Program odbierający MIDI i tworzący obrazy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
KYMY
Program odbierający MIDI i tworzący obrazy

Post autor: KYMY » czwartek 16 mar 2006, 10:07

Znalazłem tylko jeden program który to robi.

Chodzi mi o to, aby na podstawie konkretnych poleceń MIDI (możliwych do dowolnego przyporządkowania), program rysował na ekranie "wizualizacje" (coś jak w komputerowych odtwarzaczach mp3), oraz (albo) na podstawie komendy MIDI wyświetlał jakąś wcześniej przygotowaną animację.

Program który znalazłem nazywa się: MIDIART LIVE http://www.midiworks.com/martlive.htm i ma to o co mi (częściowo) chodzi, ale pracuje w 640x480 i w 256 kolorach (to akurat nie jest dla mnie wielki problem), ale efekty nie rzucają o ziemię (chociaż są super jeśli chodzi o sterowanie ich ruchem) i nie wyświetla gotowych animacji.

Może ktoś zna coś podobnego, za nieduże pieniądze, mały, zgrabny, a najlepiej darmowy (nie musi dodatkowo odwirowywać)???

mmmmcckk

Re: Program odbierający MIDI i tworzący obrazy

Post autor: mmmmcckk » czwartek 16 mar 2006, 14:01

...Znalazłem tylko jeden program który to robi.

Chodzi mi o to, aby na podstawie konkretnych poleceń MIDI (możliwych do dowolnego przyporządkowania), program rysował na ekranie "wizualizacje" (coś jak w komputerowych odtwarzaczach mp3), oraz (albo) na podstawie komendy MIDI wyświetlał jakąś wcześniej przygotowaną animację.

Program który znalazłem nazywa się: MIDIART LIVE http://www.midiworks.com/martlive.htm i ma to o co mi (częściowo) chodzi, ale pracuje w 640x480 i w 256 kolorach (to akurat nie jest dla mnie wielki problem), ale efekty nie rzucają o ziemię (chociaż są super jeśli chodzi o sterowanie ich ruchem) i nie wyświetla gotowych animacji.

Może ktoś zna coś podobnego, za nieduże pieniądze, mały, zgrabny, a najlepiej darmowy (nie musi dodatkowo odwirowywać)???...

wydaje mi się że to nie będzie łatwe

jeśli chodzi o prosty program do wizuali obsługujący midi to resolume.

a jeśli o kwestie interakcji z muzyka itd to zacytuja znawce

------"jest sporo darmowych aplikacji typu standalone generujących komunikaty MIDI (np.QuasiFractalComposer, Algorythms) w sposób losowy lub algorytmiczny. Wystarczy skierować tak wytworzony strumień MIDI np. na wirtualny port MIDI, z którego może je pobrać dowolna inna aplikacja, lub skierować do portu fizycznego, z któego odbierze je jakieś urządzenie.

Bardziej wyrafinowane metody generowania komunikatów możesz stworzyć dzięki PD, EyesWeb, CSound (PD i CSound posiadają wersje działające jako wtyczki VST).

Ale, jeżeli interesuje cię czysta losowość i prostota, to może spróbuj zmajstrować sobie taką wtyczkę w SyntEdit?"----pan Janiki

to tyle bo chce cos pomóc a znawcą nie jestem

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Re: Program odbierający MIDI i tworzący obrazy

Post autor: bruce_lee » czwartek 16 mar 2006, 14:10

wydaje mi się że to nie będzie łatwe

jeśli chodzi o prosty program do wizuali obsługujący midi to resolume.

a jeśli o kwestie interakcji z muzyka itd to zacytuja znawce

------"jest sporo darmowych aplikacji typu standalone generujących komunikaty MIDI (np.QuasiFractalComposer, Algorythms) w sposób losowy lub algorytmiczny. Wystarczy skierować tak wytworzony strumień MIDI np. na wirtualny port MIDI, z którego może je pobrać dowolna inna aplikacja, lub skierować do portu fizycznego, z któego odbierze je jakieś urządzenie.

Bardziej wyrafinowane metody generowania komunikatów możesz stworzyć dzięki PD, EyesWeb, CSound (PD i CSound posiadają wersje działające jako wtyczki VST).

Ale, jeżeli interesuje cię czysta losowość i prostota, to może spróbuj zmajstrować sobie taką wtyczkę w SyntEdit?"----pan Janiki

to tyle bo chce cos pomóc a znawcą nie jestem

...

myślę że Yaniki rozwinie ten wątek, bo tutaj też się udziela :)
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

ODPOWIEDZ