Naturalna barwa głosu w vocoderze

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
lee
Naturalna barwa głosu w vocoderze

Post autor: lee » piątek 23 wrz 2005, 16:31

jak zrobić żeby carrier nie wpływał na barwę głosu tylko na samą wysokość a barwa było taka jak w wokalu

tak jak to jest w kawałku "believe" - cheer

richtig

Re: Naturalna barwa głosu w vocoderze

Post autor: richtig » piątek 23 wrz 2005, 16:41

...jak zrobić żeby carrier nie wpływał na barwę głosu tylko na samą wysokość a barwa było taka jak w wokalu

tak jak to jest w kawałku "believe" - cheer...

Nie znam kawałka, ale chyba chodzi Ci o coś opartego o pitch shifter.
www.myspace.com/pchelki

Szefski

Post autor: Szefski » piątek 23 wrz 2005, 16:52

......jak zrobić żeby carrier nie wpływał na barwę głosu tylko na samą wysokość a barwa było taka jak w wokalu

tak jak to jest w kawałku "believe" - cheer...

Nie znam kawałka, ale chyba chodzi Ci o coś opartego o pitch shifter. ...

z tego co pamiętam - to to było robione jakimś "mykiem" w autotune - było to już tu na forum i to chyba nawet nie razj, więc popatrz w archiwum, bo ja tego efektu strasznie nie lubię więc się nie wgłębiałem jak to zrobić... (po za tym - wymyśl coś swojego a nie kseruj cudze pomysły)
[addsig]
"Mam dziewiętnaście lat i chcę mieć Pana osobowość"

richtig

Post autor: richtig » piątek 23 wrz 2005, 17:54

(po za tym - wymyśl coś swojego a nie kseruj cudze pomysły)

Dziś praktycznie nie da się zrobić czegoś nowego. Trzeba by się w buszu wychowywać i żadnej muzyki nie słuchać, nie uczyć się grać itp itd. Utopia! Zawsze się na czymś wzorujemy i moim zdaniem kopiowanie jakiegoś efektu z jakiejśtam płyty nie jest aż takie złe! Oczywiście mało to twórcze i artystycznie wątpliwe, ale dobre jako warsztat, a i przy ustawianiu jakiegoś konkretnego brzmienia można ukręcić coścałkiem innego i równie fajnego (lub lepszego - pojęcie względne). Wiem to z własnego doświadczenia. Lepiej coś robić niż nic nie robić. Nawet, gdyby to co się robi było tylko kopiowaniem kogoś innego (lepszego - pojęcie względne) :)

Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki

Szefski

Post autor: Szefski » piątek 23 wrz 2005, 18:14

...(po za tym - wymyśl coś swojego a nie kseruj cudze pomysły)

Dziś praktycznie nie da się zrobić czegoś nowego. Trzeba by się w buszu wychowywać i żadnej muzyki nie słuchać, nie uczyć się grać itp itd. Utopia! Zawsze się na czymś wzorujemy i moim zdaniem kopiowanie jakiegoś efektu z jakiejśtam płyty nie jest aż takie złe! Oczywiście mało to twórcze i artystycznie wątpliwe, ale dobre jako warsztat, a i przy ustawianiu jakiegoś konkretnego brzmienia można ukręcić coścałkiem innego i równie fajnego (lub lepszego - pojęcie względne). Wiem to z własnego doświadczenia. Lepiej coś robić niż nic nie robić. Nawet, gdyby to co się robi było tylko kopiowaniem kogoś innego (lepszego - pojęcie względne) :)

Pozdrawiam...

Mógłbym z Tobą polemizować.... ale tego nie zrobię, bo temat jest o czym innym - a strasznie mnie drażni to, że ostatnio co temat to jakaś nawalanka o coś całkowicie odbiegającego od tematu.

Pozdro
[addsig]
"Mam dziewiętnaście lat i chcę mieć Pana osobowość"

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 23 wrz 2005, 18:28

Antares AutoTune. Parametr RETUNE ustawic na 0. Przy czym ustaw odpowiednia tonacje i skale.

lee

Post autor: lee » niedziela 25 wrz 2005, 11:20

z tego co pamiętam - to to było robione jakimś "mykiem" w autotune - było to już tu na forum i to chyba nawet nie razj, więc popatrz w archiwum, bo ja tego efektu strasznie nie lubię więc się nie wgłębiałem jak to zrobić... (po za tym - wymyśl coś swojego a nie kseruj cudze pomysły)

...

żeby nie robić czego przypominającego kawałeki innych ludzi musiał bym nie używać tego wszystkiego czego używa typowy muzyk

np. vocodera i zmiast tego zbudować własny synth

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 25 wrz 2005, 20:36

"Efekt Cheer" uzyskasz korzystając z następujących programów (z nieco różnym rezultatem):

Antares Autotune, RBC Voice Tweaker, Yamaha Pitch Fix lub Steinberg VoiceMachine.

ODPOWIEDZ