Radiowy głos
-
Cześć.
Czy ma ktoś pomysł jak można osiągnąc efekt głosu jaki wykozystywany jest w stacjach radiowych. np. charakterystyczny głos lektora RMF FM
Wiem, wiem - to kwestia dobrego głosu... ale na pewno nie tylko - czy kompresor i eq wystarczą wg was? jezeli tak to jakie ustawienia proponujecie. Oczywiście dysponuję tylko softem ;))
Pozdrawiam i z gory thx za odpowiedz
Czy ma ktoś pomysł jak można osiągnąc efekt głosu jaki wykozystywany jest w stacjach radiowych. np. charakterystyczny głos lektora RMF FM
Wiem, wiem - to kwestia dobrego głosu... ale na pewno nie tylko - czy kompresor i eq wystarczą wg was? jezeli tak to jakie ustawienia proponujecie. Oczywiście dysponuję tylko softem ;))
Pozdrawiam i z gory thx za odpowiedz
-
- Kontakt:
Re: Radiowy głos
WAVES Gold. Platinium - mają coś takiego jak Voice Brodcast - ustawienia Limitera i kompresora (oraz deesera) - by wydobyć taki "lektorsko-reporterski" sound.
poza tym jesli dobrze pokombinujesz z Limiterem i Compressorem to też cosik takiego uzyskasz.
Robiłem czasami myk polegający na obniżeniu głosu o 2 nuty (z zachowaniem czasu trwania) - potem Limiter i Compressor - dawało to czasami MEGA brzmienie, z głosu takiego sobie. (ale trzeba z tym kombinować by nie przekombinować)
[addsig]
poza tym jesli dobrze pokombinujesz z Limiterem i Compressorem to też cosik takiego uzyskasz.
Robiłem czasami myk polegający na obniżeniu głosu o 2 nuty (z zachowaniem czasu trwania) - potem Limiter i Compressor - dawało to czasami MEGA brzmienie, z głosu takiego sobie. (ale trzeba z tym kombinować by nie przekombinować)
[addsig]
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
...
Czyli robiles tzw "niedzwiadka"..
Trzeba miazdzyc kompresja wielopasmowa i chamskim limiterem.. Desser tez nie powinien proznowac.. Pokombinuj z parametrem release w limiterze - on musi byc ustawiany z wyjatkowa precyzja - jak przedobrzysz lub niedodobrzysz to nie bedzie efektu.. Efekt koncowy wizualnie przypomina jednolita bryle na wykresie w kompie hihihihihih...
[addsig]
...
Czyli robiles tzw "niedzwiadka"..

Trzeba miazdzyc kompresja wielopasmowa i chamskim limiterem.. Desser tez nie powinien proznowac.. Pokombinuj z parametrem release w limiterze - on musi byc ustawiany z wyjatkowa precyzja - jak przedobrzysz lub niedodobrzysz to nie bedzie efektu.. Efekt koncowy wizualnie przypomina jednolita bryle na wykresie w kompie hihihihihih...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)
-
...Cześć.
Pozdrawiam i z gory thx za odpowiedz...
Waves MaxxBass pomaga zrobić tzw. commercial voice...Poczytaj na www.waves.com
P.S. Dobry głos, mikrofon i tor audio to podstawa...ale czemu by nie spróbować
Pozdrawiam i z gory thx za odpowiedz...
Waves MaxxBass pomaga zrobić tzw. commercial voice...Poczytaj na www.waves.com

P.S. Dobry głos, mikrofon i tor audio to podstawa...ale czemu by nie spróbować

A potem na reklamówkach w Multikinie krew z uszu leci

-
...WAVES Gold. Platinium - mają coś takiego jak Voice Brodcast - ustawienia Limitera i kompresora (oraz deesera) - by wydobyć taki "lektorsko-reporterski" sound.
...
niestety mnie na waves'y nie stac. uzywam cool edita. jezeli moglby ktos zaproponowac ustawienia wlasnie do niego - bawilem sie hard limiterem ale to nie to...:roll:
a moze ktos zna free zrodlo waves platinium? mile widziane tez intrukcje jak go zainstalowac na cool edicie
pozdrawiam
...
niestety mnie na waves'y nie stac. uzywam cool edita. jezeli moglby ktos zaproponowac ustawienia wlasnie do niego - bawilem sie hard limiterem ale to nie to...:roll:
a moze ktos zna free zrodlo waves platinium? mile widziane tez intrukcje jak go zainstalowac na cool edicie
pozdrawiam

Jak na mój słuch to tam jeszcze jest jakiś sample-divider. Przecież taki "eremefowy" głos niemiłosiernie dzwoni.
A co do zarzutu, że w kinie krew leci - to owszem, ale nigdy nie zaszkodzi wiedziec co zrobic, żeby leciała :)
Pozdrawiam
A co do zarzutu, że w kinie krew leci - to owszem, ale nigdy nie zaszkodzi wiedziec co zrobic, żeby leciała :)
Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki
Wczoraj na jednej imprezce (ogłoszenie wyników konkursu "połowy poetyckie" w Gdyni) słyszałem niesamowicie radiowy głos. Pięknie całość brzmiała, głeboko i niesamowicie ciepło...
No i tak:
- mikrofon Shure PG1.1 (najgorszy Shure jaki istnieje)
- prosty powemixer
- słabiutkie kolumienki LDM
no i najważniejszy element całego zestawu:
- lektor: aktor Jerzy Kiszkis
i to wystarczyło.
Przykro mi ale bez tego ostatniego elementu...
No i tak:
- mikrofon Shure PG1.1 (najgorszy Shure jaki istnieje)
- prosty powemixer
- słabiutkie kolumienki LDM
no i najważniejszy element całego zestawu:
- lektor: aktor Jerzy Kiszkis
i to wystarczyło.
Przykro mi ale bez tego ostatniego elementu...
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
ja mam "radiowy głos" np. po zimnej Warce...

Robiłem czasami myk polegający na obniżeniu głosu o 2 nuty (z zachowaniem czasu trwania)
Wyjaśnij mi proszęc o znaczy określenie - obniżenie głosu o "2 nuty", dlaczego by nie obniżac o dwie półnuty albo ćwierćnuty??..
Jeżeli ktoś nie do końca zna podstawowe pojęcia muzyczne to niech sie najpierw skonsultuje z kimś kto udzieli rady w tej kwestii albo niech omija takie określenie szerokim łukiem, bo dla kogoś wykształconego muzycznie brzmi to jak pytanie - "jaki dobry lampowy kompresor za 400 zl...???" na przyklad..
eee tamm