Płyta główna do Athlona 2000

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Kaen
Płyta główna do Athlona 2000

Post autor: Kaen » środa 16 mar 2005, 13:01

Mam zamiar wymienić płyte główną bo juz czas najwyzszy i kupić kartę muzyczną E-MU 1212m .Dlatego mam prożbę o doradzenie mi jakiejś płyty głównej po d tego procka.Komputer będzie częścią wyposazenia studia do pojemnościówki miksera i przedwzmacniacza.

Dzięki

POZDR

wisnia

Re: Płyta główna do Athlona 2000

Post autor: wisnia » środa 16 mar 2005, 14:25

Witam,

polecam MICROSTAR K7N2 DELTA2 - LSR, niedroga, wydajna, stabilna i co ważne bez wentylatora chłodzącego chipset (wersja FSR z wiatrakiem + Firewire, raczej nie polecam). Kłopot z nią jest tylko jeden: ciężko ją dostać (przynajmniej w Łodzi).

Koledzy pewnie zasugerują przejście na platformę AMD 64 i będą mieli rację, ale na Athlonie XP 2000 można spokojnie poszaleć, dużo ramu w dualu i komputerek będzie się sprawował.

Pozdrawiam

Ps. Na www.benchmark.pl jest przegląd płyt pod XP/Sempron, ich typy są troszke inne, ale "target" jest bardziej w stronę podkręcających swoje pecety.

Awatar użytkownika
Kaen

Post autor: Kaen » środa 16 mar 2005, 14:42

...Witam,

polecam MICROSTAR K7N2 DELTA2 - LSR, niedroga, wydajna, stabilna i co ważne bez wentylatora chłodzącego chipset (wersja FSR z wiatrakiem + Firewire, raczej nie polecam). Kłopot z nią jest tylko jeden: ciężko ją dostać (przynajmniej w Łodzi).

Koledzy pewnie zasugerują przejście na platformę AMD 64 i będą mieli rację, ale na Athlonie XP 2000 można spokojnie poszaleć, dużo ramu w dualu i komputerek będzie się sprawował.

Pozdrawiam

Ps. Na http://www.benchmark.pl jest przegląd płyt pod XP/Sempron, ich typy są troszke inne, ale "target" jest bardziej w stronę podkręcających swoje pecety....

CZy np taka płyta Gigabyte GA-K8NS s754 spox będzie działała z kartą muzyczną E-MU 1212m.

Dzięki za rady

Pozdrawiam

wisnia

Post autor: wisnia » środa 16 mar 2005, 14:52

......Witam,

Pozdrawiam

Ps. Na http://www.benchmark.pl jest przegląd płyt pod XP/Sempron, ich typy są troszke inne, ale "target" jest bardziej w stronę podkręcających swoje pecety....

CZy np taka płyta Gigabyte GA-K8NS s754 spox będzie działała z kartą muzyczną E-MU 1212m.

Dzięki za rady

Pozdrawiam ...

Czyli jednak zmiana na platformę 64-bit ? Polecam poczytać:

http://www.eis.com.pl/

jak również tuzin wcześniejszych dyskusji.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kaen

Post autor: Kaen » środa 16 mar 2005, 16:24

.........Witam,

Pozdrawiam

Dzięki za rady

Pozdrawiam ...

Czyli jednak zmiana na platformę 64-bit ? Polecam poczytać:

http://www.eis.com.pl/

jak również tuzin wcześniejszych dyskusji.

Pozdrawiam...

CZytałem że płyty microstara sie babolą jak nie pada usb to szwankuje bios albo nie lacza karty pci i agp.....

MOże inaczej sprecyzuje pytanko jaką płyte byście kupili pod athlona 200 gdybyscie kupowali sobie karte dzwiękową E-MU 1212m tu jest link do tej karty http://www.musiccenter.pl/?mod=item&g1=6&g2=38&g3=106&id=4447

Dzieki

Pozdr

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » środa 16 mar 2005, 17:57

CZytałem że płyty microstara sie babolą jak nie pada usb to szwankuje bios albo nie lacza karty pci i agp.....

Ja mam Microstara KT4 Ultra właśnie z AMD 2000, od ponad dwóch lat. Jak dotąd nic się z nią nie działo.

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » środa 16 mar 2005, 22:09

...Mam zamiar wymienić płyte główną bo juz czas najwyzszy i kupić kartę muzyczną E-MU 1212m .Dlatego mam prożbę o doradzenie mi jakiejś płyty głównej po d tego procka.Komputer będzie częścią wyposazenia studia do pojemnościówki miksera i przedwzmacniacza.

Jak na zmianę, to trochę mimo wszystko anachronicznie :). Jeśli Cię dobrze zrozumiałem (A 2000+), to polecam Asusa A7V8X. Jeżeli coś może działać idealnie stabilnie to tak właśnie działa ta płyta.

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » środa 16 mar 2005, 23:49

...Mam zamiar wymienić płyte główną bo juz czas najwyzszy i kupić kartę muzyczną E-MU 1212m .Dlatego mam prożbę o doradzenie mi jakiejś płyty głównej po d tego procka.Komputer będzie częścią wyposazenia studia do pojemnościówki miksera i przedwzmacniacza.

Mam E-Mu 1212m, Athlona XP 3200, 1GB RAM na płycie Soltek 75FRN2-RL z chipsetem nForce2 Ultra. Płyta o tyle spoko, że: stabilna, szybka, posiada kontroler RIDE, SATA i oczywiście IDE. Wszystko chodzi mi na niej bardzo miodnie i bezproblemowo. Pozdrawiam

wisnia

Post autor: wisnia » czwartek 17 mar 2005, 08:31

...CZytałem że płyty microstara sie babolą jak nie pada usb to szwankuje bios albo nie lacza karty pci i agp.....

Ja mam Microstara KT4 Ultra właśnie z AMD 2000, od ponad dwóch lat. Jak dotąd nic się z nią nie działo....

Wspomnianego Microstara (K7N2 DELTA2 - LSR) mam od 3 miesiecy i w tym czasie nie miałem z nim problemów, na sterownikach do niego dołączonych były drobne "potknięcia", ale z najnowszymi jest dobrze. Komputer działa średnio 16 godzin dziennie i nie widać zmęczenia materiału. Co do kompatybilności, to na pewno działa z Pulsarem i Sb Live!, co do EMU, to dowiem sie wkrótce.

Aktualna konfiguracja Sempron 2500, 1GB Kingston CL3, Radeon 9550 chłodzony pasywnie, WDC 80GB ATA100, IBM 30 GB, SB Live!

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ