Głośniki do kolumny gitarowej: Tesla czy Alhard?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
maciek_m
Głośniki do kolumny gitarowej: Tesla czy Alhard?

Post autor: maciek_m » środa 01 cze 2005, 18:31

Witam, mam zamiar zbudować paczkę gitarową, nie wiem jednak jakie głośniki wybrać, a zależy mi na jak najtańszych. Z ofert i opini, które przeglądałem w grę wchodzą głośniki Tesla ARZ 6604 lub Alphard HWC8-12MA300. Za mniej więcej tą samą cenę mogę zbudować paczkę z 4 głośnikami Tesla lub z 2 Alphard.

Co polecacie?

Awatar użytkownika
peak

Re: Głośniki do kolumny gitarowej: Tesla czy Alhard?

Post autor: peak » środa 01 cze 2005, 19:29

...Witam, mam zamiar zbudować paczkę gitarową, nie wiem jednak jakie głośniki wybrać, a zależy mi na jak najtańszych. Z ofert i opini, które przeglądałem w grę wchodzą głośniki Tesla ARZ 6604 lub Alphard HWC8-12MA300. Za mniej więcej tą samą cenę mogę zbudować paczkę z 4 głośnikami Tesla lub z 2 Alphard.

Co polecacie?...

ja się tam nie znam, ale nigdy nie kupiłbym niczego z napisem "Alphard"... urządzenia tej firmy są a) awaryjne b) beznadziejnie brzmiące.

Przynajmniej jeśli chodzi o mikrofony...

Peak
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » czwartek 02 cze 2005, 08:03

Głośnik Celestion możesz mieć już za ok. 500 PLN!! A wiadomo, że Celestion są najlepsze do gitar!

Nie wiem, czy dobrze robisz budując kolumnę z 4 głośnikami, skoro gdziekolwiek będą Cię nagłaśniać lub nagrywać, mikrofon przyłożą Ci tylko do jednego z tych głośników.

Przemyśl sprawę jeszcze raz - za 4 głośniki jakiejś tam firmy "głośnix" z Chin dasz mniejwięcej tyle kasy co za 1 Celestion, a dobrego brzmienia nie uzyskasz. Kup lepiej ten 1 Celestion.

I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » czwartek 02 cze 2005, 08:07

silver_sound

Post autor: silver_sound » czwartek 02 cze 2005, 08:41

...Głośnik Celestion możesz mieć już za ok. 500 PLN!! A wiadomo, że Celestion są najlepsze do gitar!

Nie wiem, czy dobrze robisz budując kolumnę z 4 głośnikami, skoro gdziekolwiek będą Cię nagłaśniać lub nagrywać, mikrofon przyłożą Ci tylko do jednego z tych głośników.

Przemyśl sprawę jeszcze raz - za 4 głośniki jakiejś tam firmy "głośnix" z Chin dasz mniejwięcej tyle kasy co za 1 Celestion, a dobrego brzmienia nie uzyskasz. Kup lepiej ten 1 Celestion.

...

Witam

Popieram całkowicie tą wypowiedź.

Nawet "niskobudżetowe" celestiony serii TRUVOX, sa zdecydowanie lepsze od jakichkolwiek "alfredów".

Jedyny głosnik tesli który nadałby sie to 15 calowiec z wielkim magnesem, nie pamiętam jego symbolu, ale wiem że jest drogi, no i taka średnica to raczej do pieca basowego...

jk

Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

HardcoreWRO

Post autor: HardcoreWRO » czwartek 02 cze 2005, 08:57

......Głośnik Celestion możesz mieć już za ok. 500 PLN!! A wiadomo, że Celestion są najlepsze do gitar!

...

Odnośnie samej budowy kolumn zajrzyj Tu, a co do głośników to zerknij Tu, Tu, i jeszcze - jak się ostatnio dowiedziałem - Tu

poydro

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » czwartek 02 cze 2005, 09:29

celestion, eminence, jensen, sheffield ... tylko te i w tej kolejnosci (oczywiscie sa jeszcze drozsze - np. Weber, oraz rozne customy)
Warszawa - 'home' studio

maciek_m

Post autor: maciek_m » czwartek 02 cze 2005, 17:27

No tak, ale za cenę jednego Celestiona czy Fane mogę mieć całą paczkę z 4 głośnikami Tesli - 8 cali, 30 wat- cena jednego ok 30 zł, więc różnica w cenie jest ( w brzmieniu zapewne też). Zależałoby mi na jak najtańszych głośnikach, nie mam dużych wymagań.

Dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » czwartek 02 cze 2005, 23:27

Zależałoby mi na jak najtańszych głośnikach, nie mam dużych wymagań.

Uwierz mi - Twoje wymagania szybko zaczną rosnąć. Poszukaj gdzieś używanych Celestion (może na allegro).

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 03 cze 2005, 02:35

alphard?to samo gówno co inny niemiecki syf marketowy magnat i tym podobne......

tesla to firma z tradycjami....

ale nie w glosnikach estradowych.......

ODPOWIEDZ