Nagrywanie dźwięku do klipu wideo w czasie rzeczywistym?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Elfuello
Nagrywanie dźwięku do klipu wideo w czasie rzeczywistym?

Post autor: Elfuello » czwartek 27 paź 2005, 01:32

Mamy sobie film minutowy, chcemy nagrać do niego dźwięk np. ścieżkę skrzypiec, ale nagrywając trzeba mieć podgląd video.

Co polecielibyście? Pracuję na Samplitude, ale w kwestii video bardzo kiepsko mu to idzie.
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
Dobmatt

Re: Nagrywanie dźwięku do klipu wideo w czasie rzeczywistym?

Post autor: Dobmatt » czwartek 27 paź 2005, 03:25

Do takiej roboty nie widzialem nic lepszego (a widzialem sporo w tej dziedzinie) od Vegas Video. To program opracowany przez tworcow klasyka Sound Forge, wiec rekomendacje sa zbyteczne. Tyle tylko, ze wydac kilkaset dolarow na software po to tylko, zeby dorobic dzwiek do minutowego filmu, wydaje mi sie szalenstwem. Chyba, ze to jest profesjonalny projekt.

Dobmatt.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

WG

Post autor: WG » czwartek 27 paź 2005, 03:50

Popieram w 100%. Vegas Video to najlepszy program edycyjny i montażowy do audio/video, zwłaszcza ukierunkowany na edycję audio. Również nie spotkałem nic lepszego co by doskonale łączyło edycję dźwięku i obrazu a wypróbowałem wszelkie dostępne "wynalazki" software-owe.

Myślę, że niekoniecznie trzeba wydawać tych kilkaset $.

Już wersja Vegas Movie Studio ma dużo funkcji i chyba wszystko to co trzeba, aby zmonotować dźwięk z obrazem do klipu avi czy na potrzeby domowego home-recordingu na DVD.

Gdy wymagania są większe jak HDV to faktycznie jedynie pełny Vegas.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 27 paź 2005, 08:36

Dorobienia dźwięku do Video spokojnie można wykoanć nawet w najprostszym Cubasie. Nie ma obróbki Video, ale przeciez nie o to chodzi. Chodzi Wam o nagranie dźwięku synchronicznie do Video. Cubas da radę. Jak już będziecie mieli ten plik audio, skejcie go z Video nap. w Virtual Dub'ie i po krzyku. Sprawdzone wielokrotnie i tanie rozwiązanie.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

ODPOWIEDZ