Roland EP85 - problemy ze strojem

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Groch
Roland EP85 - problemy ze strojem

Post autor: Groch » niedziela 14 sie 2005, 02:53

Czy ktoś z Was Szanowni Forumowicze miał do czynienia z tym "pianinkiem"? Ja tak. Zastanawiałem się nad jego kupnem (w komisie-atrakcyjna cena=1500zł, szybka klawiatura), ale...

Na tylnym panelu ep85 jest malutkie pokrętełko "tune". Mało, że nie widzę potrzeby stosowania go, to zastanowiłem się, co będzie, gdy np przekręci się minimalnie przy zetknięciu z gąbką w futerale w drodze na koncert! Tu po prostu trzeba mieć przy sobie stroik , bo na skali tego "tune" nie ma żadnego zaskoku, a żeby było jeszcze śmieszniej, to główny strój wcale nie jest przy ustawieniu pokrętła na środku, a powiedzmy na godz.7 Nie miałem do tej pory za dużo do czynienia z instrumentami tego typu.

Czy często w pianinach cyfrowych występują takie "urządzenia"?

Do czego one mogą przydać się?

Kolejny problem pojawił się, gdy w związku z tym, co pisałem wyżej, wpuściłem sygnał ep85 na stroik. Nigdy nie zdażyło mi się stroić pianina, a już na pewno cyfrowego Gdy ustawiłem strój do któregoś z dźwięków na środku klawiatury, to idąc w górę po klawiaturze, każdy klawisz był odchylony o kilka centów w górę, sytuacja analogiczna, gdy wciskałem klawisze schodząc w dół od głównego tonu - tu było kilka centów za nisko Im niżej/wyżej, tym odchył większy (do ponad 1H).

Pytanie: czy to normalne!!!

Nie sądzę.

ODPOWIEDZ