Cubase SX 2 - wskaźnik wysterowania

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
netes
Cubase SX 2 - wskaźnik wysterowania

Post autor: netes » niedziela 18 wrz 2005, 15:51

Witam.

Mam następujący problem z Cubase SX 2.0.

Chodzi o wskaźnik wysterowania Stereo In. Kiedy coś nagrywam (np. mikrofon) to kiedy sygnał jest przesterowany - wskaźnik wysterowania pokazuje maksymalnie 0dB, wtedy pojawia się clip, ale kilka dni wcześniej wskaźnik pokazywał (nie wiem czemu, ustawienia są takie same) oprócz clip, wartość powyżej 0dB (tyle o ile powinienem ściszyć źródło, żeby clipa nie było).

W Global Meter Settings mam wybrane Input Meter (zresztą niezależnie od tego co jest zaznaczone jest tak samo). Jak to w końcu jest? Wskaźnik powinien pokazywać wartość powyżej 0dB czy nie?

W dokumentacji nic na ten temat nie znalazłem .

Karta to Live 5.1 na kXach.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MB

Re: Cubase SX 2 - wskaźnik wysterowania

Post autor: MB » niedziela 18 wrz 2005, 16:15

Wskaźnik wysterowania w programie pokazuje Ci poziom sygnału cyfrowego, tymczasem przy nagrywaniu przesterowanie następuje na etapie przetwarzania analogowo-cyfrowego w karcie a nie na wejściu do programu. To dlatego:

1. Poziom wejściowy wskazywany w programie nie jest poziomiem bezwzględnym, ale zawsze względem poziomu odniesienia wynikającego z ustawień analogowego tłumika na wejściu karty (o którym program nie ma pojęcia, bo skąd)

2. Monitorować należy wejście karty (o ile driver udostępnia jakiś wskaźnik) lub tak ustawić wysterowanie karty, aby 0dB na wskaźniku w programie odpowiadało punktowi przesterowania w karcie (lub trochę niżej, nigdy zaś wyżej). I potem nie wolno już zmieniać wzmocnienia na wejściu karty

Awatar użytkownika
netes

Re: Cubase SX 2 - wskaźnik wysterowania

Post autor: netes » niedziela 18 wrz 2005, 21:17

...Wskaźnik wysterowania w programie pokazuje Ci poziom sygnału cyfrowego, tymczasem przy nagrywaniu przesterowanie następuje na etapie przetwarzania analogowo-cyfrowego w karcie a nie na wejściu do programu. To dlatego:

1. Poziom wejściowy wskazywany w programie nie jest poziomiem bezwzględnym, ale zawsze względem poziomu odniesienia wynikającego z ustawień analogowego tłumika na wejściu karty (o którym program nie ma pojęcia, bo skąd)

2. Monitorować należy wejście karty (o ile driver udostępnia jakiś wskaźnik) lub tak ustawić wysterowanie karty, aby 0dB na wskaźniku w programie odpowiadało punktowi przesterowania w karcie (lub trochę niżej, nigdy zaś wyżej). I potem nie wolno już zmieniać wzmocnienia na wejściu karty...

Wielkie dzięki MB. Teraz wszystko jasne
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ