Yamaha S03 - problem z MIDI
witam , mój problem z którym nie mogę sobie poradzić jest następujący : kolega zakupił Yamahę s03 i podłączyliśmy ją najpierw za pomocą interfejsu midi do kompa z Cubase (komp bardzo stary -zegar 166 ,Cubase VST 3.05) aby posłuchać jak brzmią midy na niej.Mimo wpisu odpowiednich wartości MSB i LSB oraz Program Change na każdej ścieżce grają same piana .Jak już udało się przypadkiem że zaskoczył prawidłowo jakiś utwór to już następne grały bez problemu.Jednak wystarczyło wyjść z Cubase na chwilę i powrócić do niego ponownie aby problem powrócił z powrotem. S03 podłączyliśmy następnie do mojego Motifa i mimo wpisania znowu odpowiednich komunikatów dalej graja jakieś inne barwy ...., podłaczliśmy inne moduły( m.in.Korg 05rw,Roland GW7) i nie było problemu.Zmienialiśmy ustawienia midi w S03 i dalej nic. Receive CC jest ustawiony na omni i dalej nic.Sam nie wiem co mam zrobić , wygląda na to tak jakby klawisz nie przyjmował komunikatów CC0 i CC32 oraz Program Change -mimo że w klawiszu ustawienia midi dotyczące tych komunikatów ustawione są na "on", może ktoś z was wie gdzie tkwi przyczyna tego mojego problemu, z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc...., pozdrawiam
Re: Yamaha S03 - problem z MIDI
Brat ma ten sam model klawisza, jednak troche lepszy komputer i korzysta z Cubase SX i nie ma zadnych problemów z połączeniem. Jednak spytam się może bedzie umiał ci jakoś pomóc.
A mam tylko pytanie? Korzystasz z jakiś sterowników ASIO?? Może to one powodóją konflikt? albo ich brak?

A mam tylko pytanie? Korzystasz z jakiś sterowników ASIO?? Może to one powodóją konflikt? albo ich brak?
To co myślisz jest nieważne. Istotne to co tworzysz.
......
wydaje mi się że musi chyba byc coś w klawiszu poprzestawiane , gdyż nie chce współdziałać również z Yamahą Motif , a jak podłączyliśmy moduł Korga 05 rw do kompa i do mojego klawisza to działał bez zarzutu. On( S03) po prostu nie widzi komunikatów MSB I LSB z którego banku brzmień ma korzystać ( dla GM powinno być: CC-000 , CC32-000 ) gra z pierwszego lepszego i do tego najczęsciej jeszcze grają same piana na ścieżkach.a najdziwniejsze jest to że jak juz jakiś utwór zaskoczy i gra Ok to kilka następnych również działa bez zarzutu, wystarczy wyłączyć klawisz albo Cubase i problem wraca z powrotem , podłączałem juz kilka klawiszy i modułów z kompem i innymi klawiszami i nie miałem nigdy takich problemów jak z tą Yamahą S03 , sam nie wiem co mam dalej zrobic , wydaje mi się że gdzieś przegapiam jakiś szczegół w ustawieniu klawisza
wydaje mi się że musi chyba byc coś w klawiszu poprzestawiane , gdyż nie chce współdziałać również z Yamahą Motif , a jak podłączyliśmy moduł Korga 05 rw do kompa i do mojego klawisza to działał bez zarzutu. On( S03) po prostu nie widzi komunikatów MSB I LSB z którego banku brzmień ma korzystać ( dla GM powinno być: CC-000 , CC32-000 ) gra z pierwszego lepszego i do tego najczęsciej jeszcze grają same piana na ścieżkach.a najdziwniejsze jest to że jak juz jakiś utwór zaskoczy i gra Ok to kilka następnych również działa bez zarzutu, wystarczy wyłączyć klawisz albo Cubase i problem wraca z powrotem , podłączałem juz kilka klawiszy i modułów z kompem i innymi klawiszami i nie miałem nigdy takich problemów jak z tą Yamahą S03 , sam nie wiem co mam dalej zrobic , wydaje mi się że gdzieś przegapiam jakiś szczegół w ustawieniu klawisza
...wydaje mi się że gdzieś przegapiam jakiś szczegół w ustawieniu klawisza...
Owszem, przegapiasz szczegóły. Z tym, że nie w klawiszu ale w podstawowej obsłudze Cubase. Naucz się nie korzystać z Inspektora lecz z wpisywania komunikatów bezpośrednio na tracku, czyli z edytora dawniej (chyba) Grid, a obecnie List (SX). A jeśli już korzystasz z Inspektora to doczytaj jak zapisać prawidłowo jego ustawienia, przyda sie niejeden raz.
Owszem, przegapiasz szczegóły. Z tym, że nie w klawiszu ale w podstawowej obsłudze Cubase. Naucz się nie korzystać z Inspektora lecz z wpisywania komunikatów bezpośrednio na tracku, czyli z edytora dawniej (chyba) Grid, a obecnie List (SX). A jeśli już korzystasz z Inspektora to doczytaj jak zapisać prawidłowo jego ustawienia, przyda sie niejeden raz.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS