EMU 0404 dziwna sprawa

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Vestax
EMU 0404 dziwna sprawa

Post autor: Vestax » sobota 16 kwie 2005, 20:17

Kupiłem kilka dni temu tę kartę i po zainstalowaniu ostatnich sterowników ze strony producenta zauważyłem takie oto zjawisko: odpalając Winampa lub Fruity Loopsa po kilku chwilach dźwięk zacina się i przestaje być słyszalny, włączając w tym momencie AllPlayerem jakiś film wszystko wraca do normy i wspomniane programy działają jakby nigdy nic. Mam windowsa xp z SP2, Athlona xp 1600, płytę asus i 256 ramu. Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki, które pomogły by mi się uporać z tym problemem.

Awatar użytkownika
preceli

Re: EMU 0404 dziwna sprawa

Post autor: preceli » sobota 16 kwie 2005, 21:01

...Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki, które pomogły by mi się uporać z tym problemem....

Moim zdaniem masz najwyraźniej problem z gospodarką zasobami RAM. 256MB na starcie to ciut mało, szczególnie po instalce SP2 (znam to z autopsji), 512 to niezbędne minimum. Trochę się dziwię przy tym, że korzystasz z takiego badziewia jakim jest Winamp, w którym wystarczy załadować zasra.ie napisany plugin aby zeżarł z RAM-u wszystko, co ma w swym zasięgu. Po wywaleniu tego g... mój system odetchnął tak, że sasiedzi usłyszeli . Prawdopodobnie odpalenie AllPlayera wychrzania ogony po tym sofcie z RAM-u. Ważnym jest także czy Twój FL to wersja komercyjna, czy tylko "edukacyjna" .

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Vestax

Post autor: Vestax » sobota 16 kwie 2005, 21:35

no niestety nie tylko Winamp wykazuje takie problemy, zauważyłem to również na Windows Media Player, Foobar 2000, AllPlayer (cały czas mowa o mp3), jeśli chodzi o FL to przypadkowo wybrałem akurat tę wersję oczywiście "edukacyjną" aby sprawdzić czy problem też będzie dotyczyć tej kwestii (chodziło mi o wykluczenie niepoprawności dekoderów mp3)

a czy to przypadkiem nie powodowane jest przez bufor ? a jeśli tak to co można zrobić by wyeliminować ów mankament?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 16 kwie 2005, 21:48

...a czy to przypadkiem nie powodowane jest przez bufor ? a jeśli tak to co można zrobić by wyeliminować ów mankament?...

OK, tylko o jakim buforze mowa?

Sprawdź przede wszystkim co chodzi w tle Twojego systemu. Może jest jakaś zgaga (trojan, wirus, szpieg), która podbiera moce a której nie widać gołym okiem.

Vestax

Post autor: Vestax » sobota 16 kwie 2005, 22:03

Sprawdź przede wszystkim co chodzi w tle Twojego systemu. Może jest jakaś zgaga (trojan, wirus, szpieg), która podbiera moce a której nie widać gołym okiem....

w tle systemu chodzi tylko antywirus (bo przecież nie będę go dezaktywował na czas słuchania mp3, zwłaszcza że jak miałem sb live to śmigało kilka programów jednocześnie i nic nie miało prawa się przyciąć), żadnego trojana nie ma bo jestem świeżo po formacie więc ta kwestia odpada - co do bufora - to tak mi doradził znajomy - ale w tym momencie go nie ma i nie jestem w stanie dowiedzieć się o jaki bufor mu chodziło - on jest użytkownikiem karty Maya i miał podobne problemy no i właśnie ten niby bufor po przestawieniu pomógł - niestety nie był mi w stanie powiedzieć gdzie w ustawieniach EMU 0404 znajdę jego ustawienia

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 16 kwie 2005, 22:12

...żadnego trojana nie ma bo jestem świeżo po formacie więc ta kwestia odpada...

W sprawie trojanów (i innych też) to nie jest żaden argument. Powiem tak, skoro taka jest Twoja wiedza w tym temacie to ja się poddaję. Przykro mi, ale widzę, iż jeszcze wiele podobnych doświadczeń przed Tobą.

Vestax

Post autor: Vestax » sobota 16 kwie 2005, 22:24

......żadnego trojana nie ma bo jestem świeżo po formacie więc ta kwestia odpada...

W sprawie trojanów (i innych też) to nie jest żaden argument. Powiem tak, skoro taka jest Twoja wiedza w tym temacie to ja się poddaję. Przykro mi, ale widzę, iż jeszcze wiele podobnych doświadczeń przed Tobą....

no wiesz omnibusem w tej dziedzinie nie jestem - w przeciwnym razie nie prosiłbym tutaj o pomoc, znajomych o podobnych kompetencjach też nie mam a wiedzę jakoś trzeba zdobywać

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 16 kwie 2005, 22:48

...no wiesz omnibusem w tej dziedzinie nie jestem - w przeciwnym razie nie prosiłbym tutaj o pomoc, znajomych o podobnych kompetencjach też nie mam a wiedzę jakoś trzeba zdobywać...

Spokojnie, daj nam tylko szansę i napisz co tak naprawdę pracuje w tle Twojego systemu. Tu poproś może poproś kolegę który da radę to sprawdzić. Inaczej nie dogadamy się nigdy.
[addsig]

Vestax

Post autor: Vestax » niedziela 17 kwie 2005, 06:35

Spokojnie, daj nam tylko szansę i napisz co tak naprawdę pracuje w tle Twojego systemu. Tu poproś może poproś kolegę który da radę to sprawdzić. Inaczej nie dogadamy się nigdy.

...

już myślałem że zrezygnowałeś z pomocy

jeśli chodzi o to - najwięcej pamięci wykorzystują: EmuPatchMixDSP,

i svchost.exe jako usługa systemowa (akurat nie wiem co to jest) -> poza tym nie wiem czy akurat o to Ci chodziło

Awatar użytkownika
wirtualny

Post autor: wirtualny » niedziela 17 kwie 2005, 17:26

...Kupiłem kilka dni temu tę kartę i po zainstalowaniu ostatnich sterowników ze strony producenta zauważyłem takie oto zjawisko: odpalając Winampa lub Fruity Loopsa po kilku chwilach dźwięk zacina się i przestaje być słyszalny, włączając w tym momencie AllPlayerem jakiś film wszystko wraca do normy i wspomniane programy działają jakby nigdy nic. Mam windowsa xp z SP2, Athlona xp 1600, płytę asus i 256 ramu. Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki, które pomogły by mi się uporać z tym problemem....

Witam. Jestem w identycznej sytuacji jak Ty. Kupiłem niedawno emu0404 (mam PIII 600 mhz) . Włączam winampa jest wszystko ok, ale jak zacznę coś robić w międzyczasie na kompie (np.odpalę internet explorer) , to winamp siada i nie chce grać, na windows media player mogę odpalać mp3 bez problemu, a winamp siada.

ODPOWIEDZ