E-mu 1212m vs Waveterminal 192X

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
r-b
E-mu 1212m vs Waveterminal 192X

Post autor: r-b » środa 19 paź 2005, 16:20

Witam. Wczesniej pisalem, ale temat zostal usuniety..w sumie to nie wiem dlaczego.

Napisze wiec jeszcze raz bardziej precyzyjnie.

Chce kupic karte muzyczna, ktora bedzie spelniala takie wymagania:

-podlaczenie monitorow aktywnych Alesis MKII

-podlaczenie sluchawek AKG K401

-podlaczenie zewnetrznego syntezatora (Virus TI i JP 8080)

-praca w programach Reason i Cubase sterowanych przy pomocy klawiatury Evolution MK 461 C

Z tego co sie dowiedzialem monitory alesis warto podlaczyc do karty za pomoca polaczenia symetrycznego gdyz w innym wypadku sa jakies zaklocenia. Podobno mozliwosc polaczenia symetrycznego ma emu 1212m..waveterminal 192x nie..

Chcialbym jednoczesnie podlaczyc sluchawki i monitory.. podobno w emu 1212m jest to niemozliwe gdyz nie ma wyjscia na sluchawki.

Jesli wpialbym sluchawki zamiast monitorow to czy wzmacniacz karty poradzi sobie z tymi sluchawkami ? (chodzi mi oczywiscie o najlepsza mozliwa jakosc) Czy moze warto kupic dodatkowy wzmacniacz sluchawkowy? jesli tak to jaki?

Jak radzi sobie gniazdo sluchawkowe waveterminala 192x ?

Kolega poradzil tez taki zestaw jesli chodzi o emu 1212m: alesisy podpiac pod zew. przetwornik np. ultramatch src 2496, ktory polaczony mialby byc przez wyjscie cyfrowe karty, a sluchawki do wzmacniacza sluchawkowego..

Czy waszym zdaniem to dobre rozwiazanie ?

A moze jeszcze jakies inne kombinacje ? albo po prostu zupelnie inna karta, ktora da sobie rade z tym wszystkim co potrzebuje bez zakupu dodatkowych urzadzen ?

Podobno emu 1212m ma ADAT a waveterminal 192X nie...W jakim wypadku ADAT sie przydaje ? (jestem zielony w tym temacie)

Moje pytanie jest dosyc zlozone...mam nadzieje, ze ktos poswieci jednak troche czasu i pomoze mi zdecydowac sie na jakas karte bo zrobil mi sie straszny metlik w glowie i naprawde nie wiem co wybrac tymbardziej, ze jedyna karta, z ktora mialem dotychczas do czynienia to SB Live.

Pozdrawiam.

Zbynia

Re: E-mu 1212m vs Waveterminal 192X

Post autor: Zbynia » środa 19 paź 2005, 19:32

kup emu i jeszcze soundcraft compact 4 i masz wszystko

adat to zlacze swiatlowodowe do przesylu 8 kanalow na raz w standarcie 48/24 badz 4 kanalow (smux) w standarcie 96/24 lub 2 kanalow 192/24

mozesz z emu wykorzystac behringer ada8000 - wejscie i wyjscie adat kontra 8 analogowych preamow na wejsciu i 8 wyjsc w analogu(ale nie do sluchawek)

r-b

Post autor: r-b » czwartek 20 paź 2005, 06:10

...kup emu i jeszcze soundcraft compact 4 i masz wszystko

adat to zlacze swiatlowodowe do przesylu 8 kanalow na raz w standarcie 48/24 badz 4 kanalow (smux) w standarcie 96/24 lub 2 kanalow 192/24

mozesz z emu wykorzystac behringer ada8000 - wejscie i wyjscie adat kontra 8 analogowych preamow na wejsciu i 8 wyjsc w analogu(ale nie do sluchawek)...

Dzieki za rade. To jest chyba najlepsze i najtansze rozwiazanie z tym soundcraftem. A juz sie zastanawialem nad emu 1820m ;)

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » czwartek 20 paź 2005, 08:35

......kup emu i jeszcze soundcraft compact 4 i masz wszystko

soundcraft compact4 jest teraz w promocji w www.muzyczny.pl

wiec jak kupowac to wlasnie teraz, oszczednosc ponad 200zł

pozdrawiam

Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Lethal-id

Post autor: Lethal-id » czwartek 20 paź 2005, 13:36

a ja mam jeszcze pytanie jedno. chcialbym sie dowiedziec czy nzacie jakis sklep polski albo internetowy albo fizycznie istniejacy (okolice warszawy) gdzie najtaniej mozna kupic karte emu 1212m?? teraz podobno jest problem z jej dostaniem gdziekolwiek. szukalem na paru stronach i najtansza oferta to okolo 850zl. czy gdzies znajde taniej?? nie chcialem zakladac nowego tematu bo bez sensu zagracac forum. z gory dzieki za odpowiedz!!

Awatar użytkownika
JanC

Post autor: JanC » czwartek 20 paź 2005, 14:06

...a ja mam jeszcze pytanie jedno. chcialbym sie dowiedziec czy nzacie jakis sklep polski albo internetowy albo fizycznie istniejacy (okolice warszawy) gdzie najtaniej mozna kupic karte emu 1212m?? teraz podobno jest problem z jej dostaniem gdziekolwiek. szukalem na paru stronach i najtansza oferta to okolo 850zl. czy gdzies znajde taniej?? nie chcialem zakladac nowego tematu bo bez sensu zagracac forum. z gory dzieki za odpowiedz!!...

W music town możesz kupić za 419Euro zestaw E-MU 1212m + ADA8000. Jak ładnego im maila napiszesz, to może nawet wystawią na allegro i pokryją koszt transportu. To dobry zestaw z tego co tu czytam... Samo E-mu kosztuje tam 198Euro.

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » czwartek 20 paź 2005, 16:52

.........kup emu i jeszcze soundcraft compact 4 i masz wszystko

soundcraft compact4 jest teraz w promocji w http://www.muzyczny.pl

wiec jak kupowac to wlasnie teraz, oszczednosc ponad 200zł

pozdrawiam

...

to nie jest promocja, po prostu dystrybutor mocno zjechal z ceny
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » czwartek 20 paź 2005, 21:53

Mała dygresja:

r-b, jeśli masz zamiar podłączać do karty tylko to, co podałeś na początku, to nie potrzeba Ci Ada8000 i E-mu 1212M. Wystarczy Ci E-mu 0404 i Compact4. Jakość będzie podobna, a nie wydasz kasy na nadmierną ilość przedwzmacniaczy, wejś i wyjść. Chyba, że masz zamiar rozszerzyć swoją "działalność"...

r-b

Post autor: r-b » piątek 21 paź 2005, 05:50

...Mała dygresja:

r-b, jeśli masz zamiar podłączać do karty tylko to, co podałeś na początku, to nie potrzeba Ci Ada8000 i E-mu 1212M. Wystarczy Ci E-mu 0404 i Compact4. Jakość będzie podobna, a nie wydasz kasy na nadmierną ilość przedwzmacniaczy, wejś i wyjść. Chyba, że masz zamiar rozszerzyć swoją "działalność"......

Z tym, ze 0404 ma niesymetryczne wejscia i wyjscia a znam opinie o tym, ze moga byc w takim wypadku problemy z brzmieniem monitorow alesisa jesli sie je polaczy niesymetrycznie :/ wiec chyba jednak zdecyduje sie na emu 1212m i compact 4 i bede mial wieksza pewnosc, ze wszystko bedzie ok. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » piątek 21 paź 2005, 08:48

......Mała dygresja:

r-b, jeśli masz zamiar podłączać do karty tylko to, co podałeś na początku, to nie potrzeba Ci Ada8000 i E-mu 1212M. Wystarczy Ci E-mu 0404 i Compact4. Jakość będzie podobna, a nie wydasz kasy na nadmierną ilość przedwzmacniaczy, wejś i wyjść. Chyba, że masz zamiar rozszerzyć swoją "działalność"......

Z tym, ze 0404 ma niesymetryczne wejscia i wyjscia a znam opinie o tym, ze moga byc w takim wypadku problemy z brzmieniem monitorow alesisa jesli sie je polaczy niesymetrycznie :/ wiec chyba jednak zdecyduje sie na emu 1212m i compact 4 i bede mial wieksza pewnosc, ze wszystko bedzie ok. Pozdrawiam...

Monitory wpinasz wtedy jak najbardziej symetrycznie, bo podłączasz je do miksera, a nie bezpośrednio do karty, a Compact 4 na wysyłce Mix i Monitor ma złącza tylko symetryczne. Z kolei mikser do karty będziesz musiał niestety wpiąć niesymetrycznie.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ