Nagrywanie perkusji - jak to jest?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Shogunov
Kontakt:
Nagrywanie perkusji - jak to jest?

Post autor: Shogunov » poniedziałek 21 mar 2005, 00:33

Mam jedno pytanie. Czy rejestrując bęben basowy od perkusji można zrobić taką rzecz:

-Podpiąc mikrofon na oddzielne wejście do komputera.

-Ustawić jakiś instrument vst (próbki perkusyjne, mp. Battery) tak aby każdy sygnał (uzależniony np. od przekroczenia konkretnego poziomu dźwięku, to jest na każde uderzenie stopy) był zamieniony na sampel i dodany podczas nagrywania do pojedyńczej ścieżki multitracku w Cool Edit???

Jeżeli znacie inny sposób by każde uderzenie stopy zamienić na sampel który byłby w czasie rzeczywistym dodawany do nagrania to proszę o krótkie jego przedstawienie i wyjaśnienie (jaki sprzęt, programy lub wtyczki na kompa itp.)

Proszę o pomoc. Przydałyby mi się jakieś opracowania na temat studyjnego nagłaśniania perkusji.

z góry dzięki za pomoc.

makaronix

Re: Nagrywanie perkusji - jak to jest?

Post autor: makaronix » poniedziałek 21 mar 2005, 01:03

...Mam jedno pytanie. Czy rejestrując bęben basowy od perkusji można zrobić taką rzecz:

-Podpiąc mikrofon na oddzielne wejście do komputera.

-Ustawić jakiś instrument vst (próbki perkusyjne, mp. Battery) tak aby każdy sygnał (uzależniony np. od przekroczenia konkretnego poziomu dźwięku, to jest na każde uderzenie stopy) był zamieniony na sampel i dodany podczas nagrywania do pojedyńczej ścieżki multitracku w Cool Edit???

Jeżeli znacie inny sposób by każde uderzenie stopy zamienić na sampel który byłby w czasie rzeczywistym dodawany do nagrania to proszę o krótkie jego przedstawienie i wyjaśnienie (jaki sprzęt, programy lub wtyczki na kompa itp.)

Proszę o pomoc. Przydałyby mi się jakieś opracowania na temat studyjnego nagłaśniania perkusji.

z góry dzięki za pomoc....

poszukaj na forum pod hasłem trigger, albo triger
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

j.bravo

Re: Nagrywanie perkusji - jak to jest?

Post autor: j.bravo » poniedziałek 21 mar 2005, 02:40

Nagrywaj stope na dwa mikrofony: jeden w srodku - przy mlotku, drugi przed dziura w membranie, plus sound z ovehedów - będziesz miał z czego "strzelać" w miksie.
Jestem przystojny i młody

ODPOWIEDZ