Szeroki wokal

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
ps
Szeroki wokal

Post autor: ps » środa 25 maja 2005, 12:49

Witam wszystkich,

Mam pytanie odnośnie mixowania wokalu, słyszeliście np. Sunrise Simply Red ? Jak to jest zrobione że pewne częstotliwości słychać w lewym kanale a pewne w prawym? Czy jest to nagrywane na 2 mikrofony? Próbowałem uzyskać taki efekt supretapsem oraz ustawiająć rózną korekcję na obu kanałach, ale efekt nie był zadowalajacy. Ma ktoś doświadczenie ? Jak to zrobić ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Re: Szeroki wokal

Post autor: Bartolomeo » środa 25 maja 2005, 13:12

...Witam wszystkich,

Mam pytanie odnośnie mixowania wokalu, słyszeliście np. Sunrise Simply Red ? Jak to jest zrobione że pewne częstotliwości słychać w lewym kanale a pewne w prawym? Czy jest to nagrywane na 2 mikrofony? Próbowałem uzyskać taki efekt supretapsem oraz ustawiająć rózną korekcję na obu kanałach, ale efekt nie był zadowalajacy. Ma ktoś doświadczenie ? Jak to zrobić ?

Pozdrawiam...

Nie no nie koniecznie na dwa chociaż nie słyszałem:P

Jeżeli dobrze rozumiem to możesz zdublowac scieżke, jedna ustawic na R druga na L i kombinować equalizerem

ps

Post autor: ps » środa 25 maja 2005, 13:28

Nie no nie koniecznie na dwa chociaż nie słyszałem:P

Jeżeli dobrze rozumiem to możesz zdublowac scieżke, jedna ustawic na R druga na L i kombinować equalizerem

...

To nie to, posłuchaj tego numeru na słuchawkach, usłyszysz o co mi chodzi, ten efekt jest w wiekszości wokali, to taki pierwszy lepszy z brzegu przykład wyraźnie słyszalny.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » środa 25 maja 2005, 19:36

... Mam pytanie odnośnie mixowania wokalu, słyszeliście np. Sunrise Simply Red ? Jak to jest zrobione że pewne częstotliwości słychać w lewym kanale a pewne w prawym? ...

Rozumiem, że NIE chodzi Ci o "szerokość wokalu" (nie mylić z grubym wokalistą) w kontekście chorusów czy zdublowanego nagrania.

Jeśli tak to zastosuj filtr grzebieniowy.

Również wtyczka YAMAHA Vocal Rack daje taki efekt.

ps

Post autor: ps » środa 25 maja 2005, 19:43

Jeśli tak to zastosuj filtr grzebieniowy.

Czy mógłbyś rozwinąć temat ? Co to jest filtr grzebieniowy?

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » środa 25 maja 2005, 22:12

Czy mógłbyś rozwinąć temat ? Co to jest filtr grzebieniowy?

Filtr grzebieniowy dzieli pasmo akustyczne na wąskie pasma, sąsiednie częstotliwości są naprzemian wzmacniane i osłabiane. Pasmo wzmocnione w jednym kanale jest osłabione w innym i na odwrót.

Nie jestem w stanie podać Ci teraz konkretnych wtyczek, poszukam w wolnym czasie.

Proponuję, żebyś ściągnął sobie demo Yamaha Vocal Rack i sprawdź, czy o to Ci chodzi. Poszukaj na www.yamaha.com. Jest też polska strona.

Pozdrawiam.

ps

Post autor: ps » czwartek 26 maja 2005, 09:24

sąsiednie częstotliwości są naprzemian wzmacniane i osłabiane. Pasmo wzmocnione w jednym kanale jest osłabione w innym i na odwrót.

Robiłem tak equalizerem,ale przecież w ten sposób modeluje się od razu samo brzmienie,pewne pasma zaczynają się wtedy wybijać, a mi chodzi tylko o rozłożenie tych pasm na poszczególne kanały,bez korekcji.

Nie jestem w stanie podać Ci teraz konkretnych wtyczek, poszukam w wolnym czasie.

Proponuję, żebyś ściągnął sobie demo Yamaha Vocal Rack i sprawdź, czy o to Ci chodzi.

Ściągnąłem demo,ale wydaje mi się, że ta wtyczka działa na zasadze kompresji pewnych pasm, poza tym nie do końca jest to to o co mi chodziło, chociaż już blisko...

Będę wdzięczny za jakieś informacje na temat dostępnych tego rodzaju wtyczek.Na razie dzięki za tyle..przynajmniej liznąłem temat.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » czwartek 26 maja 2005, 12:09

Hehe. Nie dyskutujcie tylko posłuchajcie tego utworu.

Sztuczka jest taka sama jak z gitarami. Wokale zostały nagrane 2 razy i ustawione w panoramie. To częsty efekt, stosowany przede wszystkim w refrenach, zeby stworzyć wrażenie przestrzeni. Tutaj jest zwrotce.
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » czwartek 26 maja 2005, 12:11

Tak przy oakzji: chyba faktycznie jakby lewy kanał miał więcej "góry" (albo to moje głośniczki komputerowe :P)
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

Awatar użytkownika
harrypotter

Post autor: harrypotter » czwartek 26 maja 2005, 13:34

...Czy mógłbyś rozwinąć temat ? Co to jest filtr grzebieniowy?

Filtr grzebieniowy dzieli pasmo akustyczne na wąskie pasma, sąsiednie częstotliwości są naprzemian wzmacniane i osłabiane. Pasmo wzmocnione w jednym kanale jest osłabione w innym i na odwrót.

Proponuję, żebyś ściągnął sobie demo Yamaha Vocal Rack i sprawdź, czy o to Ci chodzi. Poszukaj na http://www.yamaha.com. Jest też polska strona.

Pozdrawiam....

PSP Stereopack oparty jest na filtracji grzebieniowej.

ODPOWIEDZ