Klawiatura w Yamaha S-80
......ZTCP S-80 ma taką samą klawiaturę jak 90...
Widzocznie nie dotykałeś ani jednej.
ABSOLUTNIE !!!
...
Tak się składa, że miałem okazję grać na obu, ale było to dość dawno, dlatego napisałem ZTCP. Poza tym nie jestem "prawdziwym" pianistą - na codzień gram na Ensoniq'u SQ2.
Widzocznie nie dotykałeś ani jednej.
ABSOLUTNIE !!!
...
Tak się składa, że miałem okazję grać na obu, ale było to dość dawno, dlatego napisałem ZTCP. Poza tym nie jestem "prawdziwym" pianistą - na codzień gram na Ensoniq'u SQ2.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
Re: Klawiatura w Yamaha S-80
... na codzień gram na Ensoniq'u SQ2....
Heh, fajny klawisz. No i ma aftertouch, w przeciwieństwie do SQ1
. Mialem tego drugiego, a później zamieniłem na KS32 i do tej pory pluję pod wiatr, że go (chyba w pijackim widzie) sprzedałem
.
[addsig]
Heh, fajny klawisz. No i ma aftertouch, w przeciwieństwie do SQ1

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
...Mialem tego drugiego, a później zamieniłem na KS32 i do tej pory pluję pod wiatr, że go (chyba w pijackim widzie) sprzedałem
...
Sprecyzuję: miał (IHMO) najlepszą klawiaturę Fatara z jaką do tej pory miałem przyjemność obcować. A od tamtej pory zdążyłem się ich namacać już co nieco... No i te funkcje mastera, bajka jak na tamte czasy. Problem stanowił tylko wręcz upierdliwie mały wyświetlacz (naprzeciw np. Kurzweila K2000), ale to był mankament wszystkich "amerykanów" w tamtych czasach. Choć i w nieco późniejszych też
.
[addsig]

Sprecyzuję: miał (IHMO) najlepszą klawiaturę Fatara z jaką do tej pory miałem przyjemność obcować. A od tamtej pory zdążyłem się ich namacać już co nieco... No i te funkcje mastera, bajka jak na tamte czasy. Problem stanowił tylko wręcz upierdliwie mały wyświetlacz (naprzeciw np. Kurzweila K2000), ale to był mankament wszystkich "amerykanów" w tamtych czasach. Choć i w nieco późniejszych też

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
- szczepanik.uj
- Kontakt:
Cóż za potężny bagaż informacji. Bardzo serdecznie wszystkim dziękuję!. Co do ceny modelu S90 - hmmm, a gdzie mogę taką nabyć nową za 8000 zł ? W Polsce ? Moze sprowadzoną zza oceanu... w końcu do zamożnych studentów nie należę :) Dowiedziałem się przy okazji, że pomimo konstruowania analogicznych mechanizmów klawiatury w różnych modelach stosuje się nieidentyczne elementy anatomiczne (sprężyny:)) co tłumaczyłoby fakt, że niejednokrotnie nie byłem w stanie uwierzyć, gdy sprzedawca wmawiał mi "to są dokładnie te same klawiatury" gdy ja czułem różnice
Pozdrawiam wszystkich i proszę jeszcze w miarę możliwości o wyrażenie swojego zdania na temat klawiatur w modelu motif i motif es (wersje 88 klawiszy rzeczjasna). ^@^

Muzyka to moje hobby, gram na instrumentach klawiszowych. Posiadane instrumenty: Yamaha Cs6x, Yamaha QY-700, Roland XP80.

...
Już jestem spokojny.
Moim żródłem wiedzy na ten temat jest granie na obydwu klawiaturach i dlatego tak kategorycznie wypowiadam sie na ten temat.
Klawiatura w motif 8 jest praktycnie taka sama , a motifa ES 8 nigdy nie dotykałem.
Pozdrawiam wszystkich.

[addsig]
wyciągam posta na wierzch!
[addsig]

[addsig]
- szczepanik.uj
- Kontakt:
No i pojawiło się kolejne pytanie !! Otóż instrumentu p120 i p60 były produkowane w różnych okresach. Czy posiadają one dokładnie taką samą akcję? Czy budowane klawiatury w oparciu o identyczne elementy ? Na stronie www.e-muzyk.pl znajduje się test na podstawie którego można się dowiedzieć, że
"Spośród znanych mi i przetestowanych przeze mnie pianin cyfrowych (ok. 50 modeli z ostatnich 6 lat ;) Yamaha P-60 cechuje się jedną z najgenialniej dobranych charakterystyk w relacji klawiatura/moduł dźwiękowy z barwą fortepianu."
Jak się to ma do klawiatury p120?pozdrawiam...
"Spośród znanych mi i przetestowanych przeze mnie pianin cyfrowych (ok. 50 modeli z ostatnich 6 lat ;) Yamaha P-60 cechuje się jedną z najgenialniej dobranych charakterystyk w relacji klawiatura/moduł dźwiękowy z barwą fortepianu."
Jak się to ma do klawiatury p120?pozdrawiam...
Muzyka to moje hobby, gram na instrumentach klawiszowych. Posiadane instrumenty: Yamaha Cs6x, Yamaha QY-700, Roland XP80.
Wracajac do głownego watku porownania i przydatnosci s-80 a s-90,
posidałem s80 przez 6 lat i nie mialm problemu z klawiatura to po pierwsze, jezeli zanosisz sie z kupnem modulu to przemawiam w tym przypadku za s80 poniewa ma ona duzo mniej z motif-a niz s90, no i sprawa podstawowa w s80 sa programowalne pokretla ktore bardzo dobrzesie sprawuja w funkcjach klawiatury sterujacej...
a moze by tak s90es????
Rez polecam nie bedziesz musial kupowac modułu...
posidałem s80 przez 6 lat i nie mialm problemu z klawiatura to po pierwsze, jezeli zanosisz sie z kupnem modulu to przemawiam w tym przypadku za s80 poniewa ma ona duzo mniej z motif-a niz s90, no i sprawa podstawowa w s80 sa programowalne pokretla ktore bardzo dobrzesie sprawuja w funkcjach klawiatury sterujacej...
a moze by tak s90es????
Rez polecam nie bedziesz musial kupowac modułu...
www.galeria-tbg.pl
-
Witam,
Posiadam aktualnie Yamahę S80 i muszę powiedzieć że sprawuje się świetnie. Jakiś prawie rok temu stanąłem przed wyborem: stage piano yamahy czy S80- dziś wybrałbym tak samo. Za te pieniądze to rewelacja. Programowalne pokrętła, świetne brzmienia, super klawiatura no i możliwość rozszerzeń wedle własnych upodobań.
pozdrawiam
Posiadam aktualnie Yamahę S80 i muszę powiedzieć że sprawuje się świetnie. Jakiś prawie rok temu stanąłem przed wyborem: stage piano yamahy czy S80- dziś wybrałbym tak samo. Za te pieniądze to rewelacja. Programowalne pokrętła, świetne brzmienia, super klawiatura no i możliwość rozszerzeń wedle własnych upodobań.
pozdrawiam
- mr-hammond
Ja zwroce uwage na sterownik. Admin ma racje , klawiatura wazna rzecz , ale jak nie masz swobodnej kontroli j nad strefami to staje sie to uciązliwe , chyba ze chodzi tutaj o zwykłe barwy fortepianowe. Seria P nie ma kontrolerów i brak u niej możliwosci edycji stref. Cena 5tys jako sam kontroler(s80) wydaje sie być troszeczke szalona
pozdrawiam

pozdrawiam