Odwracanie fazy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Che
Re: Odwracanie fazy

Post autor: Che » niedziela 16 kwie 2006, 11:58

no to może ja powrócę do tematu :)

W jednym z numerów EiS pewnie realizator powiedział:

"Czasami używam efektu chorusa do ścieżek wokalnych(...) Mam też taki sposób nakładania efektu z przeciwfazą. Wtedy wychodzi co sie dzieje z wokalem, który powinien teoretycznie zniknąć, ale nie znika zupełnie - zostaje poświata reverbu i mały chorus. Zastosowanie tej techniki powoduje, że wokal przestaje być centralny, rozszerza się, jego pasmo jest nieco po bokach, brzmi rasowo, wydaje sie, że głośniej, cieplej i pełniej. To jest taki chorus, którego normalnie się nie usłyszy...."

Tak sie zastanawiałem o co dokładnie w tym chodzi?? Co ma być w przeciwfazie?? jak to zmiksować?? Moze ktoś z szanownych forómowiczów próbował juz tej techniki i mógłby mnie oświecic?

Z góry dziękuje.

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » niedziela 16 kwie 2006, 12:32

...Oberwacja jest powtarzalna, co więcej powtarzalna na conajmniej 3 różnych odsłuchach. Problem może polegać na tym że odsłuchuję głównie muzyke metalową, gdzie są duble gitary w poszczególnych kanałach....

Nic takiego nie ma miejsca, ani uzasadnienia (jak powiedział MB).

A co to lewy/prawy - widownia/zespół:

W klubie na koncercie i tak nie słychać z której co gra (w perkusji) bo akustyka na to nie pozwala (przeważnie).

Płyta MEGADETH "rast in peace" w wersji "normalnej" ma bębny ze strony widowni, a w wersji remasterowanej odwrotnie!

W tym wypadku dla mnie to miało znaczenie,bo kto mi tu będzie w klasycznej płycie odwracał scenę do góry nogami

SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » niedziela 16 kwie 2006, 16:25

......Oberwacja jest powtarzalna, co więcej powtarzalna na conajmniej 3 różnych odsłuchach. Problem może polegać na tym że odsłuchuję głównie muzyke metalową, gdzie są duble gitary w poszczególnych kanałach....

Hmm... jak do tej pory spotkałem się do tej pory z takim zjawiskiem (drastyczna różnica w brzmieniu kanałów) tylko w dwóch sytuacjach:

1) Wzmacniacz miał walnięty potencjometr balansu lub głośności i brudne styki przełączników sygnału

2) Słuchałem taśmy i głowica była źle ustawiona w pionie (jeden ślad nieco wystawał za taśmę).

Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

ODPOWIEDZ