Radiowy głos

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
promateusz
Radiowy głos

Post autor: promateusz » piątek 11 lis 2005, 11:54

Cześć.

Czy ma ktoś pomysł jak można osiągnąc efekt głosu jaki wykozystywany jest w stacjach radiowych. np. charakterystyczny głos lektora RMF FM

Wiem, wiem - to kwestia dobrego głosu... ale na pewno nie tylko - czy kompresor i eq wystarczą wg was? jezeli tak to jakie ustawienia proponujecie. Oczywiście dysponuję tylko softem ;))

Pozdrawiam i z gory thx za odpowiedz

mellodeque
Kontakt:

Re: Radiowy głos

Post autor: mellodeque » piątek 11 lis 2005, 12:32

WAVES Gold. Platinium - mają coś takiego jak Voice Brodcast - ustawienia Limitera i kompresora (oraz deesera) - by wydobyć taki "lektorsko-reporterski" sound.

poza tym jesli dobrze pokombinujesz z Limiterem i Compressorem to też cosik takiego uzyskasz.

Robiłem czasami myk polegający na obniżeniu głosu o 2 nuty (z zachowaniem czasu trwania) - potem Limiter i Compressor - dawało to czasami MEGA brzmienie, z głosu takiego sobie. (ale trzeba z tym kombinować by nie przekombinować)
[addsig]
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » piątek 11 lis 2005, 13:07

Robiłem czasami myk polegający na obniżeniu głosu o 2 nuty (z zachowaniem czasu trwania) - potem Limiter i Compressor - dawało to czasami MEGA brzmienie, z głosu takiego sobie. (ale trzeba z tym kombinować by nie przekombinować)

...

Czyli robiles tzw "niedzwiadka"..

Trzeba miazdzyc kompresja wielopasmowa i chamskim limiterem.. Desser tez nie powinien proznowac.. Pokombinuj z parametrem release w limiterze - on musi byc ustawiany z wyjatkowa precyzja - jak przedobrzysz lub niedodobrzysz to nie bedzie efektu.. Efekt koncowy wizualnie przypomina jednolita bryle na wykresie w kompie hihihihihih...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » piątek 11 lis 2005, 13:48

...Cześć.

Czy ma ktoś pomysł jak można osiągnąc efekt głosu jaki wykozystywany jest w stacjach radiowych. np. charakterystyczny głos lektora RMF FM

Wiem, wiem - to kwestia dobrego głosu... ale na pewno nie tylko - czy kompresor i eq wystarczą wg was? jezeli tak to jakie ustawienia proponujecie. Oczywiście dysponuję tylko softem ;))

Pozdrawiam i z gory thx za odpowiedz...

Waves MaxxBass pomaga zrobić tzw. commercial voice...Poczytaj na www.waves.com

P.S. Dobry głos, mikrofon i tor audio to podstawa...ale czemu by nie spróbować

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 11 lis 2005, 15:19

A potem na reklamówkach w Multikinie krew z uszu leci

promateusz

Post autor: promateusz » piątek 11 lis 2005, 15:22

...WAVES Gold. Platinium - mają coś takiego jak Voice Brodcast - ustawienia Limitera i kompresora (oraz deesera) - by wydobyć taki "lektorsko-reporterski" sound.

poza tym jesli dobrze pokombinujesz z Limiterem i Compressorem to też cosik takiego uzyskasz.

...

niestety mnie na waves'y nie stac. uzywam cool edita. jezeli moglby ktos zaproponowac ustawienia wlasnie do niego - bawilem sie hard limiterem ale to nie to...:roll:

a moze ktos zna free zrodlo waves platinium? mile widziane tez intrukcje jak go zainstalowac na cool edicie

pozdrawiam

richtig

Post autor: richtig » piątek 11 lis 2005, 15:34

Jak na mój słuch to tam jeszcze jest jakiś sample-divider. Przecież taki "eremefowy" głos niemiłosiernie dzwoni.

A co do zarzutu, że w kinie krew leci - to owszem, ale nigdy nie zaszkodzi wiedziec co zrobic, żeby leciała :)

Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 11 lis 2005, 18:01

Wczoraj na jednej imprezce (ogłoszenie wyników konkursu "połowy poetyckie" w Gdyni) słyszałem niesamowicie radiowy głos. Pięknie całość brzmiała, głeboko i niesamowicie ciepło...

No i tak:

- mikrofon Shure PG1.1 (najgorszy Shure jaki istnieje)

- prosty powemixer

- słabiutkie kolumienki LDM

no i najważniejszy element całego zestawu:

- lektor: aktor Jerzy Kiszkis

i to wystarczyło.

Przykro mi ale bez tego ostatniego elementu...

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Slavecky

Post autor: Slavecky » piątek 11 lis 2005, 18:10

ja mam "radiowy głos" np. po zimnej Warce...

CM

Post autor: CM » poniedziałek 13 lut 2006, 11:40

Robiłem czasami myk polegający na obniżeniu głosu o 2 nuty (z zachowaniem czasu trwania)

Wyjaśnij mi proszęc o znaczy określenie - obniżenie głosu o "2 nuty", dlaczego by nie obniżac o dwie półnuty albo ćwierćnuty??..

Jeżeli ktoś nie do końca zna podstawowe pojęcia muzyczne to niech sie najpierw skonsultuje z kimś kto udzieli rady w tej kwestii albo niech omija takie określenie szerokim łukiem, bo dla kogoś wykształconego muzycznie brzmi to jak pytanie - "jaki dobry lampowy kompresor za 400 zl...???" na przyklad..

eee tamm

ODPOWIEDZ