Ustalanie menzury w gitarach akustycznych i dobór strun

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
groszek
Ustalanie menzury w gitarach akustycznych i dobór strun

Post autor: groszek » niedziela 24 lip 2005, 13:59

Witam!

Moje pytanie dotyczy zleznosci menzury gitary akustycznej a doboru odpowiedniego rozmiaru czy też rodzaju strun. Chodzi o to żeby nie bylo problemów utrzymaniem stroju w dalszych progach. U mnie wystepuje nasteujący problem - dźwięk struny docisniętej na 12 progu jest wyższy od dźwięku struny pustej dostrojonej do odpowiedniej czestotliwisci dla tej struny. Po przeczutaniu porady zamieszczonej na stronie www.musicdealer.com.pl/daddario/porady.html, obliczylem ze menzura w mojej gitarze (a jest to Yamaha FG 422) dla struny basowej E6 wynosi 654,75 mm zas dla wiolinowej E1 - 651,59 mm. Ta sama strona w zakładce "MENZURY" podaje informację, że menzura dla gitar akustycznych firmy Yamaha wynosi 25 4/5" = 637 mm. Nie moge jednak moich wynikow dopasowac do zadnej ze znanych mi menzur. Proszę o jakąkolwiek pomoc. Dzieki!!!

Awatar użytkownika
Cyprio

Re: Ustalanie menzury w gitarach akustycznych i dobór strun

Post autor: Cyprio » niedziela 24 lip 2005, 16:03

Jeżeli na 12 progu otrzymujesz dźwięk wyższy (przy dostrojeniu do pustej struny) oznacza to, że menzura jest za krótka.W akustyku nie masz możliwości "domowej" regulacji menzury, więc sprawę załatwić może odpowiednia część mostka (jakkolwiek ta część wykonana z białej masy podtrzymująca struny się nazywa)- są różne- albo proste o lekko kolistym kształcie, lub specjalnie wyprofilowane z przesunięciami menzury dla poszczególnych strun.

Pozdrawiam,

Cyprio

P.S. Zapewne liczysz coś źle- wątpię, aby były tak spore różnice w menzurze (ok. 10 mm )

Awatar użytkownika
groszek

Post autor: groszek » niedziela 24 lip 2005, 16:19

...Jeżeli na 12 progu otrzymujesz dźwięk wyższy (przy dostrojeniu do pustej struny) oznacza to, że menzura jest za krótka.W akustyku nie masz możliwości "domowej" regulacji menzury, więc sprawę załatwić może odpowiednia część mostka (jakkolwiek ta część wykonana z białej masy podtrzymująca struny się nazywa)- są różne- albo proste o lekko kolistym kształcie, lub specjalnie wyprofilowane z przesunięciami menzury dla poszczególnych strun.

Pozdrawiam,

Cyprio

P.S. Zapewne liczysz coś źle- wątpię, aby były tak spore różnice w menzurze (ok. 10 mm )...

Tak się składa że mam również w domu drugą gitarkę akustyczną, która w sklepie kosztuje okolo 300 złotych i różnica menzury obu tych gitar wynosi rzeczywiście około 10 mm tzn ta tania (nazwy nie przytocze bo wstyd ) ma o 10 mm mniejszą menzurę od wspomnianej YAMAHY.

Nie wiem czy wpływ na takie niestrojenie może miec dobór kompletu strun o niewłaściwej grubości dla takiej menzury. Fabryczny komplet "na oko" wygladał na "dwunastki" ten który posiadam obecnie to "dziesiątki" 10 - 52. Nie wiem. Może tu leżpies pogrzebany

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 24 lip 2005, 16:33

Dlaczego podchodzisz do tematu tak "naukowo" - z centymetrem, a nie ze słuchem?

Każda ze strun gitary musi stroić w oktawach.

Jeśli nie to:

1. Sprawdź wysokość strun nad progami: gdy struny są za wysoko wówczas dźwięk na 12. progu również będzie za wysoki.

2. Jeśli masz możliwość regulacji na mostku długości czynnej struny to zrób to. Jeżeli dźwięk oktawy jest za wysoki do wydłuż długść czynną struny i odwrotnie.

Jeśli to nie pomoże to znaczy, że przy zakupie instrumentu przegapiłeś najważniejszą czynność - SPRAWDZENIE.

Awatar użytkownika
groszek

Post autor: groszek » niedziela 24 lip 2005, 16:53

...Dlaczego podchodzisz do tematu tak "naukowo" - z centymetrem, a nie ze słuchem?

Każda ze strun gitary musi stroić w oktawach.

Jeśli nie to:

1. Sprawdź wysokość strun nad progami: gdy struny są za wysoko wówczas dźwięk na 12. progu również będzie za wysoki.

2. Jeśli masz możliwość regulacji na mostku długości czynnej struny to zrób to. Jeżeli dźwięk oktawy jest za wysoki do wydłuż długść czynną struny i odwrotnie.

Jeśli to nie pomoże to znaczy, że przy zakupie instrumentu przegapiłeś najważniejszą czynność - SPRAWDZENIE....

Tej czynności raczej nie przegapiłem. W sklepie było wszystko ok. To bylo ok 4 - 5 lat temu. A struny nie są zbyt nisko i nigdy w zasadzie nie były. A jeżeli nawet zestroi w oktawach w dalszych progach to nie zestroi do innych instrumentów chociażby przy nagraniu. A możliwości regulacji niestety nie mam. Jak to w gitarach akustycznych. Chyba będę ją musiał po prostu oddać na zdiagnozowanie do lutnika.

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » niedziela 24 lip 2005, 18:01

chodziło mi oczywiście o różnice pomiędzy Twoim wyliczeniem a danymi technicznymi- banjo będzie miało oczywiście inną menzurę, itp.

Dlatego właśnie zerknij na 'podstrunnik'- czy jakkolwiek się to nazywa, bo bywają różnie wyprofilowane...

Awatar użytkownika
jasiek

Post autor: jasiek » niedziela 24 lip 2005, 19:07

Niezwykle istotna jest tu wysokość zawieszenia strun, albo inaczej - ich odległość od podstrunnicy mierzona np. nad 12 progiem.

Z biegiem czasu siła naciągu strun powoduje powstanie mniejszego lub wiekszego łuku na podstrunnicy i odciągnięcie strun na wiekszą odległość zwłaszcza w strefie środka. Dociśnięcie struny z dużej wysokosci 4-6mm do progu powoduje dodatkowe naprężenia w strunie zawyżając jej brzmienie. Stąd niezgodności w strojeniu .

W przypadku akustyka z nieruchomym mostkiem mozna spróbować obniżyć zawieszenie strun spiłowując z wyczuciem rowki ustalające mostka, iglakami.

Wcześniej należy sprawdzić (prostą) linijką krzywiznę podstrunnicy.

Jeśli jest zbyt duża ( >1,5mm) to manewr z podcinaniem rowków niewiele zmieni, bo z czasem i tak ulegnie (ta krzywizna) zwiększeniu.

Inne rozwiazanie to poszukać strun, które nie wymagają tak dużej siły naciagu przy takim samym stroju. Są niestety mniej stabilne i trzeba ich strój częściej korygować.

Radykalne rozwiązania zastosuje raczej tylko lutnik.

Uderzajac w wolne struny i lekko dociskając i odciągając cały gryf można ocenić sztywność/podatność na odkształcenia całej konstrukcji gitary.

Jasiek
Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » poniedziałek 25 lip 2005, 12:00

...Niezwykle istotna jest tu wysokość zawieszenia strun, albo inaczej - ich odległość od podstrunnicy mierzona np. nad 12 progiem.

Z biegiem czasu siła naciągu strun powoduje powstanie mniejszego lub wiekszego łuku na podstrunnicy i odciągnięcie strun na wiekszą odległość zwłaszcza w strefie środka. Dociśnięcie struny z dużej wysokosci 4-6mm do progu powoduje dodatkowe naprężenia w strunie zawyżając jej brzmienie. Stąd niezgodności w strojeniu .

I stad na poczatek sprawdz krzywizne szyjki (gryfu) dociskajac palacami strune na pierwszym i o statnim progu podstrunnicy i obserwujac przeswit w okolicach 10 progu.. jesli jest duza - np 2 mm to znaczy ze szyjka wymaga wyprostowania - poszukaj wewnatrz pudla sruby ktora powinna wystawac do wewnatrz pudla z szyjki i przekrec ja cwierc obrotu w prawo i powtorz tez z przeswitem przy 10 progu - powinien nie byc wiekszy niz pol milimetra.. Jesli nie znajdziesz w srodku pudla takiej sruby w miejscu gdzie pudlo laczy sie z szyjka (nie wierze ze jej tam nie ma) to oddaj pudlo lutnikowi do naprostowania szyjki i nic nie kombinuj na wlasna reke..

W przypadku akustyka z nieruchomym mostkiem mozna spróbować obniżyć zawieszenie strun spiłowując z wyczuciem rowki ustalające mostka, iglakami.

to nastepna rzecz ktora mozesz zrobic - ale moze nie byc konieczna po naprostowaniu szyjki wraz z ta czynnoscia zmieni sie nieznacznie rowniez menzura gitary oraz wspomniane przez kolege napiecie przy dociskaniu strun do progow (akcja strun).. Wlasnie z tego powodu nagle twoje pudlo moze w tajemniczy sposob zaczac stroic..........
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » poniedziałek 25 lip 2005, 12:15

I stad na poczatek sprawdz krzywizne szyjki (gryfu) dociskajac rownoczesnie palacami strune na pierwszym i o statnim progu podstrunnicy i obserwujac przeswit w okolicach 10 progu.. jesli jest duzy - np 2 mm to znaczy ze szyjka wymaga wyprostowania - poszukaj wewnatrz pudla sruby ktora powinna wystawac do wewnatrz pudla z szyjki i przekrec ja cwierc obrotu w prawo i powtorz test z przeswitem przy 10 progu - powinien nie byc wiekszy niz pol milimetra.. Jesli nie znajdziesz w srodku pudla takiej sruby w miejscu gdzie pudlo laczy sie z szyjka (nie wierze ze jej tam nie ma) to oddaj pudlo lutnikowi do naprostowania szyjki i nic nie kombinuj na wlasna reke..

czasami zdarza sie tez ze glowka sruby do regulacji szyjki znajduje sie pod maskownica na glowce - jak w gitarach elektrycznych - ale to rzadkosc

troche belkotalem w poprzednim poscie - tak to jest kiedy czlowiek chory i zdekoncentrowany...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
groszek

Post autor: groszek » poniedziałek 25 lip 2005, 13:47

...I stad na poczatek sprawdz krzywizne szyjki (gryfu) dociskajac rownoczesnie palacami strune na pierwszym i o statnim progu podstrunnicy i obserwujac przeswit w okolicach 10 progu.. jesli jest duzy - np 2 mm to znaczy ze szyjka wymaga wyprostowania - poszukaj wewnatrz pudla sruby ktora powinna wystawac do wewnatrz pudla z szyjki i przekrec ja cwierc obrotu w prawo i powtorz test z przeswitem przy 10 progu - powinien nie byc wiekszy niz pol milimetra.. Jesli nie znajdziesz w srodku pudla takiej sruby w miejscu gdzie pudlo laczy sie z szyjka (nie wierze ze jej tam nie ma) to oddaj pudlo lutnikowi do naprostowania szyjki i nic nie kombinuj na wlasna reke..

czasami zdarza sie tez ze glowka sruby do regulacji szyjki znajduje sie pod maskownica na glowce - jak w gitarach elektrycznych - ale to rzadkosc

troche belkotalem w poprzednim poscie - tak to jest kiedy czlowiek chory i zdekoncentrowany...

...

Krzywizna szyjki jest, ze sie tak wyraze, idealna. Skontaktowalem sie juz z lutnikiem w sprawie wymiany progow, to rzuci rowniez okiem na ten problem. Wiem, wiem ze od wytartych progow tez gitara dostaje niestroju ale te prog,i w ktorych wystepuje ów niestroj, nie sa wytarte. Dzieki. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ