Kontrolujecie przesyłkę zanim podpiszecie odbiór?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Toffi
Kontakt:
Kontrolujecie przesyłkę zanim podpiszecie odbiór?

Post autor: Toffi » piątek 21 paź 2005, 07:45

Może ktoś z Was wie, poradzi mi...

Zamówiłem w pewnej firmie jedną rzecz i czekam właśnie aż kurier to prześle. Tymczasem rano dostałem jeszcze od tej firmy maila następującej treści:

UWAGA: Przed odbiorem prosimy o sprawdzenie czy przesyłka nie została uszkodzona mechanicznie!

Czyli co, zanim podpiszę kurierowi taką przesyłkę mogę na jego oczach ją wypatroszyć, podrzeć papier, wyciągnąć z pudła, skontrolować zawartość? Przyznam, pierwszy raz się z taką niepokojącą poradą spotykam... i dotąd wcześniej do głowy mi nie przyszło. Niby na zdrowy rozum TAK... ale czy rzeczywiście?

Ot, takie pytanie od czapy. Zwykle nie kupuję via internet, stąd moja niewiedza.

Marck9

Re: Kontrolujecie przesyłkę zanim podpiszecie odbiór?

Post autor: Marck9 » piątek 21 paź 2005, 07:52

Jeśli odbierasz na poczcie to najpierw musisz podpisać odbiór, a następnie można poprosić o otwarcie przesyłki. Spisuje się wtedy protokół otwarcia etc. Natomiast jeśli dostajesz przesyłkę kurierem to już zależy od umowy pomiędzy przewoźnikiem, a wysyłającym. Jeśli tak Ci radzą to pewnie można przed podpisaniem odbioru obejżeć. Wiele firm to praktykuje.

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » piątek 21 paź 2005, 08:22

Masz jak najbardziej prawo do tego, by przesyłkę, którą dostarcza kurier "wybebeszyć" i sprawdzić czy zawartość jest nienaruszona. W końcu podpis świadczy o tym, że odebrałeś przesyłkę w stanie "nienaruszonym" (bynajmniej jak coś zamawiam kurierem, to zawsze mam taką adnotację).
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Marc.De.Marx

Post autor: Marc.De.Marx » piątek 21 paź 2005, 12:16

Paczke tylko mozna otworzyc jesli za nią zaplacisz i podpiszesz odbior. Nie ma i nigdy nie bylo moliwosci otawrcia przed zaplata i sprawdzenia zwartosci obojetnie czy to na poczcie czy u kuriera. Dopiero jak to wykonasz mozesz sobie otwierac przesylke , jesli ci sie nie spodoba to sie mozesz kontaktowac z fimą co ci to wyslala i tam ja reklamowac, a jesli okaze sie ze jest tam cegla to powinies wezwac policje na miejsce zdarzenia.

Toffi
Kontakt:

Post autor: Toffi » piątek 21 paź 2005, 12:38

...Paczke tylko mozna otworzyc jesli za nią zaplacisz i podpiszesz odbior. Nie ma i nigdy nie bylo moliwosci otawrcia przed zaplata i sprawdzenia zwartosci obojetnie czy to na poczcie czy u kuriera.

Przecież to idiotyczne... A jak wobec najgorszego, miałbym dochodzić roszczeń u firmy kurierskiej za zniszczenie przesyłki w trakcie transportu?

Ale żeście zamieszali, no i mam teraz prawdziwą zagwostkę.

Na pewno nikt nie wie na 100 procent jak to jest, jakie mi prawa konsumenckie przysługują w tej materii?

Grey

Post autor: Grey » piątek 21 paź 2005, 12:48

Paczkę możesz otworzyć tylko i wyłącznie po podpisaniu odbioru / uiszczeniu opłaty, dopiero wtedy możesz otworzyć przesyłkę w obecności kuriera i jeżeli nie zawiera ona tego co zamawiałeś bądź towar został uszkodzony w czasie transportu spisać protokół.

Potem możesz dochodzić swojego indywidualnie mając protokół odbioru poświadczony przez kuriera bądź kierownika poczty.

Pozdro.

eis, eis, baby!

Karol

Post autor: Karol » sobota 22 paź 2005, 10:41

Ostatnio miałem przykre doświadczenie z pewnym slepem internetowym. Pisałem o tym na tym forum ale nie wszystkim widać mój post się spodobał.

Otrzymałem inny towar niż zamawiałem ale że nie sprawdziłem przesyłki przed podpisaniem to teraz żałuję i liczę straty.

Dochodzenie moich praw przed rzecznikiem też mija się z celem bo firma nawet nie przysłała paragonu ani faktury za towar, jedyny dowód to opakowanie z naklejką firmy na której też nie ma szczegułów towaru, więc do niczego się nie przyda.

Całę szczęście całość kosztowała niewiele i jeszcze mam juz na to klienta. Moje straty to 20 zł za przesyłkę i masa straconych nerwów.

Więc jeżeli sama firma napisała żebys sprawdził to sprawdź bo też możesz się rozczarować.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kaziuk

Post autor: Kaziuk » sobota 22 paź 2005, 12:37

Więc jeżeli sama firma napisała żebys sprawdził to sprawdź bo też możesz się rozczarować.

Pozdrawiam...

Wszystko jest mozliwe, ja jeszcze nigdy nie dostałem czegos inego niz zamowiłem, ale pewnie takie przypadki sie zdazaja, dzisiaj rano dostałem przesyłke która zamowiłem wczoraj po południu , Jestem w lekkim szoku jak sprawnie działa nasza poczta polska :) przesyłka kosztowała 10 zł , pan przyniósł mi do domu :) super

Awatar użytkownika
toadi

Post autor: toadi » sobota 22 paź 2005, 14:23

Wiec tak jakies 2 lata temu wysylalem kolesiowi paczke i zarzyczyl sobie zeby mogl zobaczyc co mu wyslalem przed zaplaceniem obdzownilem firmy kurierskie i dowiedzilaem sie ze stolica praktykuje takie cos pod warunkiem odebrania u nich w biurze mozesz otworzyc przy nich jak cos nie pasuje nie odbierasz (jako jedyni przed zaplaceniem) pozostale firmy i w tym poczta dopiero po odebraniu zaplaceniu mozesz kombinowac. chyba od tego czasu sie nic nie zmienilo.

Natomiast jak paczka jest wizulanie uszkodzona potargana to na wstepie pisze sie protokol rozbebesza patrzy jak pasuje dopiero placisz.

Przynajmniej tak bylo jeszcze jakis czas temu bo dawno nic nie wysylalem

Awatar użytkownika
implant
Kontakt:

Post autor: implant » sobota 22 paź 2005, 15:52

Pare lat temu dałem ogłoszenie w sieci że kupię rozszerzenie "turbo" do EMU ESI 4000, po jakimś czasie zgłosiła się osoba że ma takie rozszerzenie i że sprzeda mi za 1000 zł. Zachęcony niską ceną dogadałem szczegóły i czekałem na paczkę za pobraniem. Na poczcie odebrałem przesyłkę i coś mnie tknęło żeby ją sprawdzić, otworzyłem ją przy pani i okazało się żę w środku jest płyta główna od 486... wkurzyłem się na maxa, spisaliśmy protokół, pojechałem na policję... i czekałem, czekałem... kolesia złapali, ale nie udowodnili mu nic... w każdym razie kasę dostałem spowrotem bo poczta zablokowała pieniądze na prośbę policji, po ponad roku dostałem je spowrotem. Ale na szczęście to jedyna taka sytuacja która mnie spotkała, a dużo bardzo dużo kupowałem w internecie. I robie to do tej pory.
Analogi i cyfry fajne są :)

ODPOWIEDZ