Aloha! (Wypadałoby się przywitać, jest to mój pierwszy post na owym forum!)
Mam 2 pytanka w sumie
1) czy ktos miał okazje "pobawić się" na Digidesign digi 002 szczególnie o rackową wersję mi chodzi? czy to daje rade ? ogólnie do homerecordingu? jakies zalety, wady? przeglądałem strony troche wiem, ale chodzi mi o testy itp :)
2)wybrałem pewnego kompa i sie zastanawiam czy bedzie sie nadawał do tego homerecordingu. oto specyfikacje:
procesor: Intel Pentium D 820 ,cache 2x1MB, obsługa 64bit, technologia antywirusowa XD Bit, technologia EIST, FSB 800MHz, architektura 90nm, socket 775
płyta główna: z chipsetem Intel i945P
pamięć: Goodram 2x 512mb DDRII 533Mhz
dysk twardy: WD 160GB Serial ATA 7200 8MB cache + 40gb Seagate
karta grafiki: Ati X300 128MB PCI-Express
karta dźwiękowa: 6-kanałowa karta muzyczna Intel® High Definition Audio (tutaj pytanko, czy moze być taka karta? bo w sumie Digi 002 łączy się przez port Firewire...
Napęd: co leprze lite-on czy lg ? a moze jeszcze cos ?
Inne: obudowa Midi ATX z mocnym 400W i cichym (26dB) zasilaczem z filterm PFC (tak było napisane)
hmm...i co teraz byscie w nim zmienili, co jest nie tak, jakies rady? jestem początkujący wiec prosze nie najezdzac na mnie za bardzo ze czegoś nie zauwazyłem lub cos nie tak... i co z zasilaczem itd. ?
pozdrawiam i z góry dziękuj!
Digi 002 rack, komputer?
Jestem początkujący w tych studyjnych zajawkach !
Re: Digi 002 rack, komputer?
karta dźwiękowa: 6-kanałowa karta muzyczna Intel® High Definition
witaj
mając digi 002 ta karta 6kanałowa nie będzie Ci potrzebna
z digi 002 otrzymujesz dodatkowo oprogramowanie które do twoich potrzeb w zupełności mysle ze wystarczy. Czy już wcześniej pracowałeś na jakimś programie muzycznym ?
witaj

z digi 002 otrzymujesz dodatkowo oprogramowanie które do twoich potrzeb w zupełności mysle ze wystarczy. Czy już wcześniej pracowałeś na jakimś programie muzycznym ?
Jesli chodzi o digi002 jest bardzo dobra
wszystko działa z PC bez problemowo ja nagrałem na nim kilka produkcji i było bez najmniejszego problemu, co ciekawe używalem programu NUEND a nie dostarczonego wraz z kartą protoolsa LE ktorego zresztą nie lubię bo ma zaledwie 32ślady audio. W Nuendo masz tyle ile chcesz (wlaściwie tyle ile komp uciągne ale mnie ciagnie czasami i 70-80 bylało nqwet do 100)
Karta poza driverami ktore są z nią nie potrzebuje żadnych ustawień u mnie zadziałala z biegu.
Przacuję przy nast konfiguracji P 4 2,8GHZ 1Giga ram , 3 HD po 128Mb.
Przy pomocy tego zestawu nagralem i wyprodukowalem międzi innymi ostatnią płytkę HomoTwist "Demonologic".
Karta jest wygodna bo uniwersalna ma w sumie 18 in łącznie z ADAT +midi.
Będę jeszcze testowal RME Fireface 800 jakoś za tydzień mam dostać egzemplaż to mogę podzielić się spostrzeżeniami, zamierzam sobie drugie przenośne stanowisko założyć a RME ma bardzo dobre parametry, jest mniejsza poza tym digi002 już mam do dyspozycji a no protoolsie i tak nie przepadam robić (małym).
Pozdrawiam
ot co, protools ginie we mgle
jesli sie nie lubi na nim pracowac to mysle ze sensowniej jest zakupic cos z motu lub jak przedmowca wspomniał-rme. wówczas zapłacisz za sprzęt a nie dodatkowo za oprogramowanie którego de facto nie wykorzystasz
jesli sie nie lubi na nim pracowac to mysle ze sensowniej jest zakupic cos z motu lub jak przedmowca wspomniał-rme. wówczas zapłacisz za sprzęt a nie dodatkowo za oprogramowanie którego de facto nie wykorzystasz
...karta dźwiękowa: 6-kanałowa karta muzyczna Intel® High Definition
witaj
z digi 002 otrzymujesz dodatkowo oprogramowanie które do twoich potrzeb w zupełności mysle ze wystarczy. Czy już wcześniej pracowałeś na jakimś programie muzycznym ?...
nie za bardzo ale ja dopiero zaczynam..najpierw chce kupic komputer..później chce jeszcze bardziej sie zagłebic w teorie, zdobyc jakies doświadzczenia a w przyszłości kupić może digi 002 a moze coś innego przypadnie mi do gustu..musze odbyc sporo praktyk.. :)
p.s. a co byscie zmienili w tym kompie ? co z zasilaczem itp. zeby nie było za głośno ? :) chyba ze to nie jest głośno...
witaj

z digi 002 otrzymujesz dodatkowo oprogramowanie które do twoich potrzeb w zupełności mysle ze wystarczy. Czy już wcześniej pracowałeś na jakimś programie muzycznym ?...
nie za bardzo ale ja dopiero zaczynam..najpierw chce kupic komputer..później chce jeszcze bardziej sie zagłebic w teorie, zdobyc jakies doświadzczenia a w przyszłości kupić może digi 002 a moze coś innego przypadnie mi do gustu..musze odbyc sporo praktyk.. :)
p.s. a co byscie zmienili w tym kompie ? co z zasilaczem itp. zeby nie było za głośno ? :) chyba ze to nie jest głośno...
Jestem początkujący w tych studyjnych zajawkach !