Wtyczka do ściągania linii basu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
ukidocent
Wtyczka do ściągania linii basu

Post autor: ukidocent » poniedziałek 30 maja 2005, 23:53

chciałbym sie dowiedziec nazwy wtyczki do sound forge'a, która umożliwia oddzielenie lini basu od całej ścieżki, niedawno miałem wersję demo steinberga, ale jest mnóstwo podobnych wtyczek i nie mogę jej odnaleźć, której szukać?

makaronix

Re: Wtyczka do ściągania linii basu

Post autor: makaronix » wtorek 31 maja 2005, 00:12

...chciałbym sie dowiedziec nazwy wtyczki do sound forge'a, która umożliwia oddzielenie lini basu od całej ścieżki, niedawno miałem wersję demo steinberga, ale jest mnóstwo podobnych wtyczek i nie mogę jej odnaleźć, której szukać?...

To aly pakiet wtyczek o nazwie COREL SOUND, pzoawalaja nie tylko oddzeilić linie basu , to smo robią z gitarami, i perkusją, nawet wszytkie instrumenty separuja i jakbyś chciał też z jakiegoś nagrania wyciac wokal to też potrafią sa zaje...., ale strasznie drogie
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » wtorek 31 maja 2005, 16:22

To aly pakiet wtyczek o nazwie COREL SOUND, pzoawalaja nie tylko oddzeilić linie basu , to smo robią z gitarami, i perkusją, nawet wszytkie instrumenty separuja i jakbyś chciał też z jakiegoś nagrania wyciac wokal to też potrafią sa zaje...., ale strasznie drogie...

...a łyżka na to:niemożliwe... dowody poproszę stronę producenta,wersje demo...
[addsig]
-->play your reason system<--

richtig

Post autor: richtig » wtorek 31 maja 2005, 21:37

...To aly pakiet wtyczek o nazwie COREL SOUND, pzoawalaja nie tylko oddzeilić linie basu , to smo robią z gitarami, i perkusją, nawet wszytkie instrumenty separuja i jakbyś chciał też z jakiegoś nagrania wyciac wokal to też potrafią sa zaje...., ale strasznie drogie...

No ja spotkałem się z wtyczką, która oddzielałą wokal od reszty, ale to cienko działało (możliwe, że programik był w EiS). I coś w ten Corel Sound nie wierzę. Gdyby toto było skuteczne i ścieżka po wycięciu czegoś brzmiała w miarę normalnie (cudów nie wymagajmy...) to na pewno byłoby można to w necie znaleźć, w EiS by pisali itp.

A swoją drogą słyszałem, że komuś wreszcie się udało zrobić program do konwertowania z audio na midi. Firma nazywa się Zenph Studios i odrestaurowali już koncerty Goulda (Wariacje Goldbergerowskie) i Cortorta (coś Chopina). Ich adres: http://www.zenph.com/
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » wtorek 31 maja 2005, 22:09

No ja spotkałem się z wtyczką, która oddzielałą wokal od reszty, ale to cienko działało (możliwe, że programik był w EiS). I coś w ten Corel Sound nie wierzę....**********************

Tak.Ta wtyczka to Knockout i była kilka numerów temu dołączona do E&S.Przykłady jej działania były też na płycie i powiem szczerze,że mnie to zaciekawiło bardzo.Jednak samemu nie udało mi się otrzymać takich efektów,a muszę zaznaczyć,że nie poddałem się szybko....
[addsig]
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
ukidocent

Post autor: ukidocent » środa 01 cze 2005, 17:31

no OK, ale może jakaś prosta wtyczka, którą można ściągnąć wiem, że to był jakiś COMMPRESSOR, tyle że jest mnóstwo podobnych, może ktoś używa akurat to proszę o wskazanie nazwy

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » środa 01 cze 2005, 18:24

...no OK, ale może jakaś prosta wtyczka, którą można ściągnąć wiem, że to był jakiś COMMPRESSOR, tyle że jest mnóstwo podobnych, może ktoś używa akurat to proszę o wskazanie nazwy...

nie ma takiej "idealnie oddzielającej" wtyczki - nie wiem z jakiego rodzaju muzyki chcesz wyciągnąć ten bass, ale w większości przypadków możesz zrobić tak:

1. przepuścić dany fragment utworu przez filtr doloprzepustowy (lowpass) który znajdziesz w samym SounForge'u, ustaw tak żeby obcinał powyżej 200Hz albo nawet 150

2. otrzymany sygnał będzie dosyć zamulony (wiadomo) i żeby go trochę zchropowacić i przez to uwyraźnić można go przepuścić przez jakiś lekki distortion, albo jakąś wtyczkę do uwydatniania bassu (np. Waves Max-bass albo Steinberg BassMaximizer czy cóś w tym stylu..), ablo przez jakiś Exciter.

Najwygodniej jest przepuścić taki sygnał przez jakiś programowy (lub najlepiej analogowy....) filtr typu lowpas i wysterować to gałkami CUTOOF i RESO.............

Albo dobrze odsłuchać zamulony po low-pass'ie sygnał, wychwycić z niego melodię basu i zagrać ją samemu na czy tam Ci akurat najwygodniej.

Proste.

Nie wynaleziono jeszcze wtyczki z cyklu "Idź pan spać a ja wszystko zrobię.."

Pozdrowienia.
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Awatar użytkownika
Bathon

Post autor: Bathon » środa 01 cze 2005, 20:07

witam. ja ostatnio slyszalem, ze w stanach powstala maszyna do oddzielania dzwiekow z utworow, ale nie jeste tego pewien. Co do takich wtyczek, to nie slyszalem. Bardziej prawdopodobna jest maszyna niz wtyczka nie?? pozdrowienia

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » środa 01 cze 2005, 20:12

...Wtyczka do ściągania linii basu...

Ściągnij basistę który to bez problemów zagra i... oby nie był dobrym "wtykiem"
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
Moll

Post autor: Moll » środa 01 cze 2005, 23:19

...witam. ja ostatnio slyszalem, ze w stanach powstala maszyna do oddzielania dzwiekow z utworow, ale nie jeste tego pewien. Co do takich wtyczek, to nie slyszalem. Bardziej prawdopodobna jest maszyna niz wtyczka nie?? pozdrowienia...

www.e-muzyk.pl

ODPOWIEDZ