Jak usunąć plastikowe brzmienie z ostrej gitary?!
...niestety najprawdopodobniej juz po wszystkim ... mozna krecic eq ale z reguly nie da to super efektu. Najlepiej zawsze miec w zapasie nagrany czysty sygnal i zrobic reamp np. podem na innym modelu lub na wzmacniaczu jesli ma sie warunki.
Moze dasz probke to zobaczymy o co dokladnie chodzi z tym plastikiem....
chyba słyszałem ostatnio to plastikowe brzmienie jak pewien kolega próbował nagrywać przesterowaną gitare z multiefektu, brzmiało tak płasko jakby po przesterze walec przejechał, bez zadziornośi. Niewiele mozna zadziałac za pomocą eq, rzeczywiscie dobrze jest miec surowy sygnał z lini, póki co jestem zwolennikiem przesteru z prawdziwego pieca, najlepiej z lampą na wejsciu choć przyznam że sofcik coraz to lepszy
Moze dasz probke to zobaczymy o co dokladnie chodzi z tym plastikiem....
chyba słyszałem ostatnio to plastikowe brzmienie jak pewien kolega próbował nagrywać przesterowaną gitare z multiefektu, brzmiało tak płasko jakby po przesterze walec przejechał, bez zadziornośi. Niewiele mozna zadziałac za pomocą eq, rzeczywiscie dobrze jest miec surowy sygnał z lini, póki co jestem zwolennikiem przesteru z prawdziwego pieca, najlepiej z lampą na wejsciu choć przyznam że sofcik coraz to lepszy
Re: Jak usunąć plastikowe brzmienie z ostrej gitary?!
Pisze tu bo nie chce nowego posta zaczynac. Zrobilem kawalek z ostrymi gitarami. link -> http://the-auditorium.net/viewtopic.php?t=3986 Ale problem jest taki ze jak slucham tego np na sluchawkach to brzmienie tych gitar pozostawia wiele do zyczenia. Gitara nagrywana liniowo do kompa po przepiszczeniu przez Ibanez TS7 (nie wlaczony). Potem Amplitude na 2 sygnały w panoramie i oba sygnały zsumowane na jednej wysyłce z kompresorem (zeby nie brzmialy tak szeroko i byly troche ciezsze). sl;ucham samej gitary i wydaje sie ze jest ok ale slucham mixu i wydaje mi sie ze sygnał jest cyfrowo przesterowany (mimo ze gitary nie sa za glosno). wiem ze najlepiej bylo by to przepuscic przez efekt podlogowy ale nie mam nic ciezko brzmiacego pod reka. Zatem co zrobic zeby taki komputerowy przester brzmiał jak Pan Bóg przykazał? Prosze o wyrozumiałość i radę :)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
matisq- wrazenie takie jakby tam gdzies cos przesterował na wejściu. nie tylko gitary ale ten pad na wstepie też troszeczke drapie. ale ogólnie całkiem spoko;)
...Pisze tu bo nie chce nowego posta zaczynac. Zrobilem kawalek z ostrymi gitarami. link -> http://the-auditorium.net/viewtopic.php?t=3986 Ale problem jest taki ze jak slucham tego np na sluchawkach to brzmienie tych gitar pozostawia wiele do zyczenia. Gitara nagrywana liniowo do kompa po przepiszczeniu przez Ibanez TS7 (nie wlaczony). Potem Amplitude na 2 sygnały w panoramie i oba sygnały zsumowane na jednej wysyłce z kompresorem (zeby nie brzmialy tak szeroko i byly troche ciezsze). sl;ucham samej gitary i wydaje sie ze jest ok ale slucham mixu i wydaje mi sie ze sygnał jest cyfrowo przesterowany (mimo ze gitary nie sa za glosno). wiem ze najlepiej bylo by to przepuscic przez efekt podlogowy ale nie mam nic ciezko brzmiacego pod reka. Zatem co zrobic zeby taki komputerowy przester brzmiał jak Pan Bóg przykazał? Prosze o wyrozumiałość i radę :)
Pozdrawiam
...
Wg. mnie gitary są całkiem w porządku. Jedynie to ta stopa z basem coś plastikowo i wg mnie to jest podastawowy problem. Kompozycja jednak bardzo przyjemna. Gitarzyści ćwiczcie z metronomem :)
Pozdrawiam
...
Wg. mnie gitary są całkiem w porządku. Jedynie to ta stopa z basem coś plastikowo i wg mnie to jest podastawowy problem. Kompozycja jednak bardzo przyjemna. Gitarzyści ćwiczcie z metronomem :)
Wg. mnie gitary są całkiem w porządku. Jedynie to ta stopa z basem coś plastikowo i wg mnie to jest podastawowy problem. Kompozycja jednak bardzo przyjemna. Gitarzyści ćwiczcie z metronomem :)...
Dzieki za dobre słowo:). Zgadzam się ze te pay na poczatku coś nie tego ale nie moge wychwycic problemu. NIe chce ciąć po calym kawalku pasma kolo 300 Hz (bo jakos tak one dziwnie sie zachowuja z tego co pamietam ale moge sie mylic) Bass i stopa to niby próbki audio tylko zsamplowane i w sekwenji puszczone. No to tyle :) Ale ciesze sie ze aranz sie podoba. Nad brzmieniem ciagle pracuje z kawalka na kawalek i wierzcie mi ze kiedys to byla niezla sieka :)
Makro Pozdro
Kolego, przedobrzyles z padem , chyba za bardzo poszezyles stereofonie , strasznie na moich glosnikach trzeszczy, co do gitary brzmi wlasnie ze soczyscie - mam na mysli glownie gitare solowa , jak na moj gust bardzo przyjemnie , ale pad psuje wszystko nie da sie tego sluchac tak trzeszczy ! pozniej faktycznie jest gitara grana na rifach i tu takze trzeszczy choc juz nie tak bardzo ! hmm sluchaj sprobuj odfiltrowac gore , i sciagnij trche srodka , moze sie to wszystko uspokoi .uszy jednak po chwili sie mecza.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
...Kolego, przedobrzyles z padem , chyba za bardzo poszezyles stereofonie , strasznie na moich glosnikach trzeszczy, co do gitary brzmi wlasnie ze soczyscie - mam na mysli glownie gitare solowa , jak na moj gust bardzo przyjemnie , ale pad psuje wszystko nie da sie tego sluchac tak trzeszczy ! pozniej faktycznie jest gitara grana na rifach i tu takze trzeszczy choc juz nie tak bardzo ! hmm sluchaj sprobuj odfiltrowac gore , i sciagnij trche srodka , moze sie to wszystko uspokoi .uszy jednak po chwili sie mecza.
Pozdrawiam...
No dzieki :) Sprórbuje z tymi padami sie pobawić. Myslalem ze jest za duzo sopranu jest wiec z hi-hatu zdialem i porownywalem z jakimis komercyjnymi producjami. No i niby podobnie a jednak uszy rzeczywiscie bola po chwili. No musze sie jeszcze sporo nauczyć.
Dzieki za rady i sugestie.
Cheers!!
Pozdrawiam...
No dzieki :) Sprórbuje z tymi padami sie pobawić. Myslalem ze jest za duzo sopranu jest wiec z hi-hatu zdialem i porownywalem z jakimis komercyjnymi producjami. No i niby podobnie a jednak uszy rzeczywiscie bola po chwili. No musze sie jeszcze sporo nauczyć.
Dzieki za rady i sugestie.
Cheers!!
...Pisze tu bo nie chce nowego posta zaczynac. Zrobilem kawalek z ostrymi gitarami. link -> http://the-auditorium.net/viewtopic.php?t=3986
jest tam dużo fajnych pomysłów ale timingowo / aranżacyjnie to masz niezły bałagan. Rzeczy są rozjechane - i frazy solo i elementy podkładu - czysty chaos. Postaraj się to uporządkować i będzie super. Brzmienie gitary wcale nie jest tu problemem
jest tam dużo fajnych pomysłów ale timingowo / aranżacyjnie to masz niezły bałagan. Rzeczy są rozjechane - i frazy solo i elementy podkładu - czysty chaos. Postaraj się to uporządkować i będzie super. Brzmienie gitary wcale nie jest tu problemem
Warszawa - 'home' studio
Tadeo ma rację. Przester cyfrowy. Ale wydaje mi się, że nie powstał podczas nagrania, tyllko gdzieś w fazie miksu...
...Tadeo ma rację. Przester cyfrowy. Ale wydaje mi się, że nie powstał podczas nagrania, tyllko gdzieś w fazie miksu......
W sumie nie wiem jak ten przester w azie miksu mogl powstac. Mialem na poczatku wysokie poziom wyjsciowy wiec posciszalem wszystkie tracki o 6 dB. Sygnal gitar osiaga maxymalnie poziom okolo 1 dB na scierzce. Co do padow sa standardowo nagrane na fabrycznych presetach inic a nic nie krecilem przy niech (nie poszerzalem nic nie podbijalem). No ale jak bede mial czas to cos pogrzebie i cos moze znajde.
W sumie nie wiem jak ten przester w azie miksu mogl powstac. Mialem na poczatku wysokie poziom wyjsciowy wiec posciszalem wszystkie tracki o 6 dB. Sygnal gitar osiaga maxymalnie poziom okolo 1 dB na scierzce. Co do padow sa standardowo nagrane na fabrycznych presetach inic a nic nie krecilem przy niech (nie poszerzalem nic nie podbijalem). No ale jak bede mial czas to cos pogrzebie i cos moze znajde.