Mam problem.Dopóki nie kupię karty dźwiękowej USB/FireWire jestem "skazany" na wejście line-in aż tu nagle...
Notebook ASUS Z9100L /A3L
Problem jest następujący
ten notebook ma wbudowane wejscie liniowe w karcie dżwiękowej. (oprócz mikrofonowego)
Jest to karta na płycie głównej Asus, a chipsetem Intela
o nrze chipa 82801DB (M) ICH4 (-M) , typ 650 (?) Pomimo instalacji różnych sterowników (Realtek, Intel, WinXP własne)
odtwarza dobrze, natomiast nagrywanie całkowicie leży.
Prawidłowy (!) sygnał podany na wejście liniowe powoduje natychmiastowe przesterowanie wejścia. Nie pomagają tu regulacje wzmocnienia Line-In na mixerze programowym (WindowsXP, SP2, legal). Ustawienie LineIn do Rec w mikserze jest minimalne, właściwie otwarcie "o włos" daje już przester.
Przester ten widać na wskaźnikach programów dźwiękowych i słychać (Cubase, Samplitude, WaveLab)
Natomiast po całkowitym wyjęciu wtyczki z gniazda LineIn (nic nie podłączone) mierniki poziomu dźwięku wykazują jakiś sygnał stały (szum?) o wartości -30dB (skala miernika od -90dB do 0dB) który ginie po całkowitym zamknięciu suwaka miksera programowego. Nie pomaga włączanie wyłączanie pozostałych torów miksera (np.MIC, CD itp.)Do tego na wyjściu jest czyściutko w odsłuchu (w headphone out). Proszę o poradę, bo nie wiem czy wysyłać go do serwisowania. Tak jakby cała skala dynamiki była przesunięta o 30dB w górę! W torze wszystko wyzerowane, żadnych AutoGain, żadnych MicBoost ani innych zabawek. Czyżby kość dźwiękowa była uszkodzona? Macie Państwo jakieś pomysły? ToKi
Laptop Asus Z9100L (A3L) - wejście liniowe
Re: Laptop Asus Z9100L (A3L) - wejście liniowe
To zjawisko sygnału -30dB zmierzyłem w Wavelabie (nagranie ciszy z wave-in z wyjętą wtyczką) i jest to sygnał o cżęstotliwości ok 20-30 Hz
po chamsku buszujący sobie w torze audio Pytanie co go generuje, bo nie zasilacz (na baterii jest to samo). Wentylator? Błagam poradźcie.
po chamsku buszujący sobie w torze audio Pytanie co go generuje, bo nie zasilacz (na baterii jest to samo). Wentylator? Błagam poradźcie.
To zjawisko sygnału -30dB zmierzyłem w Wavelabie (nagranie ciszy z wave-in z wyjętą wtyczką) i jest to sygnał o cżęstotliwości ok 20-30 Hz
dziwna sprawa tym bardziej ze z twojego opisu wynika ze masz oddzielne wejscie line in.....spotkalem sie z paroma tymi cudami tyle ze na dzielonym wejsciu.......zlom to malo powiedziane.....nagrywac sie nie da choc mikrofon jakos na tym dziala??dziwne.....sygnaly liniowe juz nie.....
zreszta to jest taki syf ze nawet odtwarzanie nie ma sensu bo dzwiek jest tragiczny.......nie wiem co tam wladowali ale chyba jakis realtek ze zlogow magazynowych z poprzedniego wieku......lepsze kostki siedzialy w plytach glownych w roku 98..........
chcialbym ci pomoc ale jak nie pojdzie ci z nowymi sterownikami do tego modelu kostki to sie nie mecz...szkoda zdrowia(ale na wszelki wypadek poszukaj panelu sterowania realteka gdzies w tych sterownikach)
zreszta to jest taki syf ze nawet odtwarzanie nie ma sensu bo dzwiek jest tragiczny.......nie wiem co tam wladowali ale chyba jakis realtek ze zlogow magazynowych z poprzedniego wieku......lepsze kostki siedzialy w plytach glownych w roku 98..........
chcialbym ci pomoc ale jak nie pojdzie ci z nowymi sterownikami do tego modelu kostki to sie nie mecz...szkoda zdrowia(ale na wszelki wypadek poszukaj panelu sterowania realteka gdzies w tych sterownikach)
nie bardzo rozumiem o co chodzi wam z tymi kartami,....
tez mam asusa, ale inny model i takze wejscie mikrofonowe i niezalezne liniowe + wyjscie sluchawkowe....
od razu mowie, ze nie uzywam go wogole do nagrywania muzy...
lecz przetestowalem nagrywanie przez line-in i dziala bezproblemowo
wiec albo walniete wejscie, albo pomyliles liniowe z mikrofonowyn :D,
albo po prostu za duzy sygnal wpuszczasz do wejscia
pozdr
tez mam asusa, ale inny model i takze wejscie mikrofonowe i niezalezne liniowe + wyjscie sluchawkowe....
od razu mowie, ze nie uzywam go wogole do nagrywania muzy...
lecz przetestowalem nagrywanie przez line-in i dziala bezproblemowo
wiec albo walniete wejscie, albo pomyliles liniowe z mikrofonowyn :D,
albo po prostu za duzy sygnal wpuszczasz do wejscia
pozdr
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
No tak
1. Wejść MIC i LINE in nie pomyliłem... (za długo siedzę w branży)
2. Do profi audio już zamawiam kartę zewnętrzną (naturanlnie, owo line in miało być tyko WSPOMAGACZEM...)
3.A to dziadostwo dalej brumi, co ciekawe na stacjonarnym kompie z chipem REALTEKa zauwazyłem zjawisko podobne, ale brum 30Hz jest chyba poza pasmem przenoszenia tego chipa więc nagrywają się tylko jego harmoniczne, ale analizator WaveLaba pokazuje niezbicie, a i wskaźniki poziomu nie kłamią (-30dB sygnału wchodzącego pomimo wyjętej wtyczki i wyciszonych pozostałych wejść). Mało tego, nagrałem to, znormalizowałem i obejrzałem wav`a!
4. Jutro testuję to na takim samym ASUSIE w salonie, mam nadzieję
że nie będę musiał jechać z Tym na Taiwan, bo wrocławski serwis Orika
nie bardzo rozumiał jaki mam problem ;)
1. Wejść MIC i LINE in nie pomyliłem... (za długo siedzę w branży)
2. Do profi audio już zamawiam kartę zewnętrzną (naturanlnie, owo line in miało być tyko WSPOMAGACZEM...)
3.A to dziadostwo dalej brumi, co ciekawe na stacjonarnym kompie z chipem REALTEKa zauwazyłem zjawisko podobne, ale brum 30Hz jest chyba poza pasmem przenoszenia tego chipa więc nagrywają się tylko jego harmoniczne, ale analizator WaveLaba pokazuje niezbicie, a i wskaźniki poziomu nie kłamią (-30dB sygnału wchodzącego pomimo wyjętej wtyczki i wyciszonych pozostałych wejść). Mało tego, nagrałem to, znormalizowałem i obejrzałem wav`a!
4. Jutro testuję to na takim samym ASUSIE w salonie, mam nadzieję
że nie będę musiał jechać z Tym na Taiwan, bo wrocławski serwis Orika
nie bardzo rozumiał jaki mam problem ;)
Inny asus też tak ma, a i jedna płyta gigabyte z Realtekiem takoż samo
zostało zmierzone że to zakłócenie 20-30Hz ma postać fluktuacji cyfrowej
a więc ewidentnie ten chip tak ma!
Pozostaje zakleić dziurkę line-in plasteliną...
zostało zmierzone że to zakłócenie 20-30Hz ma postać fluktuacji cyfrowej
a więc ewidentnie ten chip tak ma!
Pozostaje zakleić dziurkę line-in plasteliną...
...Pozostaje zakleić dziurkę line-in plasteliną......
Mój też tak ma
. Dziury nie zaklejałem tylko wyblokowałem w cholerę w BIOSIE, dokupiłem z grosze Creative MP3 USB i zapomniałem o tym smutnym temacie.

Mój też tak ma

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS