Klips - kardioida czy dookólny?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
redshad11
Klips - kardioida czy dookólny?

Post autor: redshad11 » czwartek 24 lis 2005, 10:54

Witam

Jestem filmowcem i realizuję film dokumentalny - dużo wywiadów we wnętrzach, jednak nie zawsze idealnie cichych. Sporadycznie wywiady w plenerze. Jaki typ bezprzewodowego mikrofonu typu "klips" byłby dla mnie najodpowiednieszy - kardioida czy dookólny?

Na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że kardioida pozwoliłaby nieco lepiej odseparować dźwięki tła. Czy dobrze wnioskuję?

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: Klips - kardioida czy dookólny?

Post autor: Tadeo » czwartek 24 lis 2005, 11:17

...Witam

Jestem filmowcem i realizuję film dokumentalny - dużo wywiadów we wnętrzach, jednak nie zawsze idealnie cichych. Sporadycznie wywiady w plenerze. Jaki typ bezprzewodowego mikrofonu typu "klips" byłby dla mnie najodpowiednieszy - kardioida czy dookólny?

Na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że kardioida pozwoliłaby nieco lepiej odseparować dźwięki tła. Czy dobrze wnioskuję?...

masz rację. dookólny w tej sytuacji to po prostu masakra.

masz jeszcze inne rozwiazanie- shotgun nad rozmowcą

Awatar użytkownika
Koval

Post autor: Koval » czwartek 24 lis 2005, 11:54

......Witam

Na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że kardioida pozwoliłaby nieco lepiej odseparować dźwięki tła. Czy dobrze wnioskuję?...

masz rację. dookólny w tej sytuacji to po prostu masakra.

masz jeszcze inne rozwiazanie- shotgun nad rozmowcą...

jesli masz dobra kapsule( a nie badziewie dolaczane do zestawow np. sennheisera za 300 zl) mic to moze byc dookolna , ale zaloz bramke i bedzie ok.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 24 lis 2005, 13:55

jesli masz dobra kapsule( a nie badziewie dolaczane do zestawow np. sennheisera za 300 zl) mic to moze byc dookolna , ale zaloz bramke i bedzie ok....

wszyscy wiemy jak pracuje bramka.

Tu chodzi raczej o odizolowanie porządanego źródła od reszty niepotrzebnych dźwięków

redshad11

Post autor: redshad11 » czwartek 24 lis 2005, 16:09

Witam.

Może uściślę, że wybór idzie między kapsułą ME-2 sennheisera a ME-4. Nie stać mnie niestety na lepsze kapsułki.

Czy są jakieś minusy ME-4 w stosunku do ME-2?

Słyszałem, że są zmiany w poziomie dźwięku, kiedy "obiekt" rusza głową, a także że ME-4 jest wrażliwy na wiatr oraz ma duży efekt "pop".

Czy to prawda?

redshad11

Post autor: redshad11 » czwartek 24 lis 2005, 16:49

> Nie ma większej róznicy w kierunkowości pomiędzy ME2 a ME4 (jest naprawdę minimalna). Oba mikrofony oferują przyzwoitą jakość, ale bez większych rewelacji.

Hmm, to ciekawe co piszesz. Wg specyfikacji ME4 jest kardioidą, ME2 jest dookólny, więc jakaś różnica powinna być...

A powiedz jak radzi sobie ME2 w pomieszczeniach, gdzie nie jest idealnie cicho? Albo na ulicy?

ODPOWIEDZ