System 16 wyjść - jak?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
sundayman
System 16 wyjść - jak?

Post autor: sundayman » czwartek 06 paź 2005, 11:13

Witam.

mam taki problem - potrzebny mi 16 kanalowy system, slużący do odtwarzania. Chodzi zasadniczo o to, żeby użytkownik mogl korzystając z komputera odtworzyć ileś tam dźwiękowych "klipów", w 16 kanalach (efekty typu "przelecial samolot").

Chodzi o uzyskanie efektu "otoczenia dźwiękiem", a więc odtwarzane "klipy" oczywiście to nie statyczny dźwięk w którymś kanale, ale raczej taka wersja "surround".

pomyślalem o Cubase + 2 interfejsach M-Audio Fire Wire 410 (każdy ma po 8 wyjść).

Ale;

1. czy cubase będzie prawidlowo pracowal z 2 interfejsami równocześnie ?

2. Czy znacie jakąś wtyczkę, która pozawala by na określenie polożenia "glośników", ich ilości, i potem "panoramowania" ?

Poza tym, obawiam się, że korzystanie z Cubase dla końcowego użytkownika może być zbyt skomplikowane.

Może zrobić to inaczej - przygotować klipy w Cubase, potem wyeksportować gotowe ścieżki i odtwarzać je w czymś innym - czym ś co mialoby formę bardziej prostego odtwarzacza. Ale co by to moglo być ?

i czy można w Cubase zrobić taki export na 16 kanalow jednocześnie ?

Możecie coś poradzić ?

Awatar użytkownika
JacekH

Re: System 16 wyjść - jak?

Post autor: JacekH » czwartek 06 paź 2005, 12:55

> mam taki problem - potrzebny mi 16 kanalowy system, slużący do odtwarzania. Chodzi zasadniczo o to, żeby użytkownik mogl korzystając z komputera odtworzyć ileś tam dźwiękowych "klipów", w 16 kanalach (efekty typu "przelecial samolot").

Cubase obsługuje do 6 kanałów, Nuendo do 10. Oczywiście jedynie w sensie panoramy. Wyjść możesz mieć 16. Wtedy wspomniany efekt "samolotu" musisz wykonać ręcznie rysując automatykę - wysyłasz auxami na kilka grup - np. 8. Każda grupa wychodzi do jednej pary głośników. I rysując odpowiednie poziomy tych auxów i panoramy owych grup możesz przejechać po 16 głośnkach. Tylko od praktycznej strony rozróżnienie źródła dla tych 16 głośników może być trudne... Zawsze mozna przejechać "co drugi" :)

> Chodzi o uzyskanie efektu "otoczenia dźwiękiem", a więc odtwarzane "klipy" oczywiście to nie statyczny dźwięk w którymś kanale, ale raczej taka wersja "surround".

Pamiętaj o kierunkowośći - im niższe częstotliwości tym gorzej namierzyć skąd dobiegają.

> pomyślalem o Cubase + 2 interfejsach M-Audio Fire Wire 410 (każdy ma po 8 wyjść).

> Ale;

> 1. czy cubase będzie prawidlowo pracowal z 2 interfejsami równocześnie ?

Jeżeli kozystają z tego samego drivera - to tak, nie ma problemu.

> 2. Czy znacie jakąś wtyczkę, która pozawala by na określenie polożenia "glośników", ich ilości, i potem "panoramowania" ?

Dla wspomnianych surroundów kanałów Cubase'a nie ma problemu - jest wbudowana w mikser programu.

> Poza tym, obawiam się, że korzystanie z Cubase dla końcowego użytkownika może być zbyt skomplikowane.

Może zrobić to inaczej - przygotować klipy w Cubase, potem wyeksportować gotowe ścieżki i odtwarzać je w czymś innym - czym ś co mialoby formę bardziej prostego odtwarzacza. Ale co by to moglo być ?

Jeżeli to komercyjny projekt - zapraszam na e-mail

> i czy można w Cubase zrobić taki export na 16 kanalow jednocześnie ?

Maksymalnie na 6 - jak liczba wyjść. Albo skorzystać z wtyczki TapeIt czy jakoś tak i z każdego śladu zrobić zapis wprost do wave'a.

Jacek

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 06 paź 2005, 13:02

Witam

W grę wchodzi każdy interfejs obsługujący te 16 wyjść od razu

np: Soundscape Mixtreme Power Pak,

albo inny interfejs 8 wyjściowy rozbudowany zewnętrznym modułem I/O np via ADAT: tu w grę wchodza np. karty Layla 3 G + ADA8000 ( na ADAT) lub EMU 1212 + tenże ADA 8000...wersji może być wiele.

a odnośnie Cubase: oczywiście tak! Cubase obsłuży tyle wyjść iloma fizycznie dysponujesz. W przypadku cytowanego Mixtereme Cubase "zobaczy" 16 fizycznych wejść i 16 fizycznych wyjść. Ty zaś musisz utworzyć 16 szyn wyjściowych i przypisać im te wyjścia. W następnych przykłądach Cubase "zobaczy" 8 analog out i 8 ADAT out. I znów tworzysz 16 szyn ( buses) i przypisujesz im wyjścia.

W obu przypadkach kierujesz wyjścia poszczególnych śladów (tracks) do wyranych przez Ciebie 16 szyn ( buses) wyjściowych

czy o to Ci chodziło?
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

sundayman

Post autor: sundayman » czwartek 06 paź 2005, 13:46

Dokladnie. Ostatecznie chyba bym sie zdecydowal na 2 * ESI ESP 1010, bo niedrogo i do racka 19"

Pozostaje jeszcze kwestia, co byscie polecili do odwtarzania takich 16 kanalowych "sesji" - najlepiej coś bardzo prostego, w stylu "guzik 1 - odtwarza klip 1, guzik 2 - klip 2 itp....

pozdr.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 06 paź 2005, 13:53

No to juz raczej JacekH Ci wyjaśnił. Cubas oczywiście "da radę". Wystarczy sobie zaprojektowac markery w odpowiednich miejscach, albo skorzystać z "play order" ( ale wtedy gdy oprawa muzyczna sączy się cały czas ) i ewentualne zatrzymanie pracy sekwencera. Jesli będzi eto obsługiwał ktoś kto to projektował to nie powinno by cproblemu...ale gorzej jak wymyśla ktoś jeden a używa ktoś drugi....nie wiem co Ci poradzić bo to nie jest, jak pisał JacekH, surround tylko użycie 16 wyjść w pwenym czasowym scenariuszu.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

sundayman

Post autor: sundayman » czwartek 06 paź 2005, 14:10

No wlasnie... Przede wszystkim ten "player" musialby móc odtwarzać a tych 16 kanalach (zakladam, że już po prostu mam przygotowane te ściażki i wystarczy po prostu odtwarzać).

Myslalem o Ableton Live, bo to chyba bylo by prostsze od Cubase, ale on z tego co wiem nie da rady...

hm... Ciężka sprawa.

sundayman

Post autor: sundayman » czwartek 06 paź 2005, 14:10

No wlasnie... Przede wszystkim ten "player" musialby móc odtwarzać a tych 16 kanalach (zakladam, że już po prostu mam przygotowane te ściażki i wystarczy po prostu odtwarzać).

Myslalem o Ableton Live, bo to chyba bylo by prostsze od Cubase, ale on z tego co wiem nie da rady...

hm... Ciężka sprawa.

ODPOWIEDZ