Cubase, Sonar i VST
Mam pytanko
Cubase SX 3 , Sonar 4 -który z tych softów obsłuzy lepiej wtyczki
VSTi.Chodzi mi przede wszystkim o obciązenie procesora.
Podobnoa Cubase sx3 ma bajer który odciąża procesor.
programy te trochę kosztują więc nie chciałbym wywalać kasy
w błoto.
Wtyczki które bedą pracować to Korg Legacy ,Hypersonic 2
w błoto.
- monophonic
Re: Cubase, Sonar i VST
...Mam pytanko
w błoto.
...
Zdecydowanie Cubase SX
w błoto.
...
Zdecydowanie Cubase SX
...Mam pytanko
w błoto.
...
Sonar obsłuży to tak samo jak i Cubase SX a bynajmniej jak dla mnie jest zdecydowanie bardziej przyjaznym prgramem do pracy
w błoto.
...
Sonar obsłuży to tak samo jak i Cubase SX a bynajmniej jak dla mnie jest zdecydowanie bardziej przyjaznym prgramem do pracy
Lubię nosić długie włosy
-
A dlaczego Sonar4 a nie 5?
Kolosalna roznica w mozliwosciach,jesli juz inwestujesz kase to zainwestuj w cos nowego a nie juz przestarzalego od samego poczatku.
Nie ma zadnych roznic w obsludze VSTi miedzy Sonarem a SXem,sa tylko preferencje uzytkownikow.Osobiscie uzywam Sonara 5 Producer 5.2 i jest to naprawde z glowa napisany program,podobnie jak jego poprzednicy,a Cakewalka uzywam od wersji Pro 5.0 czyli juz pare latek i mam o nim jak najlepsze zdanie.
Kolosalna roznica w mozliwosciach,jesli juz inwestujesz kase to zainwestuj w cos nowego a nie juz przestarzalego od samego poczatku.
Nie ma zadnych roznic w obsludze VSTi miedzy Sonarem a SXem,sa tylko preferencje uzytkownikow.Osobiscie uzywam Sonara 5 Producer 5.2 i jest to naprawde z glowa napisany program,podobnie jak jego poprzednicy,a Cakewalka uzywam od wersji Pro 5.0 czyli juz pare latek i mam o nim jak najlepsze zdanie.
Jedno z tych pytań, które uruchamiają lawinę serdecznych, ale sprzecznych porad od zadowolonych użytkowników różnych podobncyh rzeczy ... Rzecz w tym, że dzisiaj trudno jest znaleźć sekwencer MIDI, który NIE obsłuży sprawnie VSTi. Obydwa wymienione przez Ciebie zrobią to z równą swadą, i jeszcze kilka innych. Jeśli jednak tylko obsługa VSTi wchodzi w grę, to po co wydawać furę forsy na takiego giganta jak C3 lub Sonar 5? Sprawdź demo Cakewalk Project 5 v2 - bajka dla tych celów, i dużo taniej. Fakt, że Sonar 5 ma parę świetnych instrumentów i efektów na pokładzie - tego nie znajdziesz w Cubase ...
MD.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
Nie tylko VSTi ma obsłużyc , ale jeszcze syntezator i moduł brzmieniowy.
Kiedyś pracowałem na Sonarze 2 ale nie miał obsługi VSTi.Czy jest duża
różnica pomiędzy wersją 4 a 5 ?.A pytałem o Cubase bo wszyscy sie
zachwycaja tym softem i słyszałem że ma bajer odciażeniowy procek
przy obsłudze VSTi.Jeżeli chodzi o Projekt 5 to musze wypróbować
demko.Nigdy go nie używałem i nie wiedziałem że obsługuje vst
Kiedyś pracowałem na Sonarze 2 ale nie miał obsługi VSTi.Czy jest duża
różnica pomiędzy wersją 4 a 5 ?.A pytałem o Cubase bo wszyscy sie
przy obsłudze VSTi.Jeżeli chodzi o Projekt 5 to musze wypróbować
demko.Nigdy go nie używałem i nie wiedziałem że obsługuje vst
A pytałem o Cubase bo wszyscy sie
przy obsłudze VSTi.
Pewnie chodzi o funkcje freeze (zamrażanie ścieżek)? Sonar też ma ten "bajer"
zresztą, nie tylko on, większość współczesnych sekwenserów/wielośladów ma tę funkcje.
przy obsłudze VSTi.
Pewnie chodzi o funkcje freeze (zamrażanie ścieżek)? Sonar też ma ten "bajer"

Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).
słyszałem że ma bajer odciażeniowy procek
przy obsłudze VSTi.
zapewne chodzi Ci o funkcję freeze.... mają to tak cubase jak i sonar.
patrząc na to co "na pokladzie" to ja bym wziął sonara, bo cubase jeśli chodzi o standardowy pakiet wtyk i zintegrowany eq to jest chyba jakieś dziwne poczucie humoru programistów ze steinberga.
Co do obsługi zewnętrznych modułów itp to nie wiem czy znowu nie byłby lepszy cubase, ktoś tu pisał kiedyś, że można za pomocą sysex'ów chyba przejąć kontrolę nad modułem/synthem i używać jak VSTi.... dokładnie nie powiem bo nie używałem, musi się wypowiedzieć ktoś kto to testował.
Pozdrawiam
przy obsłudze VSTi.
zapewne chodzi Ci o funkcję freeze.... mają to tak cubase jak i sonar.
patrząc na to co "na pokladzie" to ja bym wziął sonara, bo cubase jeśli chodzi o standardowy pakiet wtyk i zintegrowany eq to jest chyba jakieś dziwne poczucie humoru programistów ze steinberga.
Co do obsługi zewnętrznych modułów itp to nie wiem czy znowu nie byłby lepszy cubase, ktoś tu pisał kiedyś, że można za pomocą sysex'ów chyba przejąć kontrolę nad modułem/synthem i używać jak VSTi.... dokładnie nie powiem bo nie używałem, musi się wypowiedzieć ktoś kto to testował.
Pozdrawiam
przepraszam, ale dlaczego nikt z polecających tu kubusia nie zwrócił jeszcze uwagi na zabezpieczenie w Cubase 3, które skutecznie marnuje moc obliczeniową procesora?? dla niewtajemniczonych polecam plik .nfo podpisywany przez H2O.
Odpisując na wątek: jeśli chodzi tylko o obsługę instrumentów vsti a nie np. miksowanie to zdecydowanie bardziej niż cubase polecam ableton live!
pozdrawiam
bjortos
Odpisując na wątek: jeśli chodzi tylko o obsługę instrumentów vsti a nie np. miksowanie to zdecydowanie bardziej niż cubase polecam ableton live!
pozdrawiam
bjortos
...Nawiązując do posta poprzednika, jeśli chcesz być oryginalny kup oryginała a używaj pirata. Nie będzie wtedy problemów z niezasłużonym spowalnianiem.
Peace
T...
obawiam się, że pirat tutaj nie rozwiązuje całkowicie problemu! Być może emulowany dongle jest szybszy niż ten fizycznie istniejący w porcie USB, jednak nie zmienia to faktu - KOD programu tak czy owak odwołuje się do zabezpieszenia i robi to naprawdę bardzo wiele razy w ciągu sesji!
pozdr.
bj
Peace
T...
obawiam się, że pirat tutaj nie rozwiązuje całkowicie problemu! Być może emulowany dongle jest szybszy niż ten fizycznie istniejący w porcie USB, jednak nie zmienia to faktu - KOD programu tak czy owak odwołuje się do zabezpieszenia i robi to naprawdę bardzo wiele razy w ciągu sesji!
pozdr.
bj