 06 maja 2006, 15:52

No, to sa dobre sluchawki, tylko dla mnie mialy jeden problem - lewa wypadala mi z ucha.. Moze mam nieksztaltne uszy? **********************

Ja mam to samo - z lewego ucha wypada mi słuchawka..

i to z większosci modeli ..

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 17 cze 2006, 13:51

ja polecam sony ale koniecznie sprawdz czy sa na przetworniku 16mm...graja bardzo dobrze dynamicznie i przejrzyscie...sa jeszcze na 13mm przetworniku - gora syczy basu brak.....

kiedys byl model(czasem mozna dostac) w nazwie mial sapphire....membrana powlekana szfirkiem czy jakos tak.....graly super ale zgubilem(lol)....najlepsze sluchawki douszne jakie mialem

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » poniedziałek 19 cze 2006, 21:48

A ja poleaclbym Fatman Reference Fatfones - takze maja sporo niskiego zakresu (jak na tak male przetworniki), graja bardzo przejrzyscie, maja bardzo czytelny wokal - do sluchania 'konsumpcyjnego' nadaja sie swietnie a poza tym sa duzo sprawniejsze od wiekszosci 'lepszych' sluchawek dousznych typu Philips, Panasonic, Sony itp. Na poczatku mialem opory przy dobieraniu odpowiednich wkladek dousznych (w zestawie sa 3 komplety, od malych przez srednie, do duzych), poniewaz nie moglem przyzwyczaic sie do 'czegos' tkwiacego w mom uchu.
[addsig]

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » środa 21 cze 2006, 03:05

A ja mysle ze szkoda zdrowia na douszne sluchawki. Takie cudo jest wtedy najblizej twojego aparatu sluchowego a co za tym idzie ta mechaniczna fala ma wtedy najwieksze pole do popisu aby dzialac na twe wloski sluchowe (yup im blizej apartu sluchowego tym fala dzwiekowa ma coraz wieksze mozliwosci co do szarpania, targania... wyrywania twoimi wloskami, ) ktore dalej przekazuja sygnal przez nerwy do mozgu. Sek w tym ze te wloski sie nie regeneruja. I to jes bol.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

ODPOWIEDZ