Sample perkusyjne

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
tigergold
Sample perkusyjne

Post autor: tigergold » czwartek 02 cze 2005, 12:23

Ideą założenia tego tematu jest abyśmy dzielili się swoimi przemyśleniami, wnioskami i wszelkimi wiadomościami na temat sampli perkusyjnych (drum samples) do np. maszyn perkusyjnych takich jak Battery czy LM4. Jakich najlepiej używać? Skąd je brać? Itd, itp. Sampli jest tysiące, ale jakich użyć aby nasze produkcje brzmiały zawodowo? Albo żeby perkusja grała jak naturalna? Moje spostrzeżenia to takie: dobrze kiedy sample nagrywane są "warstwowo" aby w każdym przedziale dynamicznym był inny dźwięk a nie ten sam ale ściszany. Jest przecież różnica pomiędzy mocnym i słabym uderzaniem. Nowe programowe maszyny perkusyjne obsługują taki podział dynamiczny. Istotne dla wrażenia słuchowego może okazać się też czy próbki sampli były nagrywane mono czy stereo. O wiele lepiej bowiem brzmi np. crash (mocne uderzenie w talerz) kiedy wypełnia troszkę większą część panoramy niż zwykła próbka mono lekko rozwiewana przez reverb ale grająca dokładnie w jednym punkcie. Firma Native wydała całe zestawy sampli perkusyjnych nagrywanych m. in. w profesjonalnych studiach na profesjonalnych garkach. Ale nie każdego stać na zakup takich kosztownych płytek! Wielu z was zajmuje się tym wszystkim zawodowo, może ktoś ma np. dobre sample własnego autorstwa i za to autorstwo życzy sobie mniej niż Native, a może wcale? Piszcie o wszystkim co wiecie!

[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
preceli

Re: Sample perkusyjne

Post autor: preceli » czwartek 02 cze 2005, 12:53

Wielu z was zajmuje się tym wszystkim zawodowo, może ktoś ma np. dobre sample własnego autorstwa i za to autorstwo życzy sobie mniej niż Native, a może wcale?

http://www.kubamajerczyk.com/rest/index.htm ?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 02 cze 2005, 13:01

...Ideą założenia tego tematu jest abyśmy dzielili się swoimi przemyśleniami, wnioskami i wszelkimi wiadomościami na temat sampli perkusyjnych (drum samples) do np. maszyn perkusyjnych takich jak Battery czy LM4. Jakich najlepiej używać? Skąd je brać? Itd, itp. Sampli jest tysiące, ale jakich użyć aby nasze produkcje brzmiały zawodowo? Albo żeby perkusja grała jak naturalna? Moje spostrzeżenia to takie: dobrze kiedy sample nagrywane są "warstwowo" aby w każdym przedziale dynamicznym był inny dźwięk a nie ten sam ale ściszany. Jest przecież różnica pomiędzy mocnym i słabym uderzaniem. Nowe programowe maszyny perkusyjne obsługują taki podział dynamiczny. Istotne dla wrażenia słuchowego może okazać się też czy próbki sampli były nagrywane mono czy stereo. O wiele lepiej bowiem brzmi np. crash (mocne uderzenie w talerz) kiedy wypełnia troszkę większą część panoramy niż zwykła próbka mono lekko rozwiewana przez reverb ale grająca dokładnie w jednym punkcie. Firma Native wydała całe zestawy sampli perkusyjnych nagrywanych m. in. w profesjonalnych studiach na profesjonalnych garkach. Ale nie każdego stać na zakup takich kosztownych płytek! Wielu z was zajmuje się tym wszystkim zawodowo, może ktoś ma np. dobre sample własnego autorstwa i za to autorstwo życzy sobie mniej niż Native, a może wcale? Piszcie o wszystkim co wiecie!

...

DFH to jedyne najtańsze i sensowne próbki jakie znam

pozdrowienia
drummer

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » czwartek 02 cze 2005, 17:10

Na tym forum w (trzeba się zarejestrować) dziale sounds jest drumset o nazwie livekit w formacie Sf waga około 60 Mb, jak na darmowy to chyba duży, całkiem ciekawy (warstwy dynamiczne, ujęcia róznymi mikrofonami, itp.)
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
rapidbundy

Post autor: rapidbundy » środa 29 mar 2006, 09:35

Pisałem to już na innym temacie ,ale uważam , że moje przemyślenia lepiej będą pasować do tej rubryki. Sprawdzałem już wiele zestawów perkusyjnych. Jestem b.początkującym hmmm dzwiękowcem? To może za dużo powiedziane , ale zawsze lubiłem kombinować :) iść na skróty. Ostatnio zakupiłem Drumkit from Hell2. Jestem pod dużym wrażeniem. Żaden zestaw jak dotąd nie brzmiał tak żywo. Teraz się powturzę troszke: Uważa ,że na chwilę obecną zestaw ten (notabene wzięty z DFHS) niema sobie równych pod względem blach! Jeżeli macie problem z tym elementem perkusji podczas tworzenia virtualnych partii , zwróćcie uwagę na ten zestaw. (chodzi mi o muzykę rockowo-metalową) Czy ktoś z szacownych kolegów mógłby się podzielić swoimi ustawieniami do Drumikt from hell2 (pluginy ,presety , EQ, proporcje) ? Ewentualnie gdzie można by zacząć poszukiwania takowych w sieci?? Pozdrawiam
Interesuje mnie Home recording.Cały swój wolny czas poświęcam na experymentowanie brzmieniem , na razie tylko na komputerze , ale po malutku składam sobie na coś bardziej stosownego.
Obecnie śpiewam w zespole www.krusher.metal.pl. Zacząłem także robić wo

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » środa 29 mar 2006, 11:03

...Na tym forum w (trzeba się zarejestrować) dziale sounds jest drumset o nazwie livekit w formacie Sf waga około 60 Mb, jak na darmowy to chyba duży, całkiem ciekawy (warstwy dynamiczne, ujęcia róznymi mikrofonami, itp.)...

Na tym forum mozna znalezc ciekawsze sample bebnow... Ale w formacie Halion... mowa o GSCW

Na uzytek wlasny popełniłem konwersje do soundfonta i szczerze mowiac graja BARDZO dobrze! Co prawda nie ma wszystkich smaczkow - np szczotki ale to najbardziej sensowny zestaw bebnow za darmo jaki znalazlem w sieci...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
Jimek

Post autor: Jimek » środa 29 mar 2006, 12:11

Wielu z was zajmuje się tym wszystkim zawodowo, może ktoś ma np. dobre sample własnego autorstwa i za to autorstwo życzy sobie mniej niż Native, a może wcale? Piszcie o wszystkim co wiecie!

...

Nie jestem zawodowcem, ale mam to: http://www.naturalstudio.co.uk/ns_kit7freedownload.html

i jestem bardzo zadwolony.

[addsig]
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
lunatyk

Post autor: lunatyk » środa 29 mar 2006, 13:48

...Ideą założenia tego tematu jest abyśmy dzielili się swoimi przemyśleniami, wnioskami i wszelkimi wiadomościami na temat sampli perkusyjnych (drum samples) do np. maszyn perkusyjnych takich jak Battery czy LM4. Jakich najlepiej używać? Skąd je brać? Itd, itp. Sampli jest tysiące, ale jakich użyć aby nasze produkcje brzmiały zawodowo? Albo żeby perkusja grała jak naturalna? Moje spostrzeżenia to takie: dobrze kiedy sample nagrywane są "warstwowo" aby w każdym przedziale dynamicznym był inny dźwięk a nie ten sam ale ściszany. Jest przecież różnica pomiędzy mocnym i słabym uderzaniem. Nowe programowe maszyny perkusyjne obsługują taki podział dynamiczny. Istotne dla wrażenia słuchowego może okazać się też czy próbki sampli były nagrywane mono czy stereo. O wiele lepiej bowiem brzmi np. crash (mocne uderzenie w talerz) kiedy wypełnia troszkę większą część panoramy niż zwykła próbka mono lekko rozwiewana przez reverb ale grająca dokładnie w jednym punkcie. Firma Native wydała całe zestawy sampli perkusyjnych nagrywanych m. in. w profesjonalnych studiach na profesjonalnych garkach. Ale nie każdego stać na zakup takich kosztownych płytek! Wielu z was zajmuje się tym wszystkim zawodowo, może ktoś ma np. dobre sample własnego autorstwa i za to autorstwo życzy sobie mniej niż Native, a może wcale? Piszcie o wszystkim co wiecie!

...

BFD firmy Fxpansion oraz dodatki: XFL, 8Bit Kit, Deluxe i nowy Jazz & Funk.

Muzyk-amator, początkujący realizator ;-)

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » środa 29 mar 2006, 15:45

......Ideą założenia tego tematu jest abyśmy dzielili się swoimi przemyśleniami, wnioskami i wszelkimi wiadomościami na temat sampli perkusyjnych ..... Skąd je brać? Itd, itp. .......

...

BFD firmy Fxpansion oraz dodatki: XFL, 8Bit Kit, Deluxe i nowy Jazz & Funk.

...

Nie CO KRAŚĆ ani co kupic! Mysle ze raczej chodzi o sample darmowe lub cokolwiek TANIE a nie o najdrozsze i najwieksze objetosciowo biblioteki na swiecie! Myle sie? Wiec przyklad BFD albo DFH to raczej glupi pomysl... O tych bibliotekach trabia wszedzie...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » środa 29 mar 2006, 16:58

Na tym forum mozna znalezc ciekawsze sample bebnow... Ale w formacie Halion... mowa o GSCW

Na uzytek wlasny popełniłem konwersje do soundfonta i szczerze mowiac graja BARDZO dobrze! Co prawda nie ma wszystkich smaczkow - np szczotki ale to najbardziej sensowny zestaw bebnow za darmo jaki znalazlem w sieci...

...

To fakt!
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

ODPOWIEDZ