Sampler, bit-maszyna czy PC

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
tomekk
Re: Sampler, bit-maszyna czy PC

Post autor: tomekk » poniedziałek 06 lut 2006, 13:23

Masz racje, tak. Liczą sie umiejętności, talent i wyobraźnia.

Może faworyzowanie tych maszynek z mojej strony wynika z miłości do nich hehe

Pozdrawiam

RAFALSS

Post autor: RAFALSS » poniedziałek 06 lut 2006, 15:48

OK

WSZYSTKO ŁADNIE PIĘKNIE, PISZECIE ZE NIE LICZY SIĘ VIRTUAl CZY HARDWARE TYLKO UMIEJĘTNOŚCI, JEST W TYM NAPEWNO DUZO RACJI

TYLKO PYTANIE

CZY TĄ RACJE MÓGŁBY MI KTOŚ POPRZEĆ JAKIMŚ KONKRETNYM PRZYKLADEM???

DLACZEGO WIĘKSZOŚĆ KICK DRUMOW, W TRYBIE DRY, TAK BEZNADZIEJNIE BRZMI PO WSTAWIENIU ICH DO NP. REDRUMA??

CZY TO SĄ LIPNE PRÓBKI?? MOZE MACIE DOSTĘP DO JAKIŚ MIĘSISTYCH PRÓBEK

CAŁY CZAS POZDRO
Producent muzyczny

KYMY

Post autor: KYMY » poniedziałek 06 lut 2006, 16:40

DLACZEGO WIĘKSZOŚĆ KICK DRUMOW, W TRYBIE DRY, TAK BEZNADZIEJNIE BRZMI PO WSTAWIENIU ICH DO NP. REDRUMA??

CZY TO SĄ LIPNE PRÓBKI?? MOZE MACIE DOSTĘP DO JAKIŚ MIĘSISTYCH PRÓBEK

CAŁY CZAS POZDRO ...

Ogólnie rzecz biorąc stosuje się łączenie brzmień- np. bbas + coś tam + jakiś pstryczek. Każdy ma swój patent, albo kilka.

Ale dojdziesz do tego tylko doświadczalnie...

A czy maszyna, czy pc?

Ja mam wrażenie, że maszyny "biją" równiej, są bardziej muzykalne- ale to może być tylko autosugestia.

Jak brzmi próbka w trybie "dry" zależy jak była samplowana: jeśli z efektem, z kompresją brzmi "dobrze"- ale ja uważam że nie ma złych próbek- to kwestia pomysłowości...

RAFALSS

Post autor: RAFALSS » poniedziałek 06 lut 2006, 16:48

OD KOZENI BITY HIP HOPOWE NIE BYLY TAK UROZMAICANE I PRZEISTACZANE JAK TO DZISIAJ MA MIEJSCE, KIEDYS PODSTAWĄ DOBREGO BITU BYŁA STOPA ( TAKA ŻE CZUŁO SIĘ JĄ W NAWET W WORECZKU ŻÓŁCIOWYM) MIĘSISTY WERBEL I DELIKATNY ALE SŁYSZALNY HIHAT. DO TEGO EWENTUALNIE JAKIS BASIK NO I OCZYWISCIE WOKAL. TERAZ DLA WIELU PRODUCENTÓW NIE MA TO ZNACZENIA CZY STOPA BRZMI MIĘSISCIE CZY JAK BYM OŁÓWKIEM O PARAPET UDEŻAŁ. MAM WIELE SWOICH PATENTÓW NA OSZUKANIE SŁABYCH PRÓBEK ALE CAŁY CZAS POSZUKUJE INNYCH ROZWIĄZAŃ BO BYĆ MOZE SIE MYLE I MASZYNA ZAŁATWIŁA BY WSZYSTKO...

CZY KTOŚ MÓGŁBY DAĆ MI PRZYKŁAD DOBREGO KOMPRESORA SYMULUJĄCEGO DŹWIĘK LAMPY W SOFCIE??

ALBO ZDRADZIĆ JAKIS MAŁO PRYWATNY PATENT NA UZYSKANIE CIEPLUTKIEGO BRZMIENIA??? CZY VOXENGO TO DOBRE PLUGI???
Producent muzyczny

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 06 lut 2006, 18:12

Bo masz dziadowską kartę dźwiękową, dlatego. A jak masz dobrą, to zabrzmi z tej karty nawet lepiej niż ze starego sprzętu z przeciętnymi (jak na dzisiejsze standardy) przetwornikami.

I WYŁĄCZ WRESZCIE TEGO CHOLERNEGO CAPSLOCKA BO OCZY BOLĄ! NIE SŁYSZAŁEŚ O NETYKIECIE???

richtig

Post autor: richtig » poniedziałek 06 lut 2006, 18:14

CZY KTOŚ MÓGŁBY DAĆ MI PRZYKŁAD DOBREGO KOMPRESORA SYMULUJĄCEGO DŹWIĘK LAMPY W SOFCIE??

ALBO ZDRADZIĆ JAKIS MAŁO PRYWATNY PATENT NA UZYSKANIE CIEPLUTKIEGO BRZMIENIA??? CZY VOXENGO TO DOBRE PLUGI???...

ISTNIEJE WYSZUKIWARKA

:)
www.myspace.com/pchelki

RAFALSS

Post autor: RAFALSS » poniedziałek 06 lut 2006, 20:07

DZIĘKI za wypowiedzi

jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to prosze o wpis

pozdrawiam
Producent muzyczny

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 06 lut 2006, 22:44

Ja myśle poprostu żebyś zaopatrzył sie w pożądny zestaw probek. Jesli faktycznie nie masz karty, to jak najszybciej zaopatrz się w przyzwoite minimum (czyt. 24bit,ASIO) - wiecej filozofi nie ma.

Potem dopiero dochodzą kosmetyczne dodatki jak procesory dynamiki , korekcja itp. Jesli nie użyjesz dobrych źródel NIE MA SZANS NA DOBRE BRZMIENIE.

Awatar użytkownika
StereoCult

Post autor: StereoCult » poniedziałek 06 lut 2006, 22:47

nic dodac nic ujac

ELEKTRON MASCHINE DRUM SPS 1

mialem okazje pracowac na tym .. moze sterylne brzmieni ale bit maszynka i nie tylko!! pierwsza klasa :)

ODPOWIEDZ