Organy B2 - schemat ideowy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
bastared
Organy B2 - schemat ideowy

Post autor: bastared » sobota 04 mar 2006, 13:12

Witajcie,

Będe serdecznie wdzięczny za pomoc. Pilnie potrzebuję schemat ideowy organów B 2.

Awatar użytkownika
Pewu

Re: Organy B2 - schemat ideowy

Post autor: Pewu » sobota 04 mar 2006, 13:48

...Będe serdecznie wdzięczny za pomoc. Pilnie potrzebuję schemat ideowy organów B 2. Proszę o kontakt na meila bastared@o2.pl...

To może zanim Admin Cię nie wydeleguje z takim postem napisz co padło. Ani w pdf-e, ani na obrazku raczej nigdzie tego w sieci nie znajdziesz.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
jarekz

Post autor: jarekz » niedziela 05 mar 2006, 10:29

Pilnie potrzebuję schemat ideowy organów B 2

Schematu niestety nie mam, ale... czy nie masz na zbyciu klawiatury noznej do B2?

Awatar użytkownika
jarekz

Post autor: jarekz » niedziela 05 mar 2006, 10:37

Pilnie potrzebuję schemat ideowy organów B 2

Podobnie jak "Pewu", watpie czy znajdziesz ten schemat. O ile pamietam, "Eltra" nigdy nie dawala schematow do produkowanych instrumentow . Chcesz naprawic B2? Sprobuj bez dokumentacji. Na Forum znajdzie sie na pewno paru takich, co chetnie pomoga .

Na marginesie - w latach 80. slyszalem o gosciu, co w B2 podpial generatory dolnego manualu do gornego manualu, troche je odstroil i uzyskal brzmienie Polymooga...

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » niedziela 05 mar 2006, 10:47

. O ile pamietam, "Eltra" nigdy nie dawala schematow do produkowanych instrumentow .

A do Estrady 207AR dawali komplet schematów (każdy blok na oddzielnej kartce)

Na marginesie - w latach 80. slyszalem o gosciu, co w B2 podpial generatory dolnego manualu do gornego manualu, troche je odstroil i uzyskal brzmienie Polymooga......

Chyba niemożliwe, bo zestaw generatorów jest jeden wspólny, a przełączniki w manuałach włączają tylko w tor sygnały po dzielnikach częstotliwości i filtrach
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » niedziela 05 mar 2006, 12:34

....Chyba niemożliwe, bo zestaw generatorów jest jeden wspólny, a przełączniki w manuałach włączają tylko w tor sygnały po dzielnikach częstotliwości i filtrach ...

To prawda, aczkolwiek wersji B2 było chyba tyle, ilu panujących nad lutownicą ich użytkowników . Widziłem przeróżne cuda skonstruowane na ich bazie. Kiedyś w dobrym guście było przerobić w nich co nieco. IHMO modele B1 i B2 to prawdopodobnie najbardziej udane organy skonstruowane w polandii.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » niedziela 05 mar 2006, 13:34

.......Chyba niemożliwe, bo zestaw generatorów jest jeden wspólny, a przełączniki w manuałach włączają tylko w tor sygnały po dzielnikach częstotliwości i filtrach ...

To prawda, aczkolwiek wersji B2 było chyba tyle, ilu panujących nad lutownicą ich użytkowników . Widziłem przeróżne cuda skonstruowane na ich bazie. Kiedyś w dobrym guście było przerobić w nich co nieco. IHMO modele B1 i B2 to prawdopodobnie najbardziej udane organy skonstruowane w polandii....

No ja akurat osobiście wolę Estradę, głównie ze względu na większe możliwości 'edycji' - przede wszystkim 7 'drawbarów' (w postaci suwaków) zamiast 5-ciu pokręteł (F.C. w B2), no i całkiem milutka sekcja 'VCF' - fajne barwy basowe i jakieś leady można było 'ukręcić'. No i ta analogowa perkusja - TR808 to to nie był, ale swój urok miało

Natomiast zdecydowanym minusem w porównaniu z B2 jest pedał - krótszy, mniejsze klawisze - ogólnie strasznie niewygodny.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » niedziela 05 mar 2006, 13:53

...No ja akurat osobiście wolę Estradę, głównie ze względu na większe możliwości 'edycji' ....

Czy ja dobrze pamiętam, iż Estrada ma generatory na TTL-ach?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 05 mar 2006, 14:04

Czy ja dobrze pamiętam, iż Estrada ma generatory na TTL-ach?...

Ja sobie juz nie przypominam, na czym to jest, niemniej inne modele porodukowane na swiecie byly robione na kosciach TTL i CMOS. Uklady gotowych dzielnikow jednej kosci, z ktorych bylo wyjscie jedenastu poltonow byly w technologii CMOS, ale na wyjsciach wg noty aplikacyjnej dawalo sie od razu bufor z bramek TTL.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » niedziela 05 mar 2006, 15:30

......No ja akurat osobiście wolę Estradę, głównie ze względu na większe możliwości 'edycji' ....

Czy ja dobrze pamiętam, iż Estrada ma generatory na TTL-ach?...

Nie pamiętam co tam dokładnie siedzi - w każdym razie jakieś układy scalone (B2 było na tranzystorach). Tyle co pamiętam, to są to generatory LC (strojone indukcyjnie) - i spotkałem kiedyś egzemplarz który miał chyba uszkodzony rdzeń albo coś nie tak z kondensatorem w obwodzie rezonansowym, co objawiało się paskudnym odstrajaniem dźwięku F (miał tendencję do uciekania do F#, czasami pomagało puknięcie w obudowę, stąd podejrzewam rdzeń). W każdym razie filozofia generatorów Estrady i B2 jest ZTCW podobna - oba generują sygnał prostokątny, obrabiany później przez filtry, a jedynie użyte elementy są inne.

ODPOWIEDZ