Jak mixować bas?
faktem jest że struny (nowe albo w miarę chociaż nowe) są bardzo ważne w nagraniach gitar basowych i nie tylko. Ale basowych w szczególnosci. Bez tego, brzmienie basu jest po prostu nieprzyjemne dla ucha...
Wiem że struny są drogie, ale cóż...life is brutal...
Wiem że struny są drogie, ale cóż...life is brutal...
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
Re: Jak mixować bas?
...faktem jest że struny (nowe albo w miarę chociaż nowe) są bardzo ważne w nagraniach gitar basowych i nie tylko. Ale basowych w szczególnosci. Bez tego, brzmienie basu jest po prostu nieprzyjemne dla ucha...
Wiem że struny są drogie, ale cóż...life is brutal......
...i dlatego Sistars nagrywali na starych....
...zalezy kto czego chce i czy jest tego swiadomy...
ide spac. Dobranoc.
ide spac. Dobranoc.
...phi...
no tak, zapomniales tylko dadac ze gral na musicmanie, takie male ale :D
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
......faktem jest że struny (nowe albo w miarę chociaż nowe) są bardzo ważne w nagraniach gitar basowych i nie tylko. Ale basowych w szczególnosci. Bez tego, brzmienie basu jest po prostu nieprzyjemne dla ucha...
ide spac. Dobranoc....
aha!! dobrze wiedzieć
to...pewnie dlatego nie lubię Sistars
W ten sposób można znaleźć wyjątek od każdej reguły, Shearly.
ide spac. Dobranoc....
aha!! dobrze wiedzieć

W ten sposób można znaleźć wyjątek od każdej reguły, Shearly.
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
......hehe bartos spadaj na drzewo szamać banany...
tekst miesiąca - oprawić w ramki i na ścianę
...
hmm.... myślę, że abluba powinien ten tekst opatentować.
co do basu:
faktycznie zniekształcenia paczki/wzmaków/mikrofonów/preampów to dodatkowe harmoniczne, które oczywiście można "dorobić" studyjnymi metodami. w sumie trick polega na tym, aby znaleźć w tym wszystkim jakąś równowagę - aby nie zamulić, a równocześnie nadać okrągłego kszałtu...
pozdrawiam wszystkich z wyjątkiem tegoż dowcipnisia
tekst miesiąca - oprawić w ramki i na ścianę

hmm.... myślę, że abluba powinien ten tekst opatentować.
co do basu:
faktycznie zniekształcenia paczki/wzmaków/mikrofonów/preampów to dodatkowe harmoniczne, które oczywiście można "dorobić" studyjnymi metodami. w sumie trick polega na tym, aby znaleźć w tym wszystkim jakąś równowagę - aby nie zamulić, a równocześnie nadać okrągłego kszałtu...
pozdrawiam wszystkich z wyjątkiem tegoż dowcipnisia
- gekon-bass
co do swierzych strun..... kwestia potrzeby, grasz w stylu u2 to świerze struny narobia gnoju w tabletkach! jezeli potrzeba ci swierzych strun wystarczy zrbic rosołek ze starych:) po prostu je wypierz gotujac przez ok10 min! i sprawa brzmienia załatwiona!
dawno temu (lataka 70) basista górnego tak robił ze swoim jedynym zestawem angielskich strun bo polskie były robione z drutów trakcji elektrycznej:) a angielskie były nie do dostania w polsce (prawie zabronione)
czekam teraz na wypowiedzi greckich mędrców i filozofów! którzy badaja wpływ pełni ksieżyca na miesiączkowanie u pingwinów oraz oscyloskopem sprawdzaja czy struna równo drga! ;) nie rozumiem filozofii ludzi którzy uwazaja ze jezeli nie stac cie na opla kup sobie mercedesa bo jest lepszy! a jezli cie nie stac to zaiwaniaj piechota i kup sobie wetke i idz na spining! przy czym wetka musi byc firmowa a buty musza miec 3paski!
pozdrawiam!
dawno temu (lataka 70) basista górnego tak robił ze swoim jedynym zestawem angielskich strun bo polskie były robione z drutów trakcji elektrycznej:) a angielskie były nie do dostania w polsce (prawie zabronione)
czekam teraz na wypowiedzi greckich mędrców i filozofów! którzy badaja wpływ pełni ksieżyca na miesiączkowanie u pingwinów oraz oscyloskopem sprawdzaja czy struna równo drga! ;) nie rozumiem filozofii ludzi którzy uwazaja ze jezeli nie stac cie na opla kup sobie mercedesa bo jest lepszy! a jezli cie nie stac to zaiwaniaj piechota i kup sobie wetke i idz na spining! przy czym wetka musi byc firmowa a buty musza miec 3paski!
pozdrawiam!

kazdy słyszy to co chce słyszec i kazdy rozumie to co jest mu wygodniejsze..
pozdrawiam!

tylko Ci się wydaje że jesteś mądry koleżko. Pewnie tego nie słyszysz, ale stare struny nie stroją, dźwięk nie ma ataku a dynamika pozostawia wiele do życzenia. To samo tyczy się reszty instrumentów, naciągów itd. Mało wiesz jeszcze człowieczku.

Mało wiesz jeszcze człowieczku.
...
nie da sie ukryć że o pisaniu w ojczystym języku to na pewno mało :] khe khe khe ... ;)

nie da sie ukryć że o pisaniu w ojczystym języku to na pewno mało :] khe khe khe ... ;)
jestem basistą i w związku z tym dodam że nowe struny to bardzo wazna część brzmienia.brzmia klarownie ale zawsze można dodac "okrągłości" w inny sposób
przepraszam za nieprofesjonalny język, ale na produkcji,nagrywaniu , masteringu i takich innych sie nie znam.
przepraszam za nieprofesjonalny język, ale na produkcji,nagrywaniu , masteringu i takich innych sie nie znam.
.........faktem jest że struny (nowe albo w miarę chociaż nowe) są bardzo ważne w nagraniach gitar basowych i nie tylko. Ale basowych w szczególnosci. Bez tego, brzmienie basu jest po prostu nieprzyjemne dla ucha...
ide spac. Dobranoc....
aha!! dobrze wiedzieć
to...pewnie dlatego nie lubię Sistars
W ten sposób można znaleźć wyjątek od każdej reguły, Shearly....
...zgadza sie i wlasnie o to mi chodzilo. W sztuce realizacji (a raczej produkcji) nie ma jako-takich regul, jesli wiesz jak dana rzecz wykorzystac, mozesz to zrobic (dobrze). Nawet brzmienie wykrecanego mopa...
I druga sprawa- podejrzewam, ze te 'stare' struny w nagraniu S. nie mialy wiecej niz pol roku...
ide spac. Dobranoc....
aha!! dobrze wiedzieć

W ten sposób można znaleźć wyjątek od każdej reguły, Shearly....
...zgadza sie i wlasnie o to mi chodzilo. W sztuce realizacji (a raczej produkcji) nie ma jako-takich regul, jesli wiesz jak dana rzecz wykorzystac, mozesz to zrobic (dobrze). Nawet brzmienie wykrecanego mopa...
I druga sprawa- podejrzewam, ze te 'stare' struny w nagraniu S. nie mialy wiecej niz pol roku...
...phi...