Jakość brzmień w Kontakt i HALion

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
ander
Jakość brzmień w Kontakt i HALion

Post autor: ander » niedziela 09 paź 2005, 16:51

No dobrze - wiem, że sporo było na forum dyskusji na temat wyższości Haliona nad Kontaktem i odwrotnie.

Przymierzam się do kupna jednego lub drugiego.

Moje pytanie dotyczy jakości brzmień w jednym i w drugim.

Nie pytam o prostotę obsługi, ilość opcji, jakość filtrów itp.

Moje pytanie dotyczy TYLKO jakości brzmień w zawartych w tych samplerach bibliotekach. Słuchałem dema Kontaktu i jakieś już zdanie mam.

Mam też kilka próśb:

1) kochani - nie odsyłajcie mnie do Audiofactory - bo nie wydam stówy na PKP tylko po to, żeby posłuchać.

2) nie "radźcie", żeby zadzwonić i popytać w sklepie - bo sprzedawca i tak mi nic nie powie ciekawego

3) proszę, żeby odpowiedzieli UŻYTKOWNICY jednego lub drugiego samplera, a nie osoby, które coś tam słyszały od kolegi.

Ktoś zapyta "do jakiej muzyki tego potrzebujesz"?

Moja odpowiedź jest prosta: tego nie sposób przewidzieć.

To zależy od zlecenia.

Dziś klient chce mieć rytmy kubańskie i jutro przychodzi inny i mówi, że potrzebuje coś a'la "kino akcji".

Zatem - jak widać - potrzebuję RÓŻNYCH brzmień. Ja osobiście (dla siebie) robię coś a'la electrojazz i club, ale w zleceniach nie da się przewidzieć.

Właśnie dlatego potrzebuję czegoś z dość obszerną biblioteką.

Dzieki za konstruktywne rady :)

A może jest jakaś inna opcja niż HALion lub Kontakt?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pewu

Re: Jakość brzmień w Kontakt i HALion

Post autor: Pewu » niedziela 09 paź 2005, 17:08

...nie odsyłajcie mnie do Audiofactory - bo nie wydam stówy na PKP tylko po to, żeby posłuchać.

Czyli chcesz wydać znacznie wiecej, słuchając subiektywnych opinii posiadaczy jednego albo drugiego?

...nie "radźcie", żeby zadzwonić i popytać w sklepie - bo sprzedawca i tak mi nic nie powie ciekawego...

?

...proszę, żeby odpowiedzieli UŻYTKOWNICY jednego lub drugiego samplera, a nie osoby, które coś tam słyszały od kolegi...

Myślisz kategoriami "kolekcjonera" softu, a nie świadomego użytkownika. Czyli masz marne szanse aby uzyskać rzeczowe dpowiedzi. Świadomi, zawodowi użytkownicy (na których opinię liczysz najbardziej) raczej z rzadka kupują coś w nadmiarze.

...A może jest jakaś inna opcja niż HALion lub Kontakt?...

Tak było spytać od razu!
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

ander

Post autor: ander » niedziela 09 paź 2005, 17:16

......nie odsyłajcie mnie do Audiofactory - bo nie wydam stówy na PKP tylko po to, żeby posłuchać.

Czyli chcesz wydać znacznie wiecej, słuchając subiektywnych opinii posiadaczy jednego albo drugiego?

...nie "radźcie", żeby zadzwonić i popytać w sklepie - bo sprzedawca i tak mi nic nie powie ciekawego...

?

...proszę, żeby odpowiedzieli UŻYTKOWNICY jednego lub drugiego samplera, a nie osoby, które coś tam słyszały od kolegi...

Myślisz kategoriami "kolekcjonera" softu, a nie świadomego użytkownika. Czyli masz marne szanse aby uzyskać rzeczowe dpowiedzi. Świadomi, zawodowi użytkownicy (na których opinię liczysz najbardziej) raczej z rzadka kupują coś w nadmiarze.

...A może jest jakaś inna opcja niż HALion lub Kontakt?...

Tak było spytać od razu!...

:) no OK :) ale co dalej? Jeśli jest alternatywa, to jaka?

Ja nie chcę kolekcjonować softu :) Chciałbym tylko posłuchać (przeczytać) opinii osób, które tego używają.

No bo tak:

JAsne - że najlepiej byłoby kupić osobno orkiestrę, osobno basistę i osobno coś tam jeszcze. Ale jeszcze nie mogę wydać tyle (np. Orchestra Silver Edition za 1150 zł, wirtualny basista Steinberga za 800, jakiś PAD za kilkaset lub więcej i mamy xxx zł).

Być może będę tak kiedyś kupować, ale jeszcze nie teraz :(

Co dalej?

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » niedziela 09 paź 2005, 17:38

...

Co dalej?...

Np tutaj, a potem tu.

Pytasz o samplery. Samplery brzmia zazwyczj tak, jak brzmia probki, wszystko wiec zalezy od bankow brzmien, jakie pozniej dokupisz. Przy czym jest to czesto ocena jak najbardziej subiektywna, wiec powinienes chyba sam posluchac. W moim odczuciu banki dolaczane do NI sa bardzo dobre.

ander

Post autor: ander » niedziela 09 paź 2005, 18:02

..... Przy czym jest to czesto ocena jak najbardziej subiektywna, wiec powinienes chyba sam posluchac. W moim odczuciu banki dolaczane do NI sa bardzo dobre.

...

Dzieki - zaraz zabieram sie do czytania. No tak - masz racje, ze trzeba posluchac. Ja chialbym uzyskac jak najwiecej info, zatem tez dlatego pytam :) na forum - o opinie osób, które korzystaja z tych brzmien.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » niedziela 09 paź 2005, 19:36

Posiadam obydwa samplery: Hal 2, 3 i Kontakt 2

Kontakt 2 dostajesz ze sporą biblioteką(~15GB) dośc kompletnych brzmień: przede wszystkim orkiestra VSL, fortepiany, e-piana, loopy, syntezatory, bebny aku. i el.(dokładny spis brzmień na stronie NI).

Halion 3 generalnie otrzymujesz z mniej uniwersalną biblioteką i duża część brzmień to niepełne dema większych produktów, dema możliwości samplera (barwy surround). Równiez są tu piana, bębny, basy, syntezatory i elementy orkiestry symf., ale można powiedzieć że są to takie podstawowe, dyżurne brzmienia.

Moim zdaniem jesli chodzi o brzmienia dostarczane z instrumentem zdecydowanie wygrywa Kontakt 2. Cenowo (w Polsce) również..

Możliwości samplerów są podobne, Halion troche lepiej radzi sobie z czytaniem z dysku, Kontakt 2 moim zdaniem ma lepszej jakosci efekty. Rożnic jest więcej, ale oba są bardzo potężnymi narzędziami i w tym sensie żaden nie jest wyraźnie lepszy.

Myślę, że to może pomóc..

pozdr
bębniarz

ander

Post autor: ander » niedziela 09 paź 2005, 19:46

Kuma, dzięki serdeczne :) wlasnie na takie posty czekalem. Ja wiem, ze na podstawie kilku postów nie sposób wyrobic sobie pelnego zdania :)

Ja juz grzebie w tej sprawie od dluzszego czasu. Sluchalem dem - sciagnalem sobie wersje demo i jednego i drugiego. Natomiast chcialem posluchac tez opinii osób, które maja z tymi narzedziami do czynienia.

Zatem mialem juz swoje - jeszcze moze nie ostateczne - zdania.

No i chcialem teraz uslyszec uzytkownikow.

Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze sa tez lepsze brzmienia w specjalistycznych bibliotekach. Ale biorac pod uwage specyfike moich zlecen - szukam czegos, co:

a) da mi sporo brzmien

b) te brzmienia beda co najmniej przyzwoite pod wzgledem jakosc - czyli wiadomo - zeby nie brzmialy plastikowo itp. :)

Na pewno i w jednym, i w drugim troche dobrych brzmien sie znajdzie. :)

Dzieki jeszcze raz i moze ktos jeszcze sie wypowie

Pozdrawiam

Leff

Post autor: Leff » niedziela 09 paź 2005, 21:12

Jest jeszcze firma IK Multimedia, która produkuje SampleTanka i SonicSyntha. To również bardzo ciekawe produkty, zdecydowanie godne uwagi. Trochę gorzej z ceną - SampleTank to ok 2000zł, ale ma m.in. rewelacyjne filtry i efekty, a i brzmienia ładne. Dema mp3 do ściągnięcia ze strony IKMultimedia

Pozdrawiam - Leff

Leff - Szczecin

ander

Post autor: ander » niedziela 09 paź 2005, 22:40

...Jest jeszcze firma IK Multimedia, która produkuje SampleTanka i SonicSyntha. To również bardzo ciekawe produkty, zdecydowanie godne uwagi. Trochę gorzej z ceną - SampleTank to ok 2000zł, ale ma m.in. rewelacyjne filtry i efekty, a i brzmienia ładne. Dema mp3 do ściągnięcia ze strony IKMultimedia

Pozdrawiam - Leff

...

DZięki :)

Wiesz - Sampletanka testowałem i używam go do dzis. Powiem tak - jest OK - ma sporo brzmien i sporo jest całkiem fajnych. Osobiscie nie za bradzo przekonują mnie jego kity perksyjne - ale to pewnie dlatego, ze mam Battery 2 (niedawno kupilem i jestem jeszcze w fazie radochy malego chlopaka :)

Synty - tez nie za bardzo (ale nie obrazajcie sie - to tylko tak subiektywnie :)

Natomiast jest problem z kupieniem Sampletanka w Polsce. Jest on drozszy, poza tym jak mi dowalą clo, to bedzie jeszcze gorzej...

Pozdrawaim i dzieki :)

Leff

Post autor: Leff » niedziela 09 paź 2005, 22:54

(ale nie obrazajcie sie - to tylko tak subiektywnie :)

Hi, hi, spoko. Swoją drogą, zawsze jest subiektywnie, o czym pisze JacekH w swoim poście.

Sam używam Haliona, jeszcze w wersji 1.1, hm...

Pozdrówka - Leff

Leff - Szczecin

ODPOWIEDZ