Dysk SATA II - problem

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
netes
Re: Dysk SATA II - problem

Post autor: netes » niedziela 22 sty 2006, 22:45

Zauważyłem, usłyszałem , że podczas szybkich ruchów kursora - słychać , że dysk coś robi.Może to normalne ?!!!

Oj na pewno to nie jest normalne.

A może masz zainstalowane jakiś niepotrzebny soft sterujący, który co chwila coś w tle robi. To tylko takie wytłumaczenie widzę.

Pewny jesteś, że nie masz jakiegoś trojana, wirusa etc.

Co to za mysz wogóle, zwykła szeregowa czy jakaś specjalna inna na sterownikach. Może wchodzi w konflikt z jakimś innym urządzeniem. Nie masz czasem konfliktów w menedżerze urządzeń ?

Mylisz się, w XP to całkiem normalne, nie u każdego tak jest, ale w dużej części systemów owszem i jest to rzecz normalna. Pracujące w tle usługi i procesy kiedy nic się nie dzieje "robią swoje" i nawet ruch myszką może spowodować szperanie po dysku.

Dyski i kontrolery raczej powinny być na starcie wykryte automatycznie bez żadnych dodatkowych czynności. Potem można instalować dodatkowe sterowniki firmowe.

Zależy w jakiej sytuacji i na jakim systemie .

Masz możliwośc przełączenia dysku z SATA na zwykły kontroler ATA. Czy sytuacja ma się podobnie ? Głośna praca + praca w tle podczas przesuwania myszką....

Jak Ty to widzisz? Bo nie wiem jak można podłączyć SATA pod ATA .

w menadzerze mam konflikt PCI DEVICE ?

To nie konflikt, po prostu nie zainstalowałeś sterowników od jakiegoś urządzenia.
Pozdrawiam

fatar

Post autor: fatar » niedziela 22 sty 2006, 22:47

jak wysłac Ci ten rapor HD Tach????

fatar

Post autor: fatar » niedziela 22 sty 2006, 22:59

mogę opisać ten test HD Tach

w oknie gdzie jest burst speed wykres

1 scsi ultra 320

2 mój dysk(wykres podświetlony na czerwono) jest 197,2 mb/s

w prawym oknie jest jeszcze opis:

Random acess 13.0 m/s

Cpu utilization 4%

Average read 52.9 MB/S

pozdrawiam

WG

Post autor: WG » niedziela 22 sty 2006, 23:02

netes:

No jeżeli to szperanie po dysku to w sumie ok. No ale jeżeli nagle dysk "mieli" przez kilka sekund i to wyraźnie słychać, mi to by się nie podobało.

Bo nie wiem jak można podłączyć SATA pod ATA

Oj. Racja

Przydała by się ikonka "pacnąć w czoło"

fatar: jak wysłac Ci ten rapor HD Tach????

Wyniki tylko te główne wklej tutaj.

WG

Post autor: WG » niedziela 22 sty 2006, 23:04

...mogę opisać ten test HD Tach

Poddaje się bo tutaj (wyniki) masz wszystko glanc.

Może netes na coś wpadnie mi brak pomysłu już.

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » niedziela 22 sty 2006, 23:34

...netes:

No jeżeli to szperanie po dysku to w sumie ok. No ale jeżeli nagle dysk "mieli" przez kilka sekund i to wyraźnie słychać, mi to by się nie podobało.

Tu się zgodzę jak najbardziej , mi np. tylko mruga króciutko dioda od HDD jak ruszam myszką, ale tak "tylko tylko" i to momencik dosłownie .

A jeżeli faktycznie jest to "mielenie" to wypadałoby najpierw wyłączyć tego firewalla, sprawdzić rezultat. Jak nie pomoże to zabrać się za wyłączanie niepotrzebnych usług, bo można zwolnić naprawdę sporo pamięci. Wprawdzie nie sądzę, żeby przyczyną było zbyt mało pamięci , ale któraś z usług może po prostu coś cały czas robić, tak jak np. indeksowanie. Zapoznaj się ze stronami podanymi w linkach i postępuj zgodnie z wskazówkami , a nóż się uda. Jeszcze raz - jesli chodzi o głośność to niestety te dyski tak mają, można je co najwyżej wyciszać, prostym i niedrogim rozwiązaniem są, jak napisałem, Cooltek Disk Silencer, albo, jeśli dysk ma nie za wysoką temperaturę, położenie go na gąbce/piance, tak aby tłumiła drgania.
Pozdrawiam

fatar

Post autor: fatar » wtorek 24 sty 2006, 00:32

Witam !!!

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Może problem tkwi w tym że nie mam kontrolera np.tego typu jak:Kontroler S-ATA-II RAID Adaptec 1420SA KIT.

Mój dysk jest wpięty tylko w gniazdo na płycie głównej.

Pozdrawiam.Krzysiek

ODPOWIEDZ