...przeczytałem całość i nie kumam , jak może być kogoś muzyka inspiracją do tworzenia mojej ? inspiracją mogą być jakieś wydarzenia , plenery , obrazy , nawet jakiś dołek psychiczny , czy też odwrotnie radość lub euforia. Ja rozumiem że coś jest na topie i można czuć jak jedno z drugiego się wykluwa , ale wtedy mamy do czynienia z zamierzoną produkcją z czymś co nie ma odbiegac od jakiś standardów praktycznie narzuconych z góry , a nie z tym co płynie z mojej duszy....
Inspiracją może być klimat danego utworu, czy nawet jakaś zagrywka, motyw (wtedy to już coś w stylu remiksu - sprawa oryginalności tak powstałego dzieła też jest dyskusyjna) Inspirować się można brzmnieniem jakiegoś instrumentu lub całości nagrania.
Nie mówię, że dobrze jest jak na 80% nowych płytach pop jest prawie identyczny beat, bo to jest jakaś ślepa moda i w sumie taki głupi konserwatyzm. Ale ludzie lubią to co znają, to po co zmieniać...
Przecież cała muzyka samplowana w której są kawałki cudzych utworów jest niejako inspirowana bezpośrednio muzyką. I jakkolwiek 95% takich utworów to IMHO (i nie tylko IMHO) dno/badziewie/anty-sztuka, to jestem pewien, że jest te 5% które jest w stanie wybronić sampling jako taki.
Pozdrawiam
Inspiracje
www.myspace.com/pchelki
Re: Inspiracje
Witam
Oczywiście czyjaś muzyka może być inspiracją dla Twórcy. Wielu było polskich choćby muzyków, którzy ewidentnie tworzyli inspirowani polską muzyką ludową np. Chopin, czy Szymanowski...
Ja sam tez przyznam się z podniesionym czołem, że tworzę czasem zainspirowany czyjąś muzyką...ale na pewno nie jest to odtwórcze, a poza tym ktoś kto w ten sposób tworzy nigdy nie jest zainspirowany pojedynczym twórcą i konkretną muzyką. Zawsze jest to melanż wpływów i inspiracji. Odważę się na tezę, że nie ma na świecie muzyka, który by tworzył bez inspiracji czyjąś muzyką. Muzyk-Twórca wyrasta na tle i podłożu jakiejś muzyki i ona zwasze będzie go inspirować czy on tego chce czy nie.
pozdrowienia
Oczywiście czyjaś muzyka może być inspiracją dla Twórcy. Wielu było polskich choćby muzyków, którzy ewidentnie tworzyli inspirowani polską muzyką ludową np. Chopin, czy Szymanowski...
Ja sam tez przyznam się z podniesionym czołem, że tworzę czasem zainspirowany czyjąś muzyką...ale na pewno nie jest to odtwórcze, a poza tym ktoś kto w ten sposób tworzy nigdy nie jest zainspirowany pojedynczym twórcą i konkretną muzyką. Zawsze jest to melanż wpływów i inspiracji. Odważę się na tezę, że nie ma na świecie muzyka, który by tworzył bez inspiracji czyjąś muzyką. Muzyk-Twórca wyrasta na tle i podłożu jakiejś muzyki i ona zwasze będzie go inspirować czy on tego chce czy nie.
pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...