Nagrywanie na minidisc
Witam. Mam pytanie. Potrzebuję przenośnego sprzętu do nagrywania efektów. Albo mówiąc trochę nie po polsku backgrund'ów. Chodzi o ciche rozmowy z kawiarń, atmosferę dworców, ulicę, kroki itp. Oczywiście stereo. Czy ktoś ma doświadczenie z nowymi (albo starymi) modelami MD? Czy wystarczy dobry mikrofon stereofoniczny sony (np. ECM-MS907) żeby jakość nagrania była porównywalna z jakością CD? Czy wejścia minidisc'ów nie szumią przy niskim poziomie nagrania? Jest to dla mnie dość ważna sprawa dlatego proszę jeśli ktoś coś wie o pomoc. Pozdrawiam.
muzyk
-
- Kontakt:
Re: Nagrywanie na minidisc
Nie polecam...
o ile się orientuję to taki MD to kompresja 5:1 a i mikrofony średnio zbierają - miałem takiego - owszem nagrywać to nagrywa - ale niestety jakość powiem kiepska
co do mobile recordingu to mamy np
Edirol R1 oraz M-Audio cośtam (takie małe cudo)
z większych to ostatnio Sony coś pokazało, no i EdirolR4 oraz coś czego nazwy nie pamiętam - ale mega futurystyczne...
Jesli chcesz nagrywać Semi-Pro i Pro materiał to ja na Twoim miejscu wybrałbym (pod warunkiem że masz $) EdirolaR4
sam na to choruję + jakieś fajne Shogunki :) mniam.
[addsig]
o ile się orientuję to taki MD to kompresja 5:1 a i mikrofony średnio zbierają - miałem takiego - owszem nagrywać to nagrywa - ale niestety jakość powiem kiepska
co do mobile recordingu to mamy np
Edirol R1 oraz M-Audio cośtam (takie małe cudo)
z większych to ostatnio Sony coś pokazało, no i EdirolR4 oraz coś czego nazwy nie pamiętam - ale mega futurystyczne...
Jesli chcesz nagrywać Semi-Pro i Pro materiał to ja na Twoim miejscu wybrałbym (pod warunkiem że masz $) EdirolaR4
sam na to choruję + jakieś fajne Shogunki :) mniam.
[addsig]
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
minidisci troszke szumia - ale i tak bardziej szumia te male mikrofoniki - choc jak dobrze ustawisz to te szumy beda niewielkie i mozna je usunac za pomoca wczesniej wykonanego wzorca do jakiegos programu odszumiajacego......
kompresja to szczegol -jakosc jest naprawde wysoka
zgryweanie ze starszych minidiscow tylko poprzez line - iwec to potrwa
z nowych jest powazny problem ze zgraniem - pozatym nowy ktory ma wejscie mikrofonowe kosztuje kupe kasy(ponad 1000pln)
i bez piracenia sie nie obejdzie - pozatym nowe potrafia zapisywac wav'y wiec problem kompresji nas nie obchodzi
kompresja to szczegol -jakosc jest naprawde wysoka
zgryweanie ze starszych minidiscow tylko poprzez line - iwec to potrwa
z nowych jest powazny problem ze zgraniem - pozatym nowy ktory ma wejscie mikrofonowe kosztuje kupe kasy(ponad 1000pln)
i bez piracenia sie nie obejdzie - pozatym nowe potrafia zapisywac wav'y wiec problem kompresji nas nie obchodzi
Minidisc nie ma szumów własnych. Ja mam topowy model najnowszej serii RH10 i kosztował mniej niż 1000zł ;)
Problemem są mikrofony elektretowe których się używa, one szumią. Niestety MD nie ma preampu na porządną pojemnościówkę, więc albo jakiś rejestrator z preampem, albo MD + preamp + mikrofon, lub MD i mikrofon z wbudowanym preampem.
Natomiast ja używam mikrofonu elektretowego Sony i nie narzekam, tyle że nie potrzebuję bezszumowego dźwięku, bo używam tylko do nagrywania live prób (głos + fortepian) gdzie szumy są niskie w stosunku do dźwięku. Jakość bardzo dobra, choć niestudyjna!
Problemem są mikrofony elektretowe których się używa, one szumią. Niestety MD nie ma preampu na porządną pojemnościówkę, więc albo jakiś rejestrator z preampem, albo MD + preamp + mikrofon, lub MD i mikrofon z wbudowanym preampem.
Natomiast ja używam mikrofonu elektretowego Sony i nie narzekam, tyle że nie potrzebuję bezszumowego dźwięku, bo używam tylko do nagrywania live prób (głos + fortepian) gdzie szumy są niskie w stosunku do dźwięku. Jakość bardzo dobra, choć niestudyjna!
Bardzo dziękuję z informacje. Już wiem na czym stoję. Co do minidisców to ceny są teraz bardzo niskie, najnowszy model można kupić za (czasem dużo) mniej niż 1000zł, a starszy za 300zł, + mikrofon 200zł. Oczywiście na Allegro. Z tego co piszecie myślę, że wystarczy mi wyższy model MD i dobry mikrofon Sony stereo. Zwłaszcza, że zależy mi na tym żeby nie bardzo rzucać się w oczy.;)
Jeszcze raz dzięki.
Jeszcze raz dzięki.
muzyk
...Bardzo dziękuję z informacje. Już wiem na czym stoję. Co do minidisców to ceny są teraz bardzo niskie, najnowszy model można kupić za (czasem dużo) mniej niż 1000zł, a starszy za 300zł, + mikrofon 200zł. Oczywiście na Allegro. Z tego co piszecie myślę, że wystarczy mi wyższy model MD i dobry mikrofon Sony stereo. Zwłaszcza, że zależy mi na tym żeby nie bardzo rzucać się w oczy.;)
Jeszcze raz dzięki....
No i bardzo dobrze :)
W końcu tego używają radiowcy w terenie (no, mikrofony mają lepsze).
Dla wygody kup Hi-MD, można zrzucać przez USB a kompa, no i kasetka 1GB to fajna sprawa.
Jeszcze raz dzięki....
Dla wygody kup Hi-MD, można zrzucać przez USB a kompa, no i kasetka 1GB to fajna sprawa.
Dla wygody kup Hi-MD, można zrzucać przez USB a kompa, no i kasetka 1GB to fajna sprawa....
a wiesz może jakich mikrofonów radiowcy używają?
Mikołaj Trzaska mówił mi, że płytka "Danziger strasenmusik" nagrywana była cała na MD (jakiś starszy model), ale nie pamięta na jakich mikrofonach. A brzmi rewelacyjnie, zwłaszcza odgłosy ulicy są doskonale czytelne.
muzyk