Wtyczki VST do usuwania pop-ów?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:
Re: Wtyczki VST do usuwania pop-ów?

Post autor: Tadeo » piątek 06 sty 2006, 19:09

Zupelnie inna sprawa, ze nie zawsze w ogole pomoze pop filter, jesli osoba przed mikrofonem nie bedzie umiala kontrolowac zglosek wybuchowych. I czesto wlasnie taki, wynikajacy z nieumiejetnosci wokalisty jest wysoki i szeroki w pasmie....

różnie bywa

Awatar użytkownika
ukaef
Kontakt:

Post autor: ukaef » piątek 06 sty 2006, 20:43

A słyszałeś o pończoszce przed mikrofonem? Praktycznie w każdym domu mieszka jakaś kobieta...

...

Już zskonstruowałem sobie taki filterek. Nie pomaga za zbytnio, bardziej przydał się do tego, że nie zaplułem mikrofonu na śmierć ;)

Uwierzcie że na Shurze c608 nie da się kontolować ŻADNYCH głosek :)

Mysłałem po prostu że istnieją jakieś wtyczki, które by sobie poradziły. W Auditionie (TO NOWA WERSJA COOL EDITA) jest jakiś DePopper ale lipnie działa. Ja zaznaczam każdy fragmencik gdzie jest puknięcie i koryguję je matrycą FFT na odpowiednich niskich częstotliwościach...
:)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 06 sty 2006, 20:49

POżycz od mamy lub żony starą pończoche, nawiń na kawałek twardego drutu i przymocuj do statywu. To jedyny sensowny filtr. A mikrofonu używaj z lekkiej odleglości. Kiedy juz nagrasz z popami to sprawa jest stracona. To kilka minut roboty z zaoszczedza wiele straconych przy monitorze.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 06 sty 2006, 20:51

Ale to juz pewnie wiesz , wiec nie pisze wiecej o takich oczywistych rzeczach. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » sobota 07 sty 2006, 00:36

można też czasami jesli już nie ma ratunku poprostu pobrać sobie przeszczep litery z lini wokalu w innym miejscu i wszczepić w to samo miejsce w którym było znieksztalcenie lub bop (oczywiście chwasta wyciąć) tak aby nie było śladu, operacja pracochłonna ale daje efekty, ostatnio udało mi się poprawić poważny błąd w tekscie kiedy już artysta był ho ho daleko a robilem mix i nie bylo możliwości poprawki.

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » sobota 07 sty 2006, 11:12

...POżycz od mamy lub żony starą pończoche..

Widac ze kolega nie jest rokendrolowy.. To powinno brzmiec inaczej:

Zdejmij lasce ponczoszki..a kiedy juz skonczycie przydadza ci sie do wykonania POP-filtra.. Takich rzeczy sie nie pozycza.. to sie zabiera jak trofeum
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 07 sty 2006, 12:22

Ja zaznaczam każdy fragmencik gdzie jest puknięcie i koryguję je matrycą FFT na odpowiednich niskich częstotliwościach......

Liniowa modyfikacja FFT (zmiana współczynników) jest tożsama z filtracją. Jeśli filtr nie działał a FFT zadziałał, to znaczy, że filtr był zły.

ODPOWIEDZ